АЗ НА ТЕБЕ, ТИ НА МЕНЕ!

КРС обяви собственика на първите два мултиплекса и раздаде аналоговите честоти

Ние ви удължаваме мандата и правим от 5 – 9 члена на КРС, а вие изпълнявате една дребничка поръчка за милиарди! Така негласно Парламентът ни чрез послушничките КРС и СЕМ разпределя медийното влияние при предстоящата цифровизация. За жалост, само няколко вестници и блогове пишат за случващото се. За всеки е ясно, че баницата се яде тихомълком, докато е топла, за да не се присламчат други или осуетят папкането. Защото идва новото правителство. Затова и пренареждането на медийния ни пазар се случва скорострелно в рамките на управляващата тройна коалиция. 

Компанията, която ще изгради двете търговски цифрови мрежи в първата фаза на цифровизацията (2009-2010), е „Тауърком България“ ЕАД. Дружеството е собственост на чешката „Тауърком ЦР“ А.С.“. Представител на „Тауърком България“ е Наньо Манев, а в борда й влизат освен него и Божидар Луканов и Роман Фишер. „Тауърком“ се намира в Братислава, Словакия.
Останалите петима кандидати са подали непълни документи за участие в конкурса и това на практика ги е отстранило от надпреварата.

Справка в сайта на компанията http://www.towercom.sk показва, че в Словакия „Тауърком“, започва да излъчва цифрова телевизия още през 1999 г. и има мрежа за пренос на радио- и телевизионен сигнал.Според правилата „Тауърком България“ няма право да участва за останалите мултиплекси.

От австрийската компания ORS (кандидат да придобие излъчвателния комплекс на БТК – НУРТС) коментираха пред „Капитал“, че принципната им позиция остава непроменена. Компанията намира някои от последните промени в законодателството за силно нетипични и несъответстващи на обичайната европейска рамка.

Кандидатите за цифрови мрежи за втория етап на цифровизацията (2010-2012) са:

БТК, ORS, „Интерактив медия сървисиз“, „Хану про“, „Тауърком“ и „Тесла България“

Кой се „уреди“ с нови честоти?

Разрешения се дават на консултираната от Ирена Кръстева ТВ 7,  ТВ 2 в която участие има Warner, телевизия „Европа“ собственост на братя на президента Петър Стоянов и кандидат за евродепутат от „ГЕРБ“. Печеливша, също толкова очаквано е и медията на варненската група ТИМ – „М САТ“, както и софийската „ЕВРОКОМ“.

Тези телевизии печелят достатъчно на брой честоти, за да увеличат значително покритието и пазарния си дял. Много от загубилите кандидати се очаква да обжалват.

TV7 пък постигна целта си. Това е един от основните играчи заради който се проведоха тези конкурси. Преди време СЕМ спря аналоговите конкурси под предлога, че това щяло да забави процеса на цифровизация. Е, днес раздаването на аналогови честоти е бъдещето на прогреса, както би се изразил някой лидер от соц-а. Благодарение на новите си аналогови честоти, TV7 – освен национално ефирно покритие и произтичащите от това финансови печалби си осигури статут да бъде качена по право (must-carry) на бъдещите цифрови мрежи още на първия етап от цифровизацията.


Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 5, 2009, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: