ТРЯБВА ЛИ ГЕЙОВЕТЕ ДА БЪДАТ ЕКЗЕКУТИРАНИ?

Гей парад в Рио де Жанейро. Опитите на европейски организации, защитаващи правата на хомосексуалните, да организират гей паради срещат най-силна съпротива в балканските страни и Русия.

сн. в. Дневник

Такъв въпрос отправи към читателите и слушателите си BBC.  Поводът е предстоящо решение на правителството на Уганда дали страната се нуждае от специален радикален закон срещу хомосексуалистите.

Дискусията на сайта на BBC предизвика негативни реакции от страна на Съюза на журналистите във Великобритания. Според сдружението, с  въпроса си медията е изострила напрежението между хетеро- и хомосексуалните. „Темата трябва да се дискутира, но не по този груб начин“, предава в. Guardian.

Не изглежда ли сходен казусът с референдума за новините на турски език? Проблемът е въпрос на ценностна ориентация, на културна идентификация и концептуални възгледи и схващания за заобикалящия ни свят.  Противопоставянето на отделните обществени групи е неизбежен процес. Противопоставяне няма само там където няма демокрация, свобода на мисълта и толерантност към различието. Социалното напрежение в такива страни е взривоопасно, натрупвано с годините.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 17, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: