ЖЕНЕНИ С ДЕЦА… ИЛИ БЕЗ. ВЪПРОС НА PR.

https://i1.wp.com/big-brother-uncovered.co.uk/wp-content/uploads/2009/05/cctv.jpg

След спора дали е редно в къщата на „Биг Брадър“ да участват деца, Нова телевизия реагира бързо. С агресивен PR. Кампанията е много проста, но ефективна. Чрез информиране на зрителите (темата се разисква в предаването „Сблъсък“, в пресата). Така, когато преди началото на новия сезонсе захване наново проблемът, то той ще се е изчерпал, темата ще е остаряла. Така се постига т.нар. „пренасищане с информация“.

Подобен PR прави „Дойче Банк“ през 90-те години на ХХ век. Тя отпуска сериозен кредит на строителния предприемач Юрген Шнайдер. Той набързо напуска Германия с придобитите пари. Антикризисният щаб на финансовата институция реагира мигновенно на създалата се криза. Организират се пресконференции за да се информира за случилото се. Новините се разпространяват чрез медиите. Мениджърите на банката са достъпни по всяко време на журналистите. Изгражда се образът на „измамената жертва“ в лицето на „Дойче банк“. Институцията показва своята социална ангажираност, като обещава да продължи започнатите проекти от Шнайдер. Така не оставя хиляди работници на улицата.

След няколко месеца Шнайдер е заловен. Адвокатът му хвърля вината върху „Дойче банк“, че не е била коректна спрямо клиента си и представя друга версия. Правдоподобна или не, целта на пиармените е достигната. Обществото и пресата имат огромна информация по казуса. Те са се пренаситили информационно и не се отделя внимание на версията на адвоката на Шнайдер.

Статията в блога ми „Детско изнасилване ще разиграят в „Биг Брадър“ от 4 януари, е първата публична реакция по темата. По-важно е обаче, не кой ще реагира пръв, а какви ще са крайните резултати.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on януари 25, 2010, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: