ОТГОВОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕМ ДОЦ. Д-Р МАРГАРИТА ПЕШЕВА НА МОЯ СТАТИЯ

https://journalistbg.files.wordpress.com/2008/11/zx490_471696.jpg

Доц.д-р Маргарита Пешева, председател на СЕМ

Блогът е място в което свободата на изразяване е безспорно. Ако по някакъв начин съм засегнал някой чрез блога ми – посочил съм телефон за връзка, електронна поща, Skype. След статиите има поле за коментари – всеки може да ме обори и да докаже своята правота, а аз да дам гласност на неговата позиция. Радвам се когато изразявате вашето мнение – различната позиция винаги дава две страни по даден проблем. Понякога, с дадени статии се опитвам да провокирам Вас читателите, но винаги се стремя към обективност и журналистически професионализъм. Публикацията ми „серСЕМ на хартия или как се вземат решения в медийния регулатор“ предизвика реакция от СЕМ. Председателят на Съвета доц.д-р Маргарита Пешева, в разговор по телефона, ме критикува за коментара който  съм направил в статията. Накратко ще изложа нейните бележки:

1. Планът за дейността на СЕМ в срок 25 май – 25 ноември 2009 г., според доц. Пешева е един от най-умерените и добри планове, с реалистични срокове.

2. СЕМ е извършил обобщен Доклад за наблюдение на програмите на радио- и телевизионни оператори в предизборната кампания за избор на членове на ЕП. Публикувал го е на страницата на СЕМ www.cem.bg в разумни срокове след кампанията.

3. След клипа на „Нова Зора“, Съветът за електронни медии, в прессъобщение написа, че „не намира основания да направи извод, че посоченото в жалбата на партия ГЕРБ политическо послание действително нарушава цитираните в нея разпоредби на ЗРТ.“

4. СЕМ заедно с представители на АБРО ще приемат списък на събития с особено важно значение за националната общност. По думите на доц. Пешева, приемането на този списък е дълъг процес на разговори между бизнеса и регулатора и ще отнеме още близо 2 години. Такъв списък не е изготвян, според нея, от доц. Лилия Райчева. Председателят на СЕМ заяви, че 2/3 от страните от ЕС не са приели подобен списък.

5. „Трябва не да ни критикувате, а да ни похвалите, че изменяме многократно Устройствения си правилник. Привеждаме го в кореспонденция, с оглед измененията, на Закона за радиото и телевизията“, каза доц. Пешева.

Ето и моето виждане след разговора с доц. Пешева, който въпреки острото отстояване и сблъсък на позиции – беше коректен и професионален.

1.Като цяло Планът за дейността на СЕМ изглежда не лошо написан. Затова и не съм си позволил да правя цялостна оценка на този План, който все пак описва основните задължения на регулатора. Тях трябва да ги изпълнява по закон и в обществен интерес. Критикувам част от сроковете – всъщност едни от най-ключовите и важни, които са заложени в него. Подозирам също, че зад многото редове, се крие най-вероятно и умишлено неизпълнение на някои срокове.

2.Проблемът е не, че Докладът на СЕМ за наблюдение на програмите в предизборната кампания за ЕП е приет със закъснение от 19 дни (трябваше да е готов до края на май). Проблемът е, че СЕМ би трябвало да реагира още при излъчването на съответните обидни и нелоялни предизборни клипове.

3. Да, СЕМ изрази мнение при клипа на „Нова Зора“. За да не се стига до подобни клипове, в нарушение на журналистическата етика обаче, е необходимо медийният регулатор да засили диалога с политическите партии. Нужно е и по-често да изразява публично мнението си в неодобрение на черния PR, да вдъхва уважението сред политиците.

4. Списъкът на събития от обществена значимост трябваше да е готов още преди година. Отново питам, безкрайно ли медийният регулатор ще го приема? Нереалистичните срокове – чак след 2 г. и то „вероятно“ засилва съмненията, че явно СЕМ се съобразява с интересите на бизнеса, на някоя кабелна медия, която има амбиции да купи продукт от обществено значение. Вече се лишихме и от националното излъчване на Шампионската лига (кабелната Диема ще предава шампионата), където тази година може да има и българско участие, с представител – шампиона ни „Левски“. Това не е ли обществено значимо събитие?! Припомнете си какво се случи с Европейското първенство по футбол, излъчено отново по кабелната Диема. Това лиши много зрители и фенове да гледат любимата си игра.

Още през 2008 г., доста страни от ЕС обновяват и приемат национален списък от обществено значими събития. Това са: Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Великобритания. Списъкът от събития, имащи съществено значение за обществото, включени в мерките на посочените страни, са съставени по ясен и прозрачен начин след широкомащабно допитване.

5. Промяната в повечето случай е за добро. Но ако изменяш нещо постоянно, хубаво е – то да не е за сметка на всичко останало.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 29, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: