СЪРБИЯ ЦЕЛИ ДА ОГРАНИЧИ СЛОВОТО И ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ

https://i0.wp.com/www.niubratstvo.info/Pictures/10&50.jpgЧрез радикално орязване на бюджета сръбските власти изправят пред фалит единственото българско издание в Западните покрайнини  „Братство“.

Издателството на българите в Сърбия не е просто едно издателство с един вестник. “Братство” съществува вече 50 години и в портфолиото му влизат, освен седмичникът ”Братство”, още детското списание “Другарче”, месечното списание за култура, художество и литература “Мост”, както и активна издателска дейност, която популяризира културната и духовна традиция на българската общност в Западните покрайнини. Списанията “Мост” и “Другарче” се ползват и в занятията на български език в училищата в Цариброд и Босилеград, където по традиция липсват достатъчно учебници и българска литература.

Ето какво пише по този повод и.д. гл. редактор на „Братство“

„Основано преди пет десетилетия и надживяло разни „тоталитаризми“ и „демокрации“, то се оказа пред закриване и то сега когато „Сърбия има демократична власт“, която, „понеже е тръгнала по европейския път“, обезпечава на малцинствата „права, дори по-големи от европейските стандарти“ и всичко това в момента, когато „отношенията с България са на най-високо равнище“ (при подобни обстоятелства на затопляне на отношенията между бивша социалистическа Югославия и СССР бе закрит и „Глас на българите”).

Българите в Сърбия са изправени пред постоянна редукция на малцинствените им права. Изявленията на представителите на Министерството на културата на Сърбия, че са готови да изпълнят своите законови задължения, в смисъл обезпечаване информирането на българското малцинство на майчин език, меко казано, са лицемерни, имайки предвид, че до ден днешен министърът на културата не подписа какъвто и да е договор за съфинансиране.

Ако нищо не се предприеме да се промени сегашното положение, става ясно, че някой се опитва да ни принуди сами да закрием Издателството. Начинът е доста ефикасен – просто спираш парите, а в момента има и универсално оправдание – „световната финансова криза”. Нищо че не се спазват Конституцията и законите, гарантиращи правата на малцинствата. Кой изобщо е писал тези закони?!“

Ето защо, за българската общност в Сърбия е много важно България да има отговорна политика в региона на Западните Балкани. За да запазят българите своята идентичност, бит и култура.


Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on септември 16, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО, ТЕМА НА ДЕНЯ. Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Мен пък ми е интересно толкова ли няма в България средства, с които да се подпомогне издаването на това българско издание в този беден регион? За мен е разбираемо нежеланието на Сърбия да харчи пари за това, но неразбирам нашия нов министър на българите в чужбина що си трае, ами не намери някой лев, ако не друго за да отчете някаква полезна дейност.

  2. На пресконференция в БТА по този въпрос преди дни, от изданието се обърнаха за помощ именно към новото българско правителство, в частност към Божидар Димитров. Ще следя какви мерки ще предприеме (ако има такива) правителството. Особено след обещанията на Димитров в последното издание на предаването което води по БНТ, че ще обърне голямо внимание именно на българите в Западните покрайнини.
    Ролята на медиите и обществото в момента е да дадат гласност на този важен проблем. Става въпрос за български граждани и за техните права и задължения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: