ЦИФРОВИТЕ ЛИЦЕНЗИИ – РАЗДАДЕНИ В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ „ИНТЕРЕС“

Съветът за електронни медии, взе решения за издаване на лицензии за телевизионни програми, предназначени за цифрово наземно радиоразпръскване на – bTV, „Нова телевизия“ и „ТВ2“.

Логично е да се запитате защо първите медии които получават лиценз са именно БТВ, Нова телевизия и ТВ2? Защо и ТВ2 – с какво програмата й е толкова значима за обществото? ЕТО ИСТОРИЯТА НАКРАТКО И КАК ВЛАСТТА ПРЕНАРЕЖДА МЕДИЙНИЯ ПАЗАР У НАС:

Според § 37 от ПЗР на ЗИД на Закона за радиото и телевизията изискванията Предприятие, получило разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър, различен от предвидения за разпространение на програмите на БНТ и БНР, за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват, в изпълнение на Първия етап на прехода, определен в Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVВ-Т) в Република България, приет от Министерския съвет, задължително разпространява програмите на лицензираните телевизионни оператори, които към влизането в сила на този закон отговарят на следните условия:

1. имат издадена лицензия за радио- и телевизионна дейност с национален обхват въз основа на проведен конкурс; и

2. разпространяват програмите си чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване; и

3. електронните съобщителни мрежи по т. 2 осигуряват достъп до програмата на не помалко от 50 на сто от населението на страната.

(2) Програмите по ал. 1 задължително се разпространяват в некодиран вид.

На условията по ЗИД на ЗРТ от 2009 г. нито БТВ, нито Нова или най-малко ТВ2 отговаряха. Това е така защото в §37, (1), т. 1 е записано: имат издадена лицензия за радио- и телевизионна дейност с национален обхват въз основа на проведен конкурс. Такъв конкурс обаче не е провеждан. Доказателство за това е и устойчивата практика на съда.

Пак според ЗИД на ЗРТ е записано, че в 14-дневен срок от влизането в сила на този закон Съветът за електронни медии издава служебно лицензии на телевизионните оператори по ал. 1. Това естествено нямаше как да стане, поради описаното несъответствие. Бързането на правителството се оказа безплодно и поради друга причина. 14-дневният срок е недостатъчно време да се преиздадат аналоговите лицензии на операторите, които са със срок до 2010 г. (на националните „Б”ТВ, „Нова телевизия – първи частен канал и „ТВ2” до 2012 г., които отговарят на законовите изисквания за качване на мултиплекс за цифрово разпространение на първия етап). През този 14-дневен срок, СЕМ проведе множество срещи с ръководството на трите оператора и неправителствения сектор за да се договорят условията на преиздаване на новите аналогови лицензии, издаването на лицензиите за цифрово разпространение и ще започне ли срокът на цифровата лицензия да тече от датата на издаването й, въпреки, че медиите не излъчват още цифрово, продължителността на периода на simulcast, гарантиране на разпространение на програмите им. Все въпроси които трябва да гарантират обществения интерес от една страна, а от друга да защитават и интересите на бизнеса.

С оглед на всички събития, СЕМ започна процедурата по издаването на новите лицензии с договорените програмни характеристики. Въпросът за качването на цифров мултиплекс обаче остана нерешен. Реакцията на правителството се оказа светкавична. Притиснати от изтичащия мандат, тройната коалиция на „тъмно” изготви Закон за публичното радиоразпръскване, с който да пренареди медийната картина у нас в своя изгода. Без никаква съгласуваност, този закон не бе предоставен на вниманието нито на управителните съвети на националните обществени медии, нито на КРС, СЕМ или на заинтересовани лица. Той обаче съдържа една много важна поправка, която позволява на националните телевизии да бъдат качени на цифрова платформа на първия етап от цифровизацията. В ПЗР на ЗПР пише: в §37, ал.1, т.1 думите „въз основа на проведен конкурс” се заличават.

Въпреки, че ТВ2 е в т.нар „временна търпимост“ и тя е разпозната като телевизия от „особен обществен интерес“, заслужаваща да бъде качена на цифров мултиплекс.

Другият въпрос: Какви са новите програмни характеристики на медиите които ще се разпространяват в цифрова среда? Отговорът: с много по-занижени стойности, отколкото предходните. Какво означава това? Много просто – величие на пошлостта, все повече тъпи шоу продукции (за които няма процентно ограничение) на чужди продуценти и продължаващ и все по-мъчителен упадък на българското общество. ДА ЖИВЕЙ ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС!

Обективният журналист все пак трябва да огледа и другата страна на монетата – ето я и нея: Занижените програмни характеристики донякъде имат своето разумно основание – сериозната конкурентна среда която ще се създаде по време на цифровизацията, развитието на медийния сектор у нас, все по-взискателните зрителски предпочитания, засилването ролята на корегулацията и саморегулацията в Европа.

2009-05-07 16:47:11 – Р Е Ш Е Н И Е № 108/ 28.04.2009 Г.
прочети лицензия ТВ2
2009-05-07 16:46:26 – Р Е Ш Е Н И Е № 107/ 28.04.2009 Г.
прочети лицензия Нова телевизия
2009-05-07 16:45:48 – Р Е Ш Е Н И Е № 106/ 28.04.2009 Г.
прочети лицензия бТВ

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 1, 2009, in ЗАКОНИ, КОМЕНТАРИНИ, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: