ПО СТЪПКИТЕ НА НЕДЯЛКОВ – СТАРШИ

Навярно много често сте чували поговорката, че „кръвта вода не става“, или пък „крушата не пада по-далече от дървото“. В историята примерите, при които поколения от едно семейство са управлявали цяла империя дълги години, и то успешно, са неизмеримо много. Но можете ли да се досетите за български род, който вече от три поколения взема активно участие в банковия ни сектор?

Недялкови са живата история в банкирането. Финансовата кръв и мисъл започват да текат от бащата на Олег, който е бил дълги години директор на ДЗИ в град Елена. „Където е текло, пак ще тече“, казва народната мъдрост. Ако й се доверим безусловно, несъмнено ще стигнем и до най-младия представител на банкерския род. Началникът „Банкиране на дребно“ в Бизнес център „Мария Луиза“ на ТБ „Алианц България“ е познат на малцина, млад е и е енергичен наследник на фамилията.

Крум Недялков наглежда футболния мач и дъщеря си

Крум Недялков е роден на 3 август 1974 г. в София. През 2000 г. защитава успешно магистърска степен по специалността „Социално и застрахователно дело“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). „Изборът какво точно да уча не беше случаен,“ споделя Крум, като изтъква кариерата на семейството си.

Стилът е нещо неподправено и индивидуално. Той е единствената формула за успешна кариера. Ако все копирате някого или се опитвате да му наподобявате, то вие сте обречени да бъдете все зад неговата сянка.

„Да вървиш по стъпките на някого, особено на баща си, е трудно, убеден е Крум Недялков. – Олег е човек, създал една от водещите банки в страната (ОББ), оглавявал „Алианц България“. В момента той е в управителния съвет на БНБ. Това е сериозна причина да не мога да правя съпоставка с него. Всеки родител иска детето му да го надмине в постиженията, но аз не вярвам, че ще успея…“

Олег Недялков в работна атмосфера

Недялков-старши е имал други амбиции за Крум. Той неистово е убеждавал сина си да стане футболист. „Баща ми е бил наистина добър играч като ученик, но не е успял да се реализира на игрището. Затова подтикваше мен, но аз не възприемам този спорт.“ И докато Недялков – старши се събира да рита мач през уикенда с приятели, то „младшият“ предпочита да чете историческа литература – била тя художествена или биографична. От две години кара ски и с огромно нетърпение очаква началото на зимния сезон.

През 1996 година е първият допир на Крум с тогавашното ЗПАД „България“, офис „Америка“, като стажант. „Бях студент първи курс, специалността „Застраховане“ – тогава все още беше нова след възстановяването й в УНСС, а бизнесът един от най динамичните в онези години“, споделя той.

В „Алианц България“ е от 1998 година. Започва като инспектор по имуществено застраховане под ръководството на Сашо Гюров. След това заема позициите „Мениджър продажби“ и „Ръководител на представителство“.
„От седем месеца се занимавам с продажби на финансови продукти – застраховки, кредити, депозити, които несъмнено са универсално нещо. Това за мен е не само нова длъжност в структурата на „Алианц“, но и преминаване от застраховане към банкиране.“

Стрелките на часовника в кабинета на Крум обаче трябва да изтрият циферблата от въртене. Едва тогава той ще може да се докосне до истинското банкиране и да се издигне до изпълнителен директор. „Надявам се все пак някой ден това да се случи – не крие амбициите си началникът в отдел „Банкиране на дребно“ на агресивно развиващото се дружество. – Натрупал съм солиден опит в застраховането, но за мен банкирането е едно ново начинание.“

С доста отговорности и тежки задачи ще трябва да се сблъска Крум, и то до края на годината. „Съвсем естествено изпълнението на заложените планове по всички бизнес линии в края на годината представлява не само предизвикателство, но и възможност за доказване за всеки мениджър. Не по-малко важно за мен е интегрирането ми в колектива, успешното взаимодействие, разбирателство и приятелство. Подкрепата на прекия ми ръководител г-жа Гергана Цветкова, както и на ресорния ни изпълнителен директор г-жа Галя Димитрова е особено важна за посрещането на тези предизвикателства“, обяснява Недялков.

Въпреки че колективът му е почти изцяло женски, Крум разкрива, че в тяхната компания, когато излизат неделово вечер, се получават готини купони. Но на женения мъж все по-рядко му остава време за подобни забавления. Той е станал баща на момиченце, което скоро ще навърши девет месеца. Това обяснява и факта, че таткото все повече предпочита по-тихите заведения, където също може и да дискутира от спортни през икономически до политически теми с приятели.

Една от тези теми е тази за стойността на парите. „При формирането на семейния бюджет със съпругата ми Христина, която е дипломат във Външно министерство, често дискутираме въпроса „какво са парите?“ За мен те представляват стока, също както петролът или наемният труд. Като банков служител смятам, че стойността на парите се определя от цената, на която банката ги придобива. Като човек, управляващ собствените си финанси, смятам, че стойността им се определя от различните възможности за мултиплициране.“

Ако Крум бе в списъка на милионерите в страната или притежаваше неограничен лимит пари, за него те биха били само средство за удовлетворяване на мечтите. „Имам ли някога подобна финансова възможност, веднага ще си купя къща и два коня, въпреки че никога не съм яздил – мечтае си той. – Току-що при мен дойде един клиент, за когото явно страстта по бързите и скъпи коли е отминала и сега искаше да си купи яхта. Добре ще е и аз да постигна такова нещо, но все пак парите за мен не са приоритет, който би ме накарал да върша нещо пр принуда“, заключава той..
Може би това е и една от основните причини, която не е притиснала Крум да работи зад граница, както са направили много негови приятели. „Преди пет години бях поставен пред тази дилема – обяснява Недялков-младши. -Имах възможност да специализирам в Мюнхен и да търся развитието си в други дружества на „Алианц“.“ По всичко личи, че той е избрал възможно най-правилното решение, понеже приятелите му доста бързо са се върнали от чужбина. Някои от тях или не са успели да се интегрират, или да променят манталитета си.

Финансовият мениджър прави ясна разлика между това да си в друга страна само на почивка и да си на работа. „Обичам да пътувам, но едно е да си на екскурзия, съвсем друго постоянното жителство. Честно, повече от 20 дена трудно издържам да съм извън България – издава той. – Най-дългият ми престой извън родината беше на едно езиково училище в Англия. Там не само че усъвършенствах езика, но и „попих“ от точността, подредеността на островитяните.“

За Крум от голямо значение е тази прецизност да се пренесе и на нашия пазар, както и развитието на банковото застраховане. „Неслучайно наблюдаваме навлизането на все повече финансови групи, предлагащи банкови, застрахователни и осигурителни продукти, но бих желал да изтъкна, че „Алианц България Холдинг“ е първата финансова група с десетгодишен опит. С огромно удоволствие смея да заявя, че мотото на банката „Финансови решения от А до Я“ е актуално както в глобален, така и в национален аспект.“

Банка "Алианц" в Мюнхен

Основаната през 1889 г. в Мюнхен фирма „Алианц Застраховки“ АД от Карл фон Тиеме и Вилхелм фон Финк започва своята дейност и в Берлин през 1890 година.

На българския пазар „Алианц“ АГ се утвърждава, след като през 1998 г. закупува 51% от акциите на застрахователно дружество „България“ и става собственик на новооснованата компания „Алианц България Холдинг“.

Повече от девет години Крум Недялков е в „Алианц“. Ако някой твърди, че той е на тази позиция в банката заради баща си, е далеч от истината. Оценката, че е в сянката на баща си, също е неправилна. Крум е поставен под условностите на времето, при което за да се издигнеш в структурата и да станеш добър играч на пазара, трябва не само време. Нужни са талант, търпеливост и малко инат. Качества, които безспорно 33-годишният финансист притежава, но за да оцелее в сектора – винаги трябва да ги устоява.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on април 3, 2009, in ОБЩЕСТВО, СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: