ДЕЦАТА И РЕАЛИТИ ФОРМАТИТЕ. ПОВОД ЗА ТРЕВОГА!

https://i1.wp.com/log.bg/users_images/26/26220.jpgСобствениците и телевизионните продуценти са виновни защото преминават допустимите социални граници. Чрез медиите те разпространяват „шокиращи ценности“ на които се учат децата и след това подражават. За да достигнат предаванията високи рейтинги, се показват нерядко малолетни в тях. Този факт тормози родители и министри във Великобритания, пише в. Independent. Съществуващото законодателство което регулира участието на подрастващите в развлекателни програми датира от далечната 1968 г. В него е записано, че деца могат да участват в телевизионни предавания, само когато това не ги уврежда здравословно или не пречи на тяхното образование.

В една от популярните шоу продукции, която се излъчва по Канал 4, 20 деца (10 момчета и 10 момичета на възраст от 8 до 11 години), са изолирани в къща. Шоуто често съдържа сцени в които малолетните се бият и плачат. Друг пример, който се дава в статията е за размяната на децата между две семейства. Това са все негативни примери, които засега са извън полето на медийната регулация във Великобритания. От друга страна има редица развлекателни програми които са с културна и образователна насоченост за най-малките и би трябвало да се стимулират, твърди секретарят на училищата във Великобритания Стив Балс. Той дава за пример: „Великобритания търси таланти“ или шоуто на „Били Елиът“.

Към тези тревожни тенденции се прибавя и едно изследване на проф. Дейвид Бъкингам от London University’s Institute of Education. То има за цел да проследи влиянието на комерсиалния свят върху благосъстоянието на децата. Според изследването, за да се отгледа в нормални икономически условия дете до 21 годишна възраст са необходими приблизително £194,000. Преди пет години, това число е било с цели 38% по-малко.

Правителството на острова предстои да разгледа фактите и да направи промени в настоящето законодателство.

У нас, в реалити шоуто „Цената на истината“, което се излъчваше по „Нова телевизия“ също участваха деца. Това се оказа основната причина регулаторът ни СЕМ да го препозиционира от 23:00 часа. (Шоуто се излъчваше в 20:00 часа). Съветът обаче го премести точно когато сезонът на шоуто приключи. Случайност?! Втори сезон едва ли ще има.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 15, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: