В ЕРАТА НА PAY PER ACTION И PAY PER LEAD РЕКЛАМАТА

1286_695_299_crop_858ca

Експерти прогнозират, че икономическата криза ще съсредоточи усилията на бизнеса в кампании, които много точно измерват ефективността на вложените средства.  Рекламодателите и сега се кланят като дворянин на японския император в  „двора“  на Pay per Action и Pay per Lead рекламата. При тях поръчителят на рекламата плаща само след като е било извършено дадено действие (Action/Lead) на неговия сайт. В бъдеще, формата на маркетинговите кампании няма да се ограничава единствено в интернет сайтовете,  порталите и блоговете, въпреки че те  ще са водещи в това отношение.  Новите технологии,  ще позволяват на модела Pay per Action и Pay per Lead, да е валиден и за радиото и телевизията. Потребителят на медийните услуги, сам ще избира кое предаване, филм или реклама желае да види,  в т.нар. „потребителска медия“.

ЗАКОН КАТО „ВРАТА У ПОЛЕ“

Разбира се, рационалност не означава непременно ефективност. Основната цел на рекламите е да повлияят подсъзнателно за да ни подтикнат да купим даден продукт или услуга, на най-ниски цени в сравнение с конкурентните. Известна практика на електронните медии е повишаването силата на звука на рекламните блокове, които не се съобразяват особено с разпоредбите записани в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В Чл.77, ал.1 от ЗРТ е записано, че се забранява реклама, която използва средствата за подсъзнателни внушения. И ако сте се унесли в сладка дрямка пред телевизора, нищо чудно да подскочите от канапето си в несвяст от кънтящите реплики носещи се от телевизора: „Депозираййййй!“  Друг подход за насърчаване и най-вече за пропагандиране на дадена стока или услуга  е „бомбандирането“ с реклами.  С времето свикваме с един рекламен спот, като той постепенно се комерсиализира, определя ценностната ни система и начина ни на живот. Е, всичко си има граници и се изчерпва. Eдна от крайните фази до която неизбежно се достига е рекламното пренасищане – спотът  става противен и досаден, когато не търпи креативна промяна. Не превключвате ли веднага канала, щом стартира телепазарният прозорец тип „Веес телешоп“!? Клипове, които не са претърпели развитие от тяхното зараждане и не се съобразяват с новите тенденции, които маркетинговият микс налага.

mission

ТЕХНИКИТЕ С КОИТО РЕКЛАМОДАТЕЛИТЕ ПРИМАМВАТ КАТО В КАПАН ЗА МИШКИ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Вече стана дума за подсъзнателните методи за въздействие, които са  пространни, различни и новаторски. За тях законът, не само у нас, отдавна се е превърнал като „врата у поле“. Pay per Action и Pay per Lead рекламата също привлича вниманието на потребителите чрез психологически похвати. Техниките, които ви изкушават да „цъкнете“ за да видите рекламния спот са:

1. Визуални – рекламният спот „шари“ и „прехвърча“ на екрана ви. Той е под формата на pop-up, падащ прозорец, bubble.

2. Звукови – използва се натрапчива, запомняща се и оригинална мелодия или глас на извънземно човече например, което ви приканява да кликнете върху спота.

3. Интерактивни – предизвикват ви с рикуест, игра или друга форма която привлича вниманието ви.

4. Позициониране на продукти (Product placement) – при която се визуализира търговска марка в рамките на даден сайт или част от сайт.

5. Филмови/кадрови спотове, анимации – най-общо те спадат към аудиовизуалните техники, като в рекламния прозорец се излъчват кадри от филм с позиционирана реклама или филмов герой – показващ даден продукт. С еднократно кликване върху прозореца получавате повече информация за продукта, за мястото и начинът на дистрибуцията му. Форми като Pre-roll (преди видеото), Post-roll (след видеото) и Mid-roll (реклама по време на излъчване на видеото) са доста атрактивни за потребителите.

До момента тенденцията към развитие на онлайн рекламата в България показва превес в предлагането на принципа CPM – модел, при който рекламодателят плаща за всеки 1000 показвания (импресии) на рекламата си. На световно ниво бюджетите за онлайн реклама са разпределени почти поравно за CPM и CPC (Cost per click – рекламодателят плаща за всеки клик върху негова реклама). В България по наблюдение на „Нетинфо“ за CPM реклама се отделят около 80% от общите онлайн рекламни бюджети.

519x692

УЛОВКИТЕ

Популярен похват е и максимата – голотата продава. Как няма да се изкушите да кликнете върху настръхналото зърно на едрогърда какичка, гледаща ви съблазнително в 3D очилата, готова да ви схруска за закуска?! Пък и много от нас действат първосигнално на основа емоционалните подбуди да закупим един продукт или услуга. А и всичко става много лесно – докато се усетим какво точно купуваме, без да сме преосмислили рационалността на продукта, неговото качество и цена – сме изписали данните на кредитната карта, доволни от извършената операция.

СЛАБОСТИТЕ НА ТОЗИ ТИП РЕКЛАМИРАНЕ

Въпреки икономическата си рационалност, Pay per Action и Pay per Lead рекламата, имат и много слабости.  Този тип рекламни спотове не са масови и потребителят може прецени дали заслужава да отдели от своето време и внимание или не, за разлика от масовите телевизионни или радио промоции и позиционирани продукти от които няма спасение. Освен всичко, вече съществуват „Кликващи компании“. На служителите в тях се плаща за да „цъкат“ по цял ден върху подобни реклами и да отчитат посещаемост, която естествено се оценява в пари в полза на PR агенциите и създателите на спота.

КОГАТО СТАТИСТИКАТА ЗАГОВОРИ И ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА МЪЛЧИ

Въпреки това, икономическата криза принуждава и големите национални медии у нас да не разчитат единствено на класическата реклама. „Дарик“ радио също не залага на приходи само от радиоизлъчването си. През 2008 г. медията инвестира в няколко онлайн проекта, а също и в марката „Мъж на годината“.

Прогнозата на социологическата агенция BBSS Gallup/TNS затвърждава тези тенденции. Според данните – делът на рекламните разходи в интернет в страната ще продължи да се повишава с постоянни темпове и може да достигне 50 млн. лв.  Според „Нетинфо“ в България делът на интернет все още е под 5% от общия пазар, като ръстът на този сектор за 2008 г. е между 60 и 80% спрямо нивата от 2007 г.

Делът на интернет рекламата в общия комуникационен микс в Европа се равнява на 15% от всички инвестиции за реклама. Изключение прави Великобритания, където за онлайн реклама се отделят 21% от комуникационните бюджети.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on февруари 19, 2009, in МЕДИИ, РЕКЛАМИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: