ГИБЕЛНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА МЕДИИТЕ

Филмът „Satan Rides the Media“ (Сатаната управлява медиите) показва зараждането на екстремния метъл. Групите изявяващи се на тази сцена придобиват популярност и имидж благодарение на репортажи в медиите, които отделят огромно внимание на паганизма и сатанизма. Това сподпомага PR на блек метъл (black metal) бандите. Ефектите от публичното говорене върху подрастващите обаче са пагубни. В следствие, след 1993 г. започват палежи на множество църкви в Норвегия и в Русия. Сатанисти убиват 15 годишно момче.

Продукцията разследва причините за убийството на вокалиста на бандата Mayhem – Euronymous. На 10-и август 1993-а Varg Vikernes от Burzum нахлува в дома на първия. Той пробожда Euronymous 23 пъти с нож, след което е арестуван и осъден на най-тежката присъда в Норвегия — 21 години затвор. Лидерът на норвежкия ъндърграунд е мъртъв и екстремното общество се разделя на две — за Varg и в подкрепа на загиналия тъмен принц.

Днес, правителството в Норвегия е забранило показването на подобни събития. В Европа средствата за масова информация са много внимателни при отразяването им. Но как седят нещата в Русия? Не изграждат ли медиите още по-опасни модели на подражание? Те са средството определящо до голамя степен поведението, начинът на мислене и реакциите на децата.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on март 29, 2010, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Както се казва – всичката мара втасала, та до блек метъла опряхме.
    Да, медиите промиват мозъци, но не с разкази кой колко тъмни принца е намушкал. Леко, меко, силиконено…така става в действителност. Един ден се събуждаме, виждаме поредната чалга курва (с извинение) по тв-то и…нищо; дори не забелязваме как вече не ни притеснява, че дъщерите ни да и се възхищават и да се гримират като нея. Това е истинския проблем – тук, сега. А кой кого клал в Норвегия – да не ги мислим.:)

  2. Разбира се че медиите днес изграждат подобни „героични“ образи на подражание. Това съм го намекнал в края на статията си. Все пак медиите прекалено са хиперболизирали и изопачавали проблема по това време. Те са обвинявали групи като Black Sabbath, Kiss, Venom в сатанизъм. Тяхната музика създава блестящи музикални стилове в метъла като Doom, Speed, Black. Незапознатостта на журналистите и търсенето на сензация са изкривили обществените нагласи. Както впрочем го правят и днес, отново в негативна насока. За жалост, възхвалявайки голотата, културната пошлост и комерсиализма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: