БНТ И БНР – БИТКА СРЕЩУ ТИТАНИТЕ

Последните изменения на Закона за радиото- и телевизията (ЗРТ) безспорно уреждат частните интереси. Примерите за това са много. Варират от отпадането на ограниченията рекламата в търговските радиостанции да бъде с определено времетраене и означавана до премахването на забраната собственик на рекламна агенция да притежава същевременно и  медия. За пореден път, поредните управляващи пропуснаха да реформират държавните радио и телевизия. Ето какво констатира генералният директор на БНТ Уляна Пръмова пред БНР.

Тя твърди, че се налага приемането на нов закон за обществените медии, независимо от това какъв ще бъде. „Но той трябва непременно да подреди този механизъм, инструментариума телевизията и радиото да се финансират като обществени медии… Защото ние сме в парадоксално сътояние да бъдем на хартия обществени медии, които са стъпили върху държавна собственост и които зависят изцяло и предимно от бюджета“, категорична бе тя, визирайки БНТ и Българското национално радио (БНР). Според нея до момента от министерството на финансите няма никаква реакция на наболелите проблеми на БНТ. Пръмова обаче отрече от министерството да са били поискани съкщращения. „Съкращенията се налагат и ние сме направили такива, възможно най-адекватните за тази ситуация. Аз не съм човекът, който в края на мандата си ще съкрати половината телевизия. Първо, защото не съм убедена, че това е необходимо, и второ, защото смятам, че това няма да има икономически ефект“, добави тя и посочи, че заплатите в телевизията са много ниски. Генералният директор на БНТ се съгласи, че показател за това е кражбата на звезди от медията. (Последният подобен случай е с водещият на „Денят започва“ по БНТ Виктор Николаев. От първи май той ще седне редом до Ани Цолова в сутрешния блок на bTV.) „Когато на една звезда й дават 5 пъти повече пари, мисли и накрая решава в полза на добрата финансова оферта“, каза по този повод Пръмова.

Без да се уреди финансирането на държавните медии, цифровизацията им също няма да се състои. Още повече, че БНТ е натрупала дълг от 8,2 млн.лв. към телекома “Виваком” (бившата БТК).

Воля за промяна със сигурност има. По всяка вероятност тя отново ще е в полза на частния интерес. Доказателството – в ЗРТ вече е регламентирано, че цифровият мултиплекс на БНТ и БНР ще е частна собственост. От нашия джоб парите ще отиват направо в търговско дружество. Така е и сега. „Виваком“ разпространява сигнала на двете държавни медии.

Всяка промяна е тласък към прогреса, би казал другарят Сталин. С една малка подробност – народът трябва сам да плати сметката за това.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on април 25, 2010, in КОМЕНТАРИНИ, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: