МАКЕДОНСКАТА ФУРИЯ В АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГИЯТА

д-р Тиана Николова  сн. Мариян Томов

Свети Лазар“ е първата частна болница в София, специализирана изцяло в грижата за женското здраве. Усилията на лекарите в нея са съсредоточени в областите акушерство, гинекология, инвитро и лечение на стерилитет, стволови клетки, педиатрия.

Собствениците на клиниката, която е построена през 1999 г.  д-р Тияна Николова и съпругът й д-р Валентин Николов се готвят да напишат нова страница от медицинската ни история. Те ще изградят първата българска болница в чужбина. Успешният модел „болница, посветена на женското здраве“ ще бъде пренесен и в Скопие. Още през лятото „Свети Лазар“ печели явния търг за земята, която македонските власти са определили за изграждане на здравно заведение. Днес вече е започнал строежа на сградата. Болницата ще бъде разположена в голям парк близо до река Вардар.

Общата инвестиция в проекта ще бъде в размер на 3 млн. евро. Сумата е необходима, освен за земята и сградата, за пълното оборудване с нова медицинска апаратура. Значителни ресурси са предвидени за структуриране на лечебния процес по модел на българската болница и за обучение на лекарите и персонала според стандартите, достигнати в София.

Следваща стъпка е привличането на водещи македонски лекари, които да поемат грижата за пациентките. „Болница, посветена на женското здраве, определено е нещо, от което в Македония има нужда, казва Тияна. Има и още една добра новина. Когато пренесем школата на „Свети Лазар“ и в бившата югославска република, най-добрите

доктори от София и Скопие ще могат да обединяват усилията си

знанията си и опита си. Така ние ще можем да направим повече за здравето на пациентката, независимо в коя страна се намира тя.“ Амбицийте на Тияна са след този проект, да изгради още една болница на Балканите.

Докторката е избрала да построи болничното заведение в Скопие по редица причини. Тя е родена в Белград през 1968 година. Баща й, който също е гинеколог е македонец, а майка й е от Сърбия. Тияна с любов, обсебена от приятните спомени от детството си в Скопие, разказва за него. Споменава за велика Югославия като чувство на патриотизъм се долавя във всяка нейна дума. Смее се гласовито, енергично размахва ръце когато се връща към историята на родината си.

Картината на устойчиво развитие обаче доста бързо се променя. Отделните държави в границите на федерацията надигат глас за независимост. Проблемът с косовските албанци, макар и в начална фаза се задълбочава. Войната в началото на 90-те години вече е реалност. Заедно с тези политически и нестабилни икономически процеси отделната личност е поставена на заден план пред общата кауза.

Това е време, в което трябва да се живее или да се мре. Белград изглежда мрачен и негостоприемен. Портите му са затворени за прием на специалисти, особенно от провъзгласилата се за независима Македония. В безпокойствието и тягостните настроения, мъничко пияно издава звуци като ангелски звън. Те идват от дома на Тияна, която от малка е

запленена от хубостта на музиката

Дългите, нежни пръсти на дипломиралата се специалистка и до днес леко се движат по клавишите на музикалния инструмент. Със симфонийте на Моцарт, Бетовен и Щраус, тя си отпочива вглъбена в мелодичността на собствения си свят.

Веднага когато Николова се дипломира през 1991 г. в Медицинския факултет в Скопие, планира да специализира в Швеция. Оттам обаче не получава отговор. „В Скопие пък трябваше да мина 2 г. стаж и чак тогава да преценят дали да ме назначат на работа. Но това е много време, което щях да пропилея от моя живот“, разсъждава тя.  Специалистът по акушерство и гинекология, случайно дочува подмятане от роднини. Те споделили пред баща й, че тя може да специализира в Университетската болница „Майчин дом“ в София. Веднага щом разбира, че тук има „жажда“ за гинеколози, докторката стяга багажа си.

Двупосочният билет за автобуса, още след първия ден престои в България е захвърлен в коша. Гигантските и тежки куфари са пъхнати в прашен и тъмен ъгъл в новото жилище на Тияна. С по-скромни по размер „дисаги“ тя пътува за специализации по гинекология и колпоскопия в институти в Шри Ланка и Испания, и по лапароскопия в Белгия.

…Детето ви поема плахо първите си вдишвания кислород, плаче за да прояви характер и каприз. Мъничките му ръце се протягат любопитно, сякаш искат да докоснат и изучат новия за тях свят. Душата на майката, гушнала бебето си, сякаш танцува жизнерадостно, опиянена от крилато щастие. Появата на нов живот може да бъде и стряскащо – дори за акушер. „Много се уплаших когато едно бебе се роди и веднага ме хвана за пръстите. Дори не го бяхме извадили цялото при секцио и хоп! Прояви много силен рефлекс, описва случая Тияна.

В практиката си в „Майчин дом“, лекарката е очарована от познанията на д-р Валентин Николов. Той е един от пионерите при въвеждането на пренаталната диагностика на вродените уродства. Въвежда в рутинната практика триизмерната ехография на плода в реално време. След няколко професионални урока, Вальо й предлага да излезнат на по кафе. На следващия ден поканата е вече за вечеря в ресторант, разходка под звездите,

малко „пътешествие“ до семейство Николови

После, както често се случва, мъжът пада на колене пред жената и й предлага брак. Ръцете обикновенно треперят, езикът се завързва. Като резултат от тази решителна постъпка, семейството днес има 12 годишна дъщеря. Тя учи в Англо-американското училище в София.

Според Николова както бракът, така и бизнесът се основават на риск. Измеренята му са най-вече финансови. Всичко което с Вальо са направили до момента е на кредит и ипотека. Райфайзенбанк се е оказала институцията, която напълно се е доверила в разработения проект на докторите. „Е, и баща ми помогна малко“, споделя акушерката. Тя обаче е разочарована от порочния корупционен кръг в медицинската система у нас. Докторката, отблизо е ставала свидетел на допълнителни „дарения“ – правени от някой пациент по „молба“ на лекаря. Тази тъмна практика всъщност е зародила идеята у нея да построи частна болница.

„Ситуацията в България беше много съмнителна, разказва Тияна. Тук се действа на много ниско ниво. Затова криобанката, с която ние работим, е датска. Има възможност нашите пациенти да получат сперма от всякакви конституционни типове на хора, в смисъл средиземноморски, скандинавски, азиатски, както и от различни раси. Ние избираме типажите, изгледа, който се хареса на пациентите, кръвната група и характеристиките на човека, от който се взема спермата – цвета на косата, на очите, пушач ли е или не, каква е професията му.“

Македонката, организира първата в България банка и лаборатория за стволови клетки има съществен принос и във въвеждането на 3D live ултразвуковото проследяване на бременността. От три години болницата разполага с банка за съхранение на стволови клетки. Засега по-голяма възможност за замразяването им имат семейства, които са финансово стабилни. Взимането, обработката, замразяването и съхраняването им само за първата година в „Свети Лазар“ е 2200 евро. Всяка следваща година то струва по 140 евро.

За дългия си престои в страната, Тияна прави

анатомия на корупцията в медицината

„Така е най-лесно – парите да идват наготово, без да си напрягате мозъка, обяснява тя с македонски акцент. – Причините са, че отговорността в една голяма болница се размива. Един пациент го поемат няколко човека. Ако нещо се случи с него, нещата така се завъртат, че накрая уж никой от докторите не е виновен. Реално, нещата така се въртят, че един лекар в държавна болница взема от 5 хил. до 7 хил. лева. Коментарът по-натам е излишен. „

Тияна, която е и мениджър в „Свети Лазар“ изтъква, че когато болницата е била вече построена, трудно се е намерил персонал за нея. „Никой не искаше да дойде да работи в частно заведение. Тук отговорността е по-голяма, няма и странични доходи.“Според нея, система ни е сбъркана. „Цялото съсловие си е легнало така на брашното, че не иска повече да се мърда оттам. Нереални са и цените от касата.“

Порочният кръг може да бъде премахнат според акушерката. „Има изход, ама нема дръжава“, заключава тя на македонски. – Ако се хванат поне трима доктори с подкуп, осъдят се и се назначи нормален директор по болниците – това нещо „ке умре“ за нула време.  В момента хаосът е пълен.“ За него, Тияна обвинява политиците в тази сфера, които също имат изгода да запазят статуквото. Тя твърди, че такава корупционна практика не съществува в Македония.

Тези проблеми са се превърнали в досадно и дразнещо ежедневие за всеки българин. Явно затова министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е решил да си ги спести. Жена му е родила именно в болница „Свети Лазар“. Певиците Сашка Васева и Алисия също са се възползвали от опита на доктор Николова.

Спокойно, акушер-гинекологът може да се откаже да работи като доктор. „Практикувам само защото съм влюбена в професията си!“

 

 

 

 

 

 

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 1, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Тази професия е невероятна.Сигурно всеки ден изпитват огромно удоволствие от работата си помагайки да се орди едно детенце, което в първите им ръце като го вземат да заплаче , че е дошло на този живот.Както се казва живота е гаден и затова плачем с появата си, но бързо свикваме и се приспособяваме към него.Статията вие страхотна и се радвам,че ни пишете, дано и за на ред да ни информирате. Всички знаем за характера на македонката и мисля, че е намерила правилната професия.

  2. Мръсница! На тази отдавна трябваше да й отнемат лекарските права! Да си ходи да дерибейства в Скопие! Зомби!!!

Вашият коментар