СЕМ И ВЕЖДИ РАШИДОВ В ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО?!

https://i0.wp.com/i.actualno.com/club.bg/files/2008/10/21/583fd2582b.jpg

Министърът на културата Вежди Рашидов

https://i1.wp.com/www.europe.bg/upload/docs/65_treaty.jpg

Ще си сътрудничат ли и колко успешно Министерството на културата и СЕМ?

СЕМ реши да изпрати писмо до министъра на културата г-н Вежди Рашидов за съвместна среща и обсъждане на някои предстоящи важни въпроси на медийната регулация, се казва в прессъобщение на регулатора от 5 август. Един от тях ще се отнася за бъдещето сътрудничество между СЕМ и Министерството на културата (МК). Защо той е толкова важен?

Неведнъж се е случвало дадена институция да пренебрегва значимостта на СЕМ. Именно при подбора на експертите, които да подготвят транспонирането на Директивата за аудиовизуални медийни услуги към ЗРТ, министърът на културата Стефан Данаилов определи членовете на медийния регулатор доц. Райна Николова и Мария Стефанова да участват в екипа. Това стана без знанието на председателя на Съвета доц. Маргарита Пешева, както и на останалите членове на СЕМ. Като колективен орган, на свикано заседание при което има кворум – членовете на регулатора трябва да излъчат свои представители в дадена комисия. След като Министерството на културата изпрати писмо с което да извести за взетото си решение, председателят на Съвета реагира изключително остро. В разговор със Стефан Данаилов по телефона, тя определи случилото се като „скандален акт на МК и на министъра в частност, незачитащ функциите и правомощията на Съвета за електронни медии.”

МК не отстъпи от позицията си, но позволи като реверанс регулаторът да определи двама свои членове, които да участват в комисията. На последвалото редовно заседание, членовете на СЕМ гласуваха доц. Николова и Георги Стоименов да защитават интересите на регулатора. Мария Стефанова остана в групата като независим експерт.

Неслучайно, не само в медийното пространство, но председателят и членовете на СЕМ говорят, че при транспонирането на Директивата за аудиовизуални медийни услуги към българското законодателство[1] ще има и промени в главата касаеща Съвета за електронни медии. Те ще бъдат насочени главно към вероятно конвергиране на органа с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Ето защо, взаимоотношенията с Министерството на културата и с новия министър Вежди Рашидов ще са от съдбоносно значение.

В прессъобщението на СЕМ пише още, че регулаторът е издал четири регистрации – една от тях е на „Дарик радио”АД – за създаване на телевизионна програма с наименование „ДРТ” (Дарик радио и телевизия), национално покритие, общ/ политематичен профил.


[1] Транспонирането се прави според изискванията на Европейския съюз. Новият Закон за радио и телевизия трабва да е готов към края на 2009 г.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on август 6, 2009, in КОМЕНТАРИНИ, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: