ПЛАНИНСКИЯТ СПАСИТЕЛ, ВЪРНАЛ КЪМ ЖИВОТА СТОТИЦИ

07

За една година в българските планини стават средно около 1000-1200 нещастни случая. Причините най-често са недобра екипировка, подценяване на опасностите, които крие теренът, лекомислие и непреценен риск. „За съжаление все още има и доста смъртни случаи“, споделя планинският спасител Методи Тодоров.

В своята 30-годишна практика той е виждал и съпреживявал почти всичко. Спасявал е хора, престоявали повече от ден-два под руините на някоя рухнала сграда или затрупани от лавина, денонощно е търсел изгубени в зимни виелици по планинските била. Но той никога няма да забрави мъчния спомен от земетресението в Турция през 1999 г., при което загиват повече от 17 хил. души.

img131Тогава няколко спасителни екипа от България участват в спасителните операции. „Винаги ще помня картината: едно семейство, загинали. Разравяме ги полека-лека. Там няма машини, багери – правим всичко съвсем внимателно, защото, ако все пак някой е останал жив… Бащата най-отгоре с един забит трегер в гърба, отдолу майката и най-отдолу детето с обезобразено личице, а устата му в предсмъртен вик. Стремели са се да го опазят, затова са го покрили с телата си и така всички, един върху друг.“ Методи определя случилото се само с една дума: „Трагедия!“

Планинският спасител Методи Тодоров е в компанията на добър приятел

Завършващ акорд на всеки спасителски курс е похода и бивака. А да се бивакува през зимата във високата планина може да се случи на всеки турист. Най - комфортния, но доста трудоемък начин за направа на бивак е изкопаването на снежна пещера.

Храбрият дарител на втори живот, който e на 60  години, се обучава за спасител към Българския червен кръст (БЧК) близо две години. След което завършва и степен на квалификация за старши спасител. Откриваме го в седмицата, в която той е дежурен в Планинската спасителна служба към БЧК, на ул. „Джеймс Баучър“ 67, в столицата. Докато провеждаме разговора си с него, един от телефоните иззвънява: „Ало! Да, мигновено ще предупредя колегите да вземат спешни мерки. Не, не се тревожете! Спокойно, ще ги намерим!“, хладнокръвно разяснява ситуацията Методи. Така той съветва близките, които току-що му подадоха сигнал, съобщавайки точното местонахождение на групата момчета, тръгнали без необходимата екипировка да покоряват връх Мусала, където е мъгливо и влажно. „Много точна информация за обстановката в планината има на компютърния монитор, чиято диаграма показва нахлуването на студен фронт към върха – от северозапад“, казва Методи. И пояснява: „Най-добре е преди да тръгнете към планината, да известите близките в кой район от нея възнамерявате да ходите. Наскоро имах един случай, при който търсехме като луди едно момче. Семейството му твърдеше: „То каза, че ще отиде до Бояна, някъде в областта на Копитото. Но проверете, може да се е отклонило и към Златните мостове.“ Е, после се оказа, че той е изкачвал Пирин!“

simg14

Често се налага да се виси над пропастта, и макар залезът над хижата да е чудесен, усещането понякога е смразяващо.

Далеч из суровите планини на Норвегия е паднала лавина. Тя е затрупала ловец, който е слагал капани за дивеч. Трудната проходимост на терена и опасността от нови лавини допълнително бавят спасителните екипи. Всякаква надежда чезне, докато минават цели девет дни от инцидента. Следа от тялото на ловеца няма. Изведнъж едно от кучетата надушва диря и тегли спасителите. Те започват да ровят в дълбокия сняг и откриват скандинавеца, посинял от студ, но жив. Той имал в чантата си сурови пилета, от които се е хранил през безкрайните денонощия под тежкия сняг.
У нас рекордът е шест часа. Толкова е престоял човек под лавина в района на Мальовица, докато го открили спасителите. За Витоша пък постижението е два часа. Човек, затрупан от лавина край „Алеко“, бил на границата на задушаването, но с помощта на спасителите оживял.
„Ето това е един от поводите да се работи до откриването на човека – пояснява Методи. – Обикновено голяма част от попадналите под лавина умират още по време на падането й. Други загиват от травми или задушаване, особено когато снежната маса е прахообразна, а не блокова. По някой път обаче става истинска „мелачка“ – сравнява спасителят, и шансът да откриеш някого жив е почти нулев.“

avalan05

Оказване на помощ при лавинното спасяване

Методи, който се радва на двете си внучки, пълнещи къщата му с топлина и детска невинност, е привързан и към кучетата, които обучава да издирват хора при бедствия, аварии и катастрофи (б.ред. – Планинската спасителна служба е единствената в страната, която обучава спасителни кучета). „При обучението всичко започва с връзката между водача и кучето, което е от породата немска овчарка, обяснява учителят. През целия му живот водачът, освен че му дава храна, то усеща и закрилата му, грижите, които полага за него.“

„За да обуча качествено кучето, ми предстои сериозна работа с него, обяснява водачът. – Изготвям последователност на операцията. Заривам се в снега, пускат кучето да ме търси и когато ме открие, има много награди и поощрения за него. Преломният момент обаче настъпва, когато то трябва да търси непознат човек. Най-добрият приятел на човека усеща кога той е в беда по миризмата. В стресови ситуации човекът отделя определена киселинност“, казва Методи Тодоров.

Да се управлява шейната с пострадалия, особено на неблагоприятен терен не е лесна работа.

Освен здрави нерви и психика спасителят трябва да притежава и медицински познания. „Много хора биха останали живи по пътищата, ако имаха дори елементарно медицинско образование, на мнение е Методи. – Вместо да въртят тези тъпи реклами по телевизията в най-гледаното време, могат да показват как се извършва кръвоспиране например. Но нали у нас всичко е за пари! Преди известно време мой приятел катастрофира. Притичват му се веднага на помощ, но вместо да положат на раната му кислородна вода, го поливат с амоняк. Сега човекът още бере душа заради медицинската неграмотност на хората, оказали се на мястото на инцидента.“
Има ситуации, при които, както се изказва един боцман пред паникьосания екипаж, на потъващ кораб в Северно море: „Господа – няма вече накъде! Даже Господ тука Богу дух ще предаде!“ Но има и такива случаи, при които здравият разум и безплатният телефон на Планинската спасителна служба – 0888 14 70, могат да спасят собствения ви живот.


snow_avalanche3

Снимки – Планинска спасителна служба

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on април 17, 2009, in ОБЩЕСТВО, СЪДБИ. Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Много интересна статия 🙂

  2. Мариян Томов

    Ще продължавам да пиша заради тези които не само от лицемерие казват колко добре пиша, а за тези които оценяват труда ми – и за себе си най-вече!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: