ЗАКОНОВИТЕ ПАРАГРАФЧЕТА – ПУКАЩИТЕ ПУКАНКИ НА КОАЛИЦИЯТА

Следващата седмица, в Парламента предстои да приключи гласуването на второ четене на ЗИД на Закона за радиото и телевизията и на Закона за електронните съобщения. Текстовете и параграфите се приемат спокойно – със скоростта на изкачащи от нагорещения тиган пуканки, но е вероятно после да ни замерят като гранати. Дали няма да се окаже цяла бомба със закъснител най-оспорваната промяна в ЗЕС, днес в парламента. Според един от параграфите, на ЗИД на ЗЕС, които ще  се гласуват  е записано : едно юридическо лице в първата фаза на цифровизацията у нас ще изгради и трите дигитални мултиплекса.

Това допълнение, разбира се, трябва да е в името на обществения интерес. Така ще се спести от мащаба, разходите на държавата и операторите ще се ограничат само до едно юридическо лице, а няма да се разхищава за цели трима. Е, няма лошо според тройната коалиция. Опозицията обаче реагира доста остро (ДСБ и ОДС). Според тях, това със сигурност ще облагодетелства собственика на цифровите мултиплекси, и разбира се – тези които са лобирали за него. А изборът със сигурност ще бъде изпълнен с много емоции и обсъждания. Тук трябва да отбележим, че ще се създаде  монопол, което противоречи на европейските изисквания за конкуренцията и плурализма. Въпреки, че държавата може да начертае условно основните изисквания и параметри на договора,  неизбежно ще се появи зависимост на държавните и частни медии към лицето, което ще изгради цифровите мултиплекси. Ситуацията няма да е по-различна от сегашната, в която БТК разпространява сигнала на БНР. Така, от една страна джобът на данъкоплатеца олеква, защото от предвидения държавен бюджет за Националното радио – повече от половината от тези пари отиват в телекомуникационната компания. От друга страна, БТК не осигурява надежден сигнал в трансграничните  райони на страната и медията е принудена да изгражда собствени станции в тези проблемни места. Техниците на БНР също нямат достъп до техническите съоръжения които се поддържат от БТК.Останалите изводи от този параграф може да си направите и сами.

Ще дам примери – как цифровизацията и изграждането на тези мултиплекси се случват в Европа. В Германия например, мултиплексите се изграждат от различни лица във всяка отделна провинция. Подобно е положението във Франция и Италия.

Когато преди време, всички ние – граждани и журналисти  настоявахме „клинично“ да се променят и допълнят овехтялите ЗРТ и ЗЕС, нямахме предвид неразумно. Всъщност, политиците ни са доста мъдри, а умът им патка не пасе, а се води  от могъщото лоби на частните интереси.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on януари 30, 2009, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: