ХОМОСЕКСУАЛНАТА ЛИТУРГИЯ НА ЦЪРКВАТА

Попът си пее, а молитвата му не достига и до собствените му уши

Многогодишен гняв ме е обзел като православен християнин. Той е предизвикан  от лицемерието на Църквата и свещениците ни. Последните са като средновековния папа – даваш им пари, те мрънкат някаква литургия под носа си и ти опрощават всички земни  и неземни грехове. Патриарх Максим пък напоследък страшно се е загрижил за гей парада който ще се проведе тази събота в София. Самият Максим изпрати  писмо до кмета на столицата Бойко Борисов, в което призовава да не бъде проведено събитието, „което е съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие“. Инициативата на църквата изглежда по-скоро като себичен хомосексуален акт, на фона на абдикиралата от основните си функции институция:

1. Липсата на диалог между миряните и Църквата. Литургиите и обредните ритуали са дълги, недостъпни са за голяма част от християните защото се изпълняват на старобългарски. От своя страна, този факт отдръпва доста хора от православието към католически, протестантски, евангелски църкви, нерядко и към секти.

2. Църквата ни е разделена на два синода – на Максим и на Инокентий, и то заради чисто материални изгоди – за имоти. Как ние да вярваме в духовното, щом ни се дава подобен „Богоугоден“ пример?!

3. Друга основна функция на православната църква е да реализира кампании в помощ на бедните, на сираците, на нуждаещите се. Не помня подобна инициатива да е имало у нас от началото на промените. По-скоро патриаршията ни изпълнява „затихнали“ функции и разчита единствено на добросъвестността на християните. Необходимо е обаче, църквата да напомня (не само по празници) какви качества трябва да притежава добрият християнин, как да се стреми към тях за да ги постигне.

4. Църковните дейци призовават в училище да се въведе дисциплината „Вероучение“ като задължителен общообразователен предмет, но самата Църква отдавна не играе ролята на възпитател сред децата. Не е привлекателна за младите. Няма ясна стратегия за развитието си в променящото се и бързо развиващо се технологично общество. Само по себе си то предоставя все по-нови и по-атрактивни „дяволски“ модели на подражание.

Another_Gay_Sequel_Gays_Gone_Wild.0.0.0x0.424x282

5. Църквата не се оказва и достатъчно настоятелна, за да извоюва исканията си, което говори за нисък обществен престиж и недоверие.

6. Хомосексуалността и извращенията в родната ни църква придобиват все по-голяма популярност, като основен проводник са медиите. Припомнете си скандала с епископа и ректор на Софийската духовна семинария Сионий. Той беше обвинен, че е блудствал с 14-годишно момче. От сайта на Патриаршията www.bg-patriarshia.bg разбираме, че днес 23 юли на своето редовно заседание „Светият Синод в пълен състав изслуша писмените и устни доклади на Архиерейската комисия, определена от Светия Синод да разследва случая с епископ Сионий. След като обсъди всички показания и установи, че липсват убедителни доказателства, по повод обвинението срещу Велички епископ Сионий, Светия Синод реши:

1. Възстановява неговите права да свещенодейства и служи пълноценно като епископ на Българската православна църква;

2. Освобождава по негова молба Величкия епископ Сионий от Длъжността Ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”, считано от 22.06.2009 г.;

Разбира се, има и добри примери, но те са малко на фона на ширещият се църковен упадък и нехилизъм. Един от тях е с отец Йоан, който започва сам, тухла по тухла да изгражда Дом за сираци „Св. Николай“ в двора на църквата „Св. Троица“ в с. Нови Хан. Другото позитивно е, че най-сетне и Св. Синод има свой сайт. Въпреки, че в него няма телефони за контакт, това е крачка напред към така необходимия диалог между църковните служители и вярващите.

Затова, Църквата ни първо да се заеме с належащите си, структурни и институционални проблеми, а после да вкарва в правия път хомосексуалистите!

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 23, 2009, in ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: