ПРОДАВАТ BTV ЗА МАЛКО ПАРИ

https://i0.wp.com/templar.blog.bg/photos/31865/original/img_261.jpgНе е новост, че сделката се подготвя още от средата на миналата година. Преговори се водеха именно с компанията “Сентрал юропиън медия ентъпрайсис“(CME). Добре запознати източници от Pro.bg ме информираха, че сключването на договора е само въпрос на време и преговори за финансовата част.

Днес Ройтерс предава новината, че CME е на финалния етап от преговорите за закупуването на bTV от News Corp за около 500 млн. евро. Защо цената е два пъти по-ниска от спряганата в публичното пространство? Най-изненадващото е, че bTV отскоро има нов канал – bTV Cinema и добре разработен bTV Comedy (GTV). Те също влизат в пакета за тези скромни 500 млн. евро. Телевизията промени логото и дизайна си. Това предполага повишаване на цената.

Най-вероятната версия е, че след продажбата на bTV и останалите програми в пакета, медийният могул Красимир Гергов ще спечели най-много от сделката.  Неофициално, именно Гергов е сочен за собственик на bTV. Ситуацията може да бъде описана така: Гергов купува медии, след което ги продава на себе си. Факт е, че бизнесменът беше собственик на Pro.bg и Ring.bg , сега е техен консултант. След което, чрез рекламните си агенции (Piero 97 – една от най-влиятелните у нас) промотира стоки и услуги в ефира на тези медии. Отдавна е ясно, че ако искате да рекламирате, трябва почти задължително да преминете през някоя от фирмите на Гергов. Лобито му достигна до Парламента, като в новите промени на Закона за радио- и телевизия отпада ограничението собственик на рекламна агенция да не може да бъде и собственик на медия. Обясненията, тиражирани в медиите на добре скалъпения правителствен и корпоративен PR са, че по този начин се либерализира пазара. Но в случая за свобода ли говорим или за затваряне на цикъла, „до пълната победа на олигархията“? (Така колежката Хюсеин от в. „Капитал, беше озаглавила свой материал).

Събитията се оказват псевдосъбития, ръководени от бизнеса, неговата власт и мощно лоби. Реалните факти се замаскират зад добре изградени стереотипи. Като този, че всичко се прави в името на зрителя и качеството.

Финализирането на договорът се очаква да стане в началото на февруари.

Малко информация за СМЕ:

Тя е собственик на телевизионните канали Pro.bg и Ring.bg, които купи през юли 2008 г. за $172 млн. Групата присъства в Хърватска, Чехия, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Контролирана е от милиардера Роналд Лаудер. Медийната група наскоро обяви, че продава бизнеса си в Украйна за $ 300 млн. Там тя притежава каналите Studio 1+1 и Kino, а купувач е фирма на Игор Коломойски, който е акционер в CME.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on януари 27, 2010, in BREAKING NEWS, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар