ПРОДАЖБАТА НА РАДИО RFI. ЦЯЛАТА ИСТИНАТА

Ръководството на радио RFI излезна със следната декларация: (достъпна е на сайта на радиото – www.rfi.bg)

На друго мнение са от екипа на RFI. Според тях, „налице е опит да бъдат заблудени общественото мнение и журналистическата колегия, като зад параванна юридическа структура, рязко се променя спецификата и модела на работата на радиото и се съдейства за непрозрачната препродажба на медията“. „Най-странното е, че за осъществяването на подобно намерение съдейства институцията, призвана от законите на страната да предотвратява такива машинации. Бързината, с която се осъществи преместването на точката на излъчване от студиото на RFI София към студиото на радио Фокус говори, че това е отдавна и добре обмислена операция. На практика RFI София в момента не може да излъчва като сигналът му бе спрян дори преди официалното оповестяване на решенията, взети на иначе „закритото“ заседание на СЕМ. Смятаме, че недопустимостта на подобна абсурдна ситуация е очевидна“, посочват от радиото.

Припомням, че радио Фокус започна да излъчва на честотите на RFI в 18:00 часа снощи (15 декември).

Пред Дарик радио членът на СЕМ Ани Хаджиева обясни аргументите си да гласува „Против“: „Преди време съветът отказа на друг оператор ползването на търговската марка, защото това би въвело в заблуждение слушателите. В документите се твърди, че новото дружество иска да започне излъчването на своя лицензирана програма Радио „Фокус“ на честотата на „Софмедия Броадкастинг“ 103,6 MHz за град София, а „Фокус Нунти“ няма лицензирана програма за територията на град София. Това значи, че във всеки един момент програмата, която се излъчва в София, трябва да бъде различна от програмите, които са лицензирани на дружеството „Фокус Нунти“ за другите градове на страната“.

Подобни решения на СЕМ оставиха Пазарджик без местни радиа. Така се вземат решенията на Съвета – в полза на частния, а не на обществения интерес. Твърдя го като човек работил в институцията. Така се променят и лицензии. Точно така се позволява на частните медии да показват насилие в предаванията си, без да бъдат санкционирани сериозно. Близки са отношенията между членовете на Съвета и големите собственици, медиините могули. Отдавна се твърди, че членовете на СЕМ получават заплатите си именно от тези могули.

Шоуто „Страх“ не беше свалено от ефир, а се излъчваше в 20:00 часа. Не беше спряно въпреки, че дете се обеси на катерушка имитирайки сцени от шоуто. Продукцията „Цената на истината“ пък бе препозиционирана в 23:00 часа чак когато свърши сезонът на шоуто. Но има и друга причина – членовете на СЕМ се страхуваха, че ще намалят състава им. Натискаха се да покажат на премиера Борисов, че има смисъл от СЕМ. Има ли в действителност?!

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 16, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. 3 Коментари.

  1. За съжаление това не е едниствения случай, когато Информационна Агенция Фокус купува някоя честота и прекратява излъчването на определено радио. Преди години едно друго радио, в което работих закратко бе купено от същата верига, защото явно печелившата му стратегия не беше удобна на някого.

  2. Става въпрос за честотата 89.5, която Фокус купиха във Варна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: