ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ПОПАДНА В НОВИТЕ ВЛАСТОВИ РЕАЛНОСТИ

https://i2.wp.com/www.adweek.com/adweek/photos/stylus/23243-TVL.jpg

Цифровизацията - става въпрос за много пари и интереси

„Нямам фаворити сред вас, нямам и никакво намерение да правя медии, така че всичко, което е конструктивно, би улеснило работата ви и е възможно да се реализира, ще бъде взето под внимание.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с ръководството на АБРО на 28 октомври. На нея беше обсъден процесът на цифровизацията у нас.  Изпълнителният директор на Асоциацията Гриша Камбуров изрази мнението на колегите си, че сегашната нормативна уредба, приета от миналото правителство, създава ограничения пред операторите и забавя цифровизацията. В тази връзка беше коментирана и създадената от премиера Борисов работна група за изготвяне на проект за промени в Закона за радиото и телевизията, чийто председател е заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев. С тях трябва да се въведат разпоредбите на Директива 2007/65/ЕО, която се отнася до упражняването на телевизионна дейност. Сред експертите, които работят по законопроекта, е и Гриша Камбуров.

И ако от всичко дотук е ясно, че новата власт ще промени закона в своя изгода (както направи тройната коалиция – Виж. тук и тук), с помощта на мощното бизнес лоби в сектора, то основният въпрос е: Ще има ли обществен мултиплекс? Засега се твърди, че ще има такъв. Той ще се реализира след конкурс който ще се проведе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Компанията която спечели конкурса, задължително ще разпространява до четири програми на БНТ със статут must-carry. При тази ситуация отново печеливша страна е бизнесът, тъй като частна фирма ще изгради и стопанисва мултиплекса. Следователно парите на данъкоплатците ще се вливат в частници.

В близко време предстои нова среща на АБРО, в която участие ще вземат вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, заместник-министър Дерелиев и председателят на КРС Веселин Божков. На нея представителите на асоциацията трябва да направят конкретните си предложения по обсъжданите теми.

В тази статия ще открието павече информация за цифровия преход в страната.

Кои телевизии, според сега действащия закон (изработен от предходното правителство), ще бъдат качени на мултиплекси още при Първия етап на цифровизацията:

Според § 37 от ПЗР на ЗИД на Закона за радиото и телевизията изискванията Предприятие, получило разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър, различен от предвидения за разпространение на програмите на БНТ и БНР, за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват, в изпълнение на Първия етап на прехода, определен в Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVВ-Т) в Република България, приет от Министерския съвет, задължително разпространява програмите на лицензираните телевизионни оператори, които към влизането в сила на този закон отговарят на следните условия:

1. имат издадена лицензия за радио- и телевизионна дейност с национален обхват;

2. разпространяват програмите си чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване;

3. електронните съобщителни мрежи по т. 2 осигуряват достъп до програмата на не помалко от 50 на сто от населението на страната.

(2) Програмите по ал. 1 задължително се разпространяват в некодиран вид.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on октомври 29, 2009, in ЗАКОНИ, МЕДИИ, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: