ИЗЛАГАНЕ ВМЕСТО СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

СЛАВА И ПЕЧАЛБА НА ГЪРБА НА ЧОВЕШКАТА МЪКА И ПЕЧАЛ

СЛАВА И ПЕЧАЛБА НА ГЪРБА НА ЧОВЕШКАТА МЪКА И ПЕЧАЛ

Преди време, когато BBC излъчи филма за децата от Могилино, си мислех, че сме паднали до дъното на уродливата българска реалност. Тогава явно съм сбъркал в преценката си. Ето че по „Нова телевизия “ ще стартира  поредния VIP Brother 3.  Звездите ще „мерят“ от синия екран големината на сърцата си, заставайки зад определена кауза. Колко мило, ще си кажат повечето от читателите – медията е социално ангажирана… Колко лицемерно, ще отвърна! Това предаване още повече ще извади на показ гнойните рани на обществото ни.

Шокиращият филм на телевизия BBC "Изоставените деца на България" се оказа печеливш за bTV

Шокиращият филм на телевизия BBC "Изоставените деца на България" се оказа печеливш за bTV

Припомнете си сходното шоу, което се въртеше по националната телевизия bTV „Великолепната шесторка“ и помагаше на децата от дома „Света Петка“ да заживеят в „малки къщички“. Тъжно е, че участниците тогава си правеха безплатен пиар с нашите SMS-и на гърба на недъгавите деца, както ще се случи и в „Големия брат“. Тези страдалци се оказаха чудесен повод към отдавна замисленото като формат шоу (преди разкритията за плачевното положение в социалните домове, още в началото на 2007 г.) да се „лепне“ благотворителна кауза, за да събере по-голяма аудитория. Меко казано, пошло е самозабравили се личности, като Галена или Емил Кошлуков, едни от участниците във VIP Brother,  които презират „бедняците“ или си правят  предизборна кампания, да призовават към милосърдие. Унизително е правителството да не го е грижа с години за случващото се и изведнъж с „огромна загриженост“ да се захваща с належащите проблеми, които могат да преобърнат колата в предизборната им кампания.

До днес, бившият директор на bTV Албърт Парсънс със сигурност боготвори журналистката Кейт Блюет, която девет месеца снима в Могилино, за да покаже как една държава членка на Европейския съюз се отнася с отхвърлените от обществото хора. Е, малка подробност е, че тя докара на Парсънс куп зелени пачки от дългите рекламни спотове покрай шоуто. Същите тези пачки, част от които можеха да послужат всички деца с умствена изостаналост в село Могилино да бъдат настанени в различни домове и защитени жилища в страната. В момента общо 39 деца се намират в такива „къщички“, като за останалите 30-ет „Великолепната шесторка“ не предвиди. Никой от „шесторката“ не обелваше и дума за тях. Новинарите също премълчават този факт. Пък и на кого му пука? Отдавна медиите у нас се научиха да отклоняват фокуса от същинските проблеми.

Предизборна къщичка

Предизборна къщичка

Ето защо, истинската, голямата благотворителност е дискретна, както са дискретни хилядите изпращащи SMS-ите. Някой обаче упорито се опитва да ни приобщи към „каузи“, които отдалече вонят на вкиснало. Интересно колко незрящи могат да „прогледнат“ и колко къщички могат да се построят с парите от просташки партийни акции и всевъзможни предизборни кампании? Може би цяло село или дори град? Тази година дори два мегаполиса, с двете изборни кампании за Парламент и европейски депутати, които ще се проведат на  различни дати.

Интересно е и че натруфената ни социална министърка Масларова, която е сигурно, че историята бързо ще заличи от маловажните си страници, с доста уговорки отиде до Могилино и обеща реформа в държавната политика за такива деца. Уважаема г-жо Масларова, ние все още търпеливо чакаме тази реформа заедно с тези 30 нещастници от Могилино, за които все пак от UNICEF полагат грижи. Ще я чакаме, докато в бургаското сиропиталище „Александър Георгиев Коджакафалията“ все още проституират малолетни. Ще се надяваме поне малко да се поразмърдате, докато децата на България се снимат в порносцени, както във филма предизвикал бурен скандал „Баклава“. Ще настояваме за нея, докато в още 23 социални дома в България, финансирани от държавния бюджет, не престанат гаврите и докато не се помисли за онкоболните, оставени на произвола.

Днес, осъждаме нацизма, но Драги управляващи, припомнете си, че и Хитлер избиваше сакатите, слепите и безнадеждно болните!*

За подобни грозни истории в нормалните страни се търси отговорност или се прави социално ангажирана политика за хората с увреждания, докато у нас се прави луксозно шоу. В нормалните страни прокуратурата веднага се самосезира, за разлика от нашата. Всъщност защо да няма едно хубаво шоу и за ромите от Студентски град в столицата? Защо да не бъде подпомогната и Димитрина Костадинова, за да издържа деветте си деца? Защо не и шоу за баба Гинка от село Горна Диканя, която се нуждае от скромна „къщичка“, за да не търпи пиянството на мъжа си? Ей, така – кауза да се намира. А покрай нея баницата все ще се разпределя от хора със звучни имена като Магърдич Халваджиян.

* Определенията „сакати“ и „слепи“ са използвани за да се засили внушението от текста

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on март 7, 2009, in КОМЕНТАРИНИ, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: