ВИСШИСТ, ТОВА НЕ ЗВУЧИ ГОРДО

Вижте изображението в пълен размерМного шум за всеизвестни истини се оказаха обвиненията в корупция срещу главния асистент от УНСС Петкан Илиев. Медиите и изданията (КАПИТАЛ) набързо „опнаха“ чаршафи и запълниха първосигнално новините и броевете си. Те не отчетоха обаче и няколко основни момента:

1. Ако в УНСС има корупция, то това не е изолиран случай – ето защо ще проследя каналите на това как се правят подкупи и в най-стария университет у нас – „Св. Климент Охридски“.

2. Срещу Петкан Илиев може да е спретнат заговор, да има конфликт на интереси – знаем, че той е един от издателите на в. „Пари“ и редица списания от групата.

3. Не стана ясно кой е подал сигнала и организирал акцията срещу Илиев, което е от съществено значение за случая.

4. От една страна висшето образование у нас е на много ниско ниво, а от друга заплащането на голяма част от преподавателите е несъразмерно с техния потенциал. Този социален и икономически разрив води до все по-чести корупционни практики.

Студентско кредитиранеЗА КОРУПЦИЯТА В СУ

Ако сте кандидат-студенти, един от начините да влезнете в Софийския университет е да се запишете на курсове към СУ. Така например, преподавателите при които ходите на уроци ще ви „светнат“ бързо за ключовите думи които непременно трябва да употребите на входния изпит по история, литература или география. Така, проверяващите бързо добиват представа кои са техните кандидат-студенти и кои не са. По тези критерии формират и крайните оценки.

Разбира се, явяването на изпита на дубльор, също върши отлична работа не само в СУ, но и в повечето ВУЗ-ове. За целта предварително се изработва фалшива лична карта със снимката на онзи, който ще се яви, и данните на човека, който трябва да бъде студент. Именно за три подобни случая от тазгодишната кандидатстудентска кампания си припомни ректорът на УНСС Борислав Борисов.

Не си мислете, че веднъж влезнали зад достолепните стени на СУ и вече няма да ви се налага да плащате. Тук всеизвестна практика е т.нар.

КНИЖКА ЗА ТРОЙКА

И.Б. – един от най-добрите ми приятели се дипломира тази година. Вкъщи има библиотека от книги и учебници по социология и социални дейности които никога не е чел. Защо е така ли? Известна практика е – ако си купите учебника на преподавателя ви се гарантира поне тройка. Два или три учебника правят четворка и така нататък. А доцентът или професорът грижливо ви дава и по някой друг автограф върху труда си. Но не за друго – а да е сигурен, че именно неговия труд ще достигне до главите на студентите. Ако пък не се изръсите поне 20 лв. за учебник, а си позволите да четете за изпит само от лекции или учебници на други автори, то е сигурно че може да влачите изпита вовек и веков.

Примерите всъщност са неизчерпаеми – ето защо няма да се впускам в такива за които знам. Всъщност проблемът с

КОРУПЦИЯТА В ОБРАЗОВАНИЕТО ИДВА ОТ РОДИТЕЛИТЕ

които са „окупирали“ средното училище. За да „избутат“ децата си – те черпят учителите, купуват им скъпи подаръци. Така, именно родителите дават неподходящ модел на подражание на децата си, който те прилагат и във висшето си образование.

Затова по-скоро би трябвало да се вгледаме в самите себе си, да си дадем сметка кое е важно за нас и че не оценката, а знанията правят човека мъдър.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on август 3, 2009, in КОМЕНТАРИНИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: