ПРИЧИНИТЕ КОИТО ЗАДУШАВАТ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА

Джеймс Мърдок - сн. в. Independent

Навярно ви е направило впечатление как операторите и репортерите на световноизвестните медии винаги успяват да са на мястото на събитието. Особенно в центъра на военна битка. Отразяват момента на вражеската стрелба, взривяването на мина, хвърлянето на гранатомет. Всъщност, голяма част от видяното е театър. Представителите на медията си плащат за шоуто което достига до нас изумените и ужасени зрители. Това превръща CNN или BBC в лидери. Лидери на манипулацията.

Изводът е, че доминиращата роля на новините по BBC застрашава информационния плурализъм. Това коментира преди дни синът на Рупърт Мърдок –  Джеймс. Той е председател на империята News Corp’s и изпълнителен директор за Европа и Азия на компанията. Според него тази ситуация би довела до създаването на новини, които Дж. Оруел описва в романа си 1984: „Ако се позволи на държавата да има монопол над информацията, това ще  доведе до сигурна манипулация и изкривяване на фактите“.

Всъщност, Джеймс Мърдок изказа наблюдения, които от доста време са водещи не само в политиката на британската медия, а по света и у нас: „Свободният дъмпинг*, спонсорираните от държавата новини на пазара правят невероятно трудно виреенето на журналистиката в интернет, пише в. Independent. Мърдок допълва, че обществото трябва да даде тласък на независимостта и плурализма. Да регулира BBC на пазара на новините като използва други и разнообразни източни на информация.“

Идеята на Мърдок младши е да привлече по-голяма аудитория към собствените си медии. Те пък от своя страна имат своя политика на новините и формиране на общественото мнение. Изглежда дуелът между държавата и бизнесът във Великобритания придобива нови измерения. В тях реципиентът лесно може да изгуби себе си между едни неверни и манипулативни твърдения и други. Между държавната власт и тълкувания и тези на бизнеса.

BBC - репортаж от мястото на събитието сн. BBC

Такава е реалността – почти Оруелска. Но да не забравяме, че тя включва и независимите автори, търсачите на достоверните новини, неповлияните данни от политиката на изданието, сериозното блогърство, аналитичните материали. Без тях, примката около врата на журналистиката щеше вече да я е задушила.

*Дъмпингът възниква, когато една страна изнася стоки на цени, по-ниски от националните, като се ръководи от различни мотиви. Например унищожаване на конкуренцията, завладяване на националния пазар и повишаване на цените. Това важи в пълна степен и за медиите.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on август 31, 2009, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: