ГРУЗИНСКАТА „ВОЙНА НА СВЕТОВЕТЕ“

https://i1.wp.com/www.slusham.com/img2/vojna_na_svetovete.jpg

Кадър от филма "Война на световете" с участието на Том Круз

Още от възникването си, медиите са най-верният канал на манипулацията. Особено във военно време. Ето защо Хитлер узурпира средствата за масова информация. Това правят и комунистите веднага след идването си на власт.  На Запад от Желязната завеса пък се пише с презрение за Източния блок и тамошната политическа система. Факти , описани детайлно от Уолтър Липман в книгата си „Общественото мнение“. Днес, голяма част от военните сражения които се водят пред очите ни по световните информационни телевизии са платени от репортерите на медията. Пропускат се факти, крие се броят на ранените, неточно се съобщава за мащабността на провежданата акция.

https://i0.wp.com/www.ladno.ru/person/pic/saakashvili01.jpg

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили сн. ladno.ru

За пръв път обаче,

през 1938 г. светът се запознава с опасна технология способна да подведе аудиторията.

Тогава, в Ню Йорк стартира популярното радиопредаване на Орсън Уелс „Война на световете“ по CBS. Радиопостановката е направена под формата на реалистични новини и репортажи от мястото на събитието.

Изведнъж предаването се прекъсва за извънредни новини. Голямя част от слушателите пропускат увода: „Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във „Война на световете“ от Хърбърт Уелс…“ Вместо това се заслушват в следното съобщение: “ Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да й отстоим!

Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! То изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!“

В следствие на информацията има

хиляди ранени и починали от инфаркт.

Църквите се пълнят с грешници, които молят Бог да им прости. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните. Други пък търсят „предводителя на марсианците“ и неговия Mercury Theatre on the Air – Орсън Уелс, за да им размажат физиономията.

В българското студентско предаване Ку-ку е правен същият експеримент. Новината е за повреда на ядрената електроцентрала АЕЦ Козлодуй.

Подобен сценарии разигра и проправителствената грузинска телевизия „Имеди“ на 13 март. Страната беше обхваната от паника, след като медията излъчи фалшив репортаж, в който съобщи, че руски танкове са влезли в столицата Тбилиси, а президентът Михаил Саакашвили е бил убит. „Имеди“ представи репортажа като „имитация на възможни събития“, но много зрители пропуснаха предупреждението. Мобилните телефонни мрежи блокираха от многото обаждания, а жителите на Тбилиси излязоха по улиците.

Действие недобре замаскирано зад сянката на манипулацията. Сн. на грузинската телевизия "Имеди", излъчила скандалния репортаж

Грузинската „Война на световете“ разигра най-черния възможен сценарии на събитията от август 2008 г., когато руската армия нахлу в Грузия в отговор на грузинското нападение срещу Цхинвали, столицата на отцепилата се република Южна Осетия и достигна до 45 километра от Тбилиси.

Целите които искаше да постигне Саакашвили в следствие използваната манипулативна технология:

1. Всяване на страх и тревога у грузинското население. Това е най-силното оръжие един народ да вярва на настоящето си правителство и да го подкрепя безрезервно. Репортажът е лош отговор на противниците на Саакашвили, които неотдавна се срещнаха с руския премиер Владимир Путин в Москва и призоваха за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни.

2. Това е неуспешен опит Тбилиси да убеди НАТО да стане най-сетне член на Алианса. Руският дипломат Рогозин заяви, че „вероятно, от НАТО са казали нещо на грузинците, което е довело до този емоционален срив на Саакашвили”, предаде Ройтерс.

3. Друга цел е да се създаде глобално мнение, че истинският агресор е Русия.

4. В репортажа се цели да се прибегне не до разумните доводи, а до чувствата.

Комуникаторът не е преценил добре последствията от подобно послание. А те са:

1. Държавно и международно недоверие в настоящето правителство и президента на Грузия Саакашвили.

2. Недоверие от страна на правителствените и неправителствените организации към Грузия.

3. Задълбочаване на конфликта между Русия и Грузия.

4. Репортажът предизвика повече анализи и разсъждения от предвиденото, осъждащи комуникаторите.

5. Постъпката е по-скоро отчаян опит на Саакашвили да промени статуквото в страната си.

Изводът е, че новото време изисква и по-фини, неразпознаваеми и подсъзнателни средства за манипулация. Такива например са рекламните блокове. Те са с пъти по-силен звук от филмите и останалите предавания.

Недодяланите гафове се помнят дълго време.

Следва ответната реакция от антикризисния щаб на президента Михаил Саакашвили. По всичко личи обаче, че те не са се поучили от собствените си грешки. Саакашвили коментира, че всичко е трябвало да изглежда по друг начин. По думите му, по време на излъчването е трябвало през цялото врем да има надпис, поясняващ че става дума за инсценировка. Въпреки това държавният глава допълва, че всичко това е могло да се случи и е било близо до реалността. Михаил Саакашвили отбелязва, че по време на излъчването на неговата баба й е станало лошо, въпреки че са се видели малко преди началото на предаването. Така президентът нажежи още повече ситуацията, вместо да тушира създалото се напрежение.

Предстои ни да разберем докъде ще стигне неопитността на един слаб и военолюбив президент.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on март 14, 2010, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. 4 Коментари.

  1. Четох преди малко какво се е случило в Грузия и не можех да го повярвам. Все си мисля, че времето на подобен „театър“ е отминало. Много добър пост 🙂

  2. Благодаря. Отминало е отдавна и затова дълго време Грузия няма да може да се отърси от този политически скандал с мощен международен оттенък.

  3. И ние си имаме собствена „Война на световете“, макар и в пъти по-малка; „Ку-ку“ предаването за АЕЦ-а.

  4. Да, припомнил съм за този случай в статията си :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: