СЕМ ВЪРТИ НОВА ДАЛАВЕРА

https://journalistbg.files.wordpress.com/2009/06/razmqna_na_medii.jpgВ момента  Съвета за електронни медии обсъжда как Радио RFI да стане „Фокус”.

„Изправени сме пред казус, чиито обществен интерес е безспорен. Касае се за промяна на статута, собствеността, програмната линия и основните акценти на радиоооператор, който е получил своята лицензия без конкурс през 1995 година. Тогава, българската държава предоставя на Радио Франс Интернационал – утвърден френски радиооператор, стожер на демократичните ценности, програмна лицензия и честотен ресурс за територията на град София. Със своя акт, България дава възможност на аудиторията да получава една качествена и независима, широкоутвърдена програма, която да подпомогне развитието на демократичните ценности и гражданското общество у нас. От 1995 година до сега РФИ-България осъществява своята дейност, съгласно издадената му лицензия със специализиран – културен профил. От предлаганите от Софмедия Броадкастинг ЕООД изменения на програмната лицензия е видно, че освен смяна на профила и всички програмни параметри се сменя и наименованието на програмата на “Радио Фокус”, а така също и собствеността на дружеството – лицензоносител. С приемане на предложените изменения, СЕМ по един скандален начин ще узакони скритата приватизация на Радио Франс Интернационал и ще пракрати съществуването му, лишавайки съществена част от аудиторията от неговата програма, което от своя страна ще доведе до значителна промяна в медийната картина у нас. Ето защо, считаме, че решението на СЕМ не следва да бъде приемано експресно и натъмно, без да е проведен необходимия професионален диалог с гилдията и в обществото. В случая не се извършва само промяна на основни параметри по лицензия, а се узаконява смяна в собствеността, която води до преустановяване дейността на радиооператор, станал символ на българския преход. Съгласно действащата нормативна уредба, Съветът за електронни медии е призван да регулира медийната среду у нас, като се води само и единствено от интересите на обществото. За това е от първостепенна важност регулаторният орган да проведе публична дискусия с гилдията, обществеността, представителите на Френското полоство в РБ и всички заинтересовани страни, преди да постанови своя акт.“ Това пише в писмо до СЕМ, председателят на АБРО Гриша Камбуров.

На заседанието което тече в момента обаче не са допуснати председатели на АБРО. Основният принцип на PR комуникацията е да се информират обективно заинтересованите публики. СЕМ или не се съобразява с това важно правило или не иска. В името на частния интерес който защитава!

Ще научите развоя на събитията от блога ми веднага след като има взето решение.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 15, 2009, in BREAKING NEWS, МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: