серСЕМ НА ХАРТИЯ ИЛИ КАК СЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ В МЕДИЙНИЯ РЕГУЛАТОР

https://i0.wp.com/www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/4905125/2/istockphoto_4905125-snail-sprinter.jpg

Бързината с която СЕМ взема решения

Абреее, еййй серСЕМ-ино к’ви са тея правила! И медии, и политици душиш кат душманин с тях! Ама, дет са само на хартия, иначе к’ъв страшен серСЕМ щеше да си!

Ако погледнем по-сериозно на новия План за дейността на Съвета за електронни медии за периода 25 май – 25 ноември 2009 г., ще открием дълъг списък от задачи, които предстои да се изпълнят. Зад многото редове обаче, се крие най-вероятно и умишлено неизпълнение на срокове, преразглеждане на стари решения и куп други безумия.

Така например, СЕМ ще „приеме Отчет за извършеното усилено наблюдение на радио и телевизионни програми по време на предизборната кампания за избор на народни представители.“ Бравос! Ако срокът не беше към края на юли – когато политическите кампании отдавна ще са приключили. Вместо, сега СЕМ да налага санкции и да спира гнусните предизборни клипове, регулаторът само ще изрази мнение и то след дъжд качулка. Спомнете си клипа на „Нова Зора“ – „Ако спечели Бойко, печели Костов“. Бойко настоя СЕМ да вземе отношение по случая. Такова, от страх да не сбърка някъде регулаторът не предприе, а само формално напомни, че „потвърждава принципното си неодобрение на всяка предизборна кампания в медиите, в която сблъсъкът на идеи по същество бива изместен от черни ПР послания, които нарушават правилата на журналистическата етика.

Освен това, СЕМ заедно с представители на АБРО ще приемат списък на събития с особено важно значение за националната общност. Крайният срок тук е ноември. Този списък трябваше да е готов още преди година. От преди месец всъщност, въпросният списък е готов – изготвен от доц. Лилия Райчева, член на Експертния съвет към СЕМ. Тогава се питам, колко време медийният регулатор ще го приема? Може би се мотае умишлено защото телевизиите купуват продукти и подписват договори за повече от 2 години напред (т.е. Списъкът ще влезе в сила едва след 2 г.). Явно СЕМ се съобразява с интересите на някоя кабелна медия, която има амбиции да купи продукт от обществено значение. Припомнете си какво се случи с Европейското първенство по футбол, излъчено по кабелната Диема. Това лиши много зрители и фенове да гледат любимата си игра.

СЕМ се занимава и с подготовка на изменения и допълнения в Устройственя си правилник. Това го прави за енти път откакто председател на Съвета е доц. Маргарита Пешева. Няма лошо. Само се надявам, „тежката медийна регулация“, както често се изразява председателката на регулатора, да не убие либидото им за работа.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 25, 2009, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: