РЕКЛАМА НА ОЛИМПИЙСКИ КАЛПАК

http://skibutternut.files.wordpress.com/2010/01/vancouver-2010-mascots3-thumb-500x436-8995.jpgЗимната олимпиада вкарва в хазната на държавната телевизия (БНТ) сигурни доходи. Междувременно, частните медии въртят турска баклава и бабаитлък. Наесен вторите пак ще лобират рекламата за БНТ да отпадне. АМАН.

Оспорвана олимпийска надпревара се провежда за разпределение на рекламата между обществената телевизия и Eurosport. Това са двата тв канала които имат права за излъчването на зимните олимпийски игри от канадския град Ванкувър. Eurosport се хвърля от пазарната шанца с лека преднина. Според Закона за радио- и телевизия, търговските оператори имат право 12 минути на час за реклама. БНТ се ограничава със скромните 15 минути на денонощие. Националната медия обаче се ползва със статута си на обществена телевизия. Международния участник не се плаши от локалния си съперник, вместо да се подхлъзне преди финиша – вади най-силния си играч. Още от лятото на български се превежда и Eurosport 2, където също ще има кадри от олимпиадата.

Време е за малко статистика. Все пак сме на истинско състезание.  Коментарът трябва да е издържан. Рекламата на БНТ минава през фирмата Piero 97 (собственост на Красимир Гергов). Тя е в по-изгодна позиция от Eurosport, които са като самотни мохикани и пускат офертите си през по-непопулярни фирми. Това е все едно да се състезаваш по необработена писта със своите пряки конкуренти за които всичко е първокласно. Е, време е и маркетинговият отдел на БНТ най-сетне да се отърси от соц-дрямката си и да заработи на печалба. Защото ако мен ме пуснете по най-добрата световна писта, пак ще се потроша целия.

След краткото лирическо отклонение, продължавам смело със статистиката за рекламните пакети. Тук също има надпревара и то не по-малко интересна.

https://i1.wp.com/www.canadiandesignresource.ca/officialgallery/wp-content/uploads/2008/09/figure-skater.jpgРекламната тарифа на Евроспорт

Рекламна тарифа Евроспорт

Цената на рекламен клип с продължителност 30 секунди за предаванията на живо или първо излъчване е 390 лв. За повторенията със същата продължителност на спотовете, цената спада на 200 лв. От тези суми има и отстъпки за обем. Например от 5000 до 10 000 лв. – 2%, от 10 001 до 15 000 лв. – 5%, от 75 001 до 100 001 лв. – 25% и т.н. Все още има голяма възможност да се рекламира по Eurosport за отделни състезания на олимпиадата. Всички надпревари от Ванкувър ще се излъчват пряко и на запис по двата канала преведени на български – Eurosport и Eurosport 2.

Рекламната тарифа на БНТ

https://i0.wp.com/www.slusham.com/img/bnt_large.jpg

Обществената телевизия предлага спонсорски пакети за рекламата на зимните олимпийски игри. Основният от тях включва 40 спонсорски заставки (до 10 сек.) на всички комбинирани предавания, откриването и закриването на игрите и една студийна програма. Още 44 рекламни клипа с продължителност от 30 сек., 84 брандирани промо-анонса излъчвани по БНТ1 и допълнителни 160 които ще се въртят по регионалните програми на обществената телевизия. Бонус е показването на логото на рекламодателя на сайта на медията. Всичко това на брутната цена от близо 59 хил. лв. с ДДС.
Националната телевизия предлага също различни тарифи за пакет спотови реклами – „платинен пакет“ (49 175, 00 лв.); „златен пакет“ (39 275, 00) и „сребърен пакет“ (28 440, 00). Цените са без ДДС. От маркетинг отдела ан БНТ заявиха, че почти всички възможности да се рекламира на зимните игри са изчерпани.

Между 12 и 28 февруари БНТ1 ще предава средно по 16 часа от Канада. Специален приоритет е българското представяне, което е голямо предимство в сравнение с Eurosport. Обществената медия ще разполага със студио от 80 кв. м и цифрова техника, която е закупена за игрите в Пекин. Екипът на БНТ е от 24 души, от които 12 журналисти.

Конкурентите от Eurosport ще приковават вниманието на феновете на зимните спортове като излъчват над 380 часа за 16-те дни от надпреварата. Медията ще има три екипа на място в Канада, които ще осигуряват интересни коментари, интервюта, анализи от специалисти, надникване зад кулисите на състезанията. Те ще правят и обзора на всичко най-интересно от всяка изминала нощ във Ванкувър.

https://i2.wp.com/1.bp.blogspot.com/_XcOjqh87J0A/S0RlN0vXOaI/AAAAAAAACrY/8bt1yvylfss/s400/parallelgs.jpg

Ще използвам олимпиадата като прелюдия към зачестилите дебати напоследък. Ако правителството наесен, когато се готви изцяло нов медиен закон отреже рекламата на държавните радио и телевизия, излъчването на подобни грандиозни събития ще изглежда  напрактика немислимо. Ще губи медията, рекламодателите и данъкоплатците. Излъчването е скъпо, олимпийските игри  от друга страна са място за лъскава реклама. Това несъмнено ще наложи всеки от нас да отделя по-голям дял от заплатата си за да гледа качествени предавания. Другият вариант е ясен. Търговски монопол. Желан от мнозина медиини акули.

Разбира се, за финал трябва да отчетем и разходите на двете телевизии за олимпийските зимни игри. Тук включваме правата за излъчване, техниката, екипите от мястото на събитието, командировъчни, бонусите на всички ангажирани около игрите и т.н. Но има и една неизмерима величина, далеч от приходите и разходите – общественият престиж.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on февруари 10, 2010, in МЕДИИ, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: