ВНИМАНИЕ! НЕ ДЪРЖАВА, А САРАЙ

https://i0.wp.com/www.medun.acad.bg/cmb_htm/NovaDevWoodsign.GIFПредстои „изграждането“ на новото правителство и преструктурирането на държавата в желания от Доган Сарай

Да се докопаш до властта вече не изисква Бай Ганьовщина – да си ту от едните, ту от другите, да си само хитър и „лъзгав“ като змия. Най-сетне времето на Бай ти Ганя отмина. От него, нашето време откраднало всички негативи от миналото е по-свирепо. Особено преди изборите за Парламент. Силовите изказвания и сблъсъци между партиите, манипулираните медийни клипове (наличие на нови технологични инструменти за въздействие), агресията в политическите речи са все по-присъщи на политиците от настоящето. Примерите ни обсипват като катран от който ние и родината няма да можем да се очистим дълго.

Скандален запис на реч на Ахмед Доган пред актива на ДПС в Сатовча се появи в сайта УouTube. На видеото се вижда как пред активисти на ДПС Доган казва (пълната реч от записа):

„Депутатите нямат власт, нямат власт. Тяхната власт е законодателна, те създават закони. И трябва да си много актуален, https://i2.wp.com/www.novinar.net/data/2009-05-26/1243325519_9_d.jpgда имаш съвсем други позиции, позиционирани да речем чрез министри и други неформални контакти, за да може един депутат да се превърне в инструмент на властта, за да ви решава конкретните проблеми. Как депутатът ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране. Не е възможно! Властта е в моите ръце! Това искам да ви кажа!

Ако сте имали инвестиции в Сатовча, тук минават проектите само…искам да сте наясно за какво става въпрос…Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този проблем, защото това е важен въпрос.

И от гледна точка на проекти, и от гледна точка на тяхното изпълнение, и на оперативни програми тука и т.н. и т.н. И когато ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава че искаме по-широко позициониране в парламента и от там в централната власт, господа. За да имам аз такива инструменти като нея, тя е шеф на фонд Земеделие. Министри, зам.-министри, дирекции, вицепремиери и т.н. В мене е концентрирана властта, а не е във вашите депутати, искам да го знаете това!“

Всъщност, в речта на Доган отново проличава типичната му обиграност като политик, който умее да привлича гласоподаватели, да си мери приказките когато се налага и да напада безжалостно в напрегнати ситуации. Знае как да се изкара герой в очите на избирателите си, да изтъкне управленските си умения. Знае и как се строи собствен Сарай – със свой си правила, далеч от Конституционните правила на РБългария!

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Така, от речта на Доган става ясно, че на него не са мо достатъчни обръчите от фирми и организираният туризъм, купуването на гласове. Той предлага Държава като Сарай, с норми от времето на Турската империя.

„Искам да знам, как е възможно такива изказвания да се правят в ХХI век в една страна членка на ЕС и НАТО, каквато претендираме, че сме“, заяви за в.  „Стандарт“ Бойко Борисов.  Упреците на кмета пък, биха били уместни, ако преди време пред родни емигранти в Чикаго, той не бе нарекъл пенсионерите ни „лош човешки материал“. Не се бе изказал безумно глупаво за политик, без нужната дипломатичност която можеше да въвлече страната ни в нечуван расистки скандал. На случилото се, американският президент Барак Обама реагира остро.

Борисов дори стигна до крайности, като днес заяви, че се готви чудовищна манипулация за изборите. „Случи ли се това, което готвят Доган и Станишев, ще бъде застрашена политическата сигурност“, каза той. Дори направи паралел със събитията в Иран. Такива асоциации са недопустими между двете държави с различен модел на управление, нееднакви религии, географско разположение. Изказванията са не само популистки, но и противоречащи с Конституцията на страната ни. Подобна ситуация след изборите би пратилаБългария в глухия и ужасяващ коловоз на Изтока.  Всъщност политическите партии са тези, които отхвърлиха непристрастни наблюдатели на изборния процес от страна на Европейския съюз.

И не на последно място. БСП показа как изкривения ефект може да се превърне в положителен PR за партията.

Надмогнали смутното време на Бай Ганьо, на промените сякаш се запътваме към това на силовия, недодялан и опасен стремеж към властта.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 25, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: