БЕКЕР В ДЪРЖАВАТА НА ПРОСТИТУТКИТЕ

https://i1.wp.com/www.ante.me/wp-content/uploads/boris-becker.jpg

Борис Бекер рекламира сайта PokerStars

Кое е най-страшното в една оргия? Не е това, че могат да те изненадат ненадейно отзад, а да те пропуснат в суматохата. Както впрочем, Държавната комисия по хазарт и СЕМ вече цял месец пропускат да „оправят“ телевизионата реклама на сайта PokerStars, в която участва Борис Бекер. В сега действащия Закон за хазарта е забранена пряката реклама на хазартни игри (Чл. 10. ал. 1). Затова, в правомощията на медийния регулатор е да спре търговските клипове, в които се виждат и карти за игра и чипове, което също е забранено от закона.

Кое е най-лошото в случая? Позитивно е да има реклами за хазарта, като част от икономиката на страната. Проблемът е в аудиторията която има достъп до спота, времето и вида на медията по която се показва. Подобни реклами не трябва да са достъпни за лица под 18 г., тъй като те са особено поддатливи на такъв род игри. В Закона за радио и телевизия  ясно е нормирано, че предаванията (в т.ч. и рекламата) не могат да бъдат насочени към увреждане на физическото, умственото и моралното развитие на малолетните и непълнолетните. Ето защо,  ако не бъдат преустановени, те следва да бъдат изместени в часовия пояс от 23:00 до 6:00 часа. Значение има и дали хазартната реклама ще се позиционира по обществена или търговска телевизия, по радиото или ще е на билборд например.

Ситуацията, при която се бездейства и то по-скоро умишлено, наподобява на текст от песен на „Ъпсурд“, че живеем в държавата на проститутките. Бизнесът разполага с кинти, а проститутките (в случая институциите които са в правомощието си да спрат тв клип), покорно въртят намазаните си с тонове грим личица пред обществото.

Да, това е само тв клип, но какво ще се случи ако ежедневно започнат да ни „бомбандират“ с подобни реклами, по всяко време.  Вече се върти и нов тв спот промотиращ хазартния сайт Full Tilt Pocker. Живеем в правова държава. Спазват се законите. Не се замазват очи.

Повече за хазарта вижте тук.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on октомври 27, 2009, in КОМЕНТАРИНИ, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: