И ВСЕ ПАК ЩЕ ПЛАЩАТ ЛИ ДАНЪЦИ БЛОГЪРИТЕ?

https://i2.wp.com/www.granitegrok.com/pix/TaxMonster.JPGТова е интервю с мен за блога на Дани. Защото „когато данъчните мълчат, блогърите говорят“. Ето позицията ми по въпроса:

Стопанска дейност ли е писането в блог?

– Ако освен разходи (за интернет абонамент, домейн, хостинг) блогърът има и приходи, дейността му е стопанска.

Прави ли разлика НАП между личен и комерсиален блог?

– Със сигурност прави. Единственият начин обаче, да се засече дали един блогър има доходи от сайта си е, ако той е сключил граждански договор или е издал фактура на рекламодател. Голям процент от блогърите се подписват с псевдоним, а дори тези, които се представят с истинското си име и дават координати за връзка, може въобще да не живеят в България, а да пишат от Австрия или Канада например. НАП няма как да проследи дали и по какъв начин тези пари стигат до него и да ги обложи с данък.

Ето защо, в случай че доброволно не желаете да се осигурявате от блога си, Агенцията по приходите не би инвестирала ресурс в подобно скъпо и предварително обречено на неуспех начинание.

Задължителна ли е регистрацията на блогърите в Регистър БУЛСТАТ?

– В Чл. 3. (1) от Закона за регистър БУЛСТАТ са посочени кои лица трябва да се впишат в него:

В т. 9 е регламентирано, че на вписване подлежат и „физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;

В масовият случай всеки сам си прави сайт, сам го поддържа евентуално лично получава доходи от Google. Т.е. всеки работи за свой риск и за своя сметка. Това е достатъчното основание да се приеме, че е налице задължение за задължително самоосигуряване, от където идва и затормозяващото изискване всеки блогър да се регистрира в Регистър БУЛСТАТ.

Дължат ли се данъци за блог, необвързан с основната дейност на блогърите?

– Ако лицето се осигурява по силата на друг договор и дейност, то не е задължено да прави вноски и за тази си дейност. Такова е и становището на НАП.

Налагането на регистрация в НАП ще ограничи ли дейността на блогърите в България?

– Налагането на санкции на торент сайтовете ограничи ли тяхната дейност? Няма как това да се случи и с блоговете.

Имате ли информация относно данъчните практики за блогърите в други държави?

– Нямам.

Каква е личната Ви позиция относно данъчното облагане на блогърите?

– Усилията на правителството ни в борбата срещу сивия сектор могат да се окажат само добри намерения. Особено ако наркодилърите и трафикантите се усетят, че е по-добре да затворят досегашните си кепенца чрез които перат пари. Могат спокойно да си създадат блог, да се облагат или по-скоро облажват от него, да го регистрират напълно легално в БУЛСТАТ. На сайта ще публикуват затворнически рап и ще печелят от тоновете фективна реклама на страницата си. Така хем ще са легални, хем ще са си осигурили финансово старините.

От друга страна е убийствено да имаш приходи от 20 лв. на месец от реклама и да плащаш годишен данък 100 лв. например. Това пък е безумието на т.нар. плосък данък. Ето защо, преди да се задължават блогърите да се осигуряват, държавата трябва да създаде благоприятни условия за тях самите, съобразени с финансовата криза. Не да прибързва да прибира пари от всевъзможни данъци и такси.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on септември 17, 2009, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. И все още всички от НАП мълчат……

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: