ОБНАРОДВАХА ЗРТ, И ПРОДУЦЕНТИТЕ НЕМИЛИ-НЕДРАГИ

http://www.viewsofia.com/upload/fck_editor/Image/00/elegant/250-stan4ev(1).jpg

Димитър Станчев - изп. директор на Асоциацията на тв продуценти, сн. View Sofia

В днешния брой на Държавен вестник са обнародвани измененията и допълненията на Закона за радио- и телевизия. В него е транспонирана европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги (Директива 89/552/ЕИО на Европейския парламент и Съвета).

Асоциацията на телевизионните продуценти очаквано  излезна с Декларация срещу някои от текстовете в закона. Продуцентите твърдят, че:

1. В противоречие с директивата е чл. 19а от ЗРТ, който дава право на излъчващите оператори да преценяват дали за тях е практически възможно да запазват минимален процент от програмното си време за европейски и български произведения на независими продуценти.

2. ЗРТ не изпълнява изискванията на директивата за плавно увеличение на заложените минимални изисквания за независими продукции. До настоящите изменения на закона, външните продуценти се ползваха с 10% от общото годишно програмно време на телевизионните оператори. След като предложението този процент да бъде увеличен на 25 отпадна, правителството прие той да стане 12%. С това условие, че не се смятат повторенията.

3. Минималният процент от програмното време на излъчващите оператори, който трябва да бъде запазен за български произведения на независими продуценти, се включва в минималния процент от програмното време на излъчващите оператори, който трябва да бъде запазен за европейски произведения.

https://i1.wp.com/alivega.com/blog/wp-content/uploads/2009/09/producer1.jpg

Ако спра дотук (което не е в мой стил), оставаме с впечатлението, че горките родни продуценти са онеправдани.  А търговските медии безкомпромисно са смазали вторите. Оказва се, че  това не е съвсем вярно.

Европейско изискване е, продуцентите да са организационно и икономически независими от телевизиите.  В предходния ЗРТ икономическата зависимост се ограничаваше с изискване за брой продукции, които  продуцент може да предоставя на само една телевизия. Това ограничение тихомълком отпадна едва на второ четене. Досегашната практика на продуцентите беше да регистрират няколко фирми. Така, привидно много продуцентски къщи зад които седяха две-три лица, създаваха множество медиини продукти. Самият Димитър Станчев, изп. директор на Асоциациата на тв продуцентите, потвърждаваше тази практика.

Е, какво да говорим повече. Държавата вместо да контролира, легализира. И правилно. Ама как да не ги ожалиш тез немили-недраги!

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on февруари 12, 2010, in ЗАКОНИ, МЕДИИ, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: