В ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ НА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА

zx490_407318

Телевизия „Скат“ има най-много наказателни постановления, наложени от СЕМ, за нарушения по чл. 17, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията за полова, расова, етническа и/или религиозна нетърпимост. Техният брой в периода 2002 – 2008 г. са 16.  „Нова телевизия“ например, имат 8 наказателни постановления. Общият брой наказателни постановления за този период (2002 – 2008 г.) са 56.
Основният проблем, че наложените наказателни постановления по чл. 17, ал. 2 от ЗРТ не са повече се състои във факта, че в медийния закон има дефицит на дефиниции като „език на омразата“, „полова дискриминация“, „враждебна реч“, „порнография“. Това е сериозна спънка за налагането на санкции, които лесно се оспорват пред Районен съд. Това създава ситуация като в омагьосан кръг. СЕМ отчита, че враждебната реч, езикът на омразата, нетолерантността и несдържаността в медийния ни ефир се настаняват все по-трайно. Употребата на обидна и дискриминационна реч расте.
Ето защо, проведената съвместна среща от СЕМ, АБРО И СБНЕМ на тази тема на 15 януари, в БТА, в присъствието на експерти, политици, правителствени и неправителствени институции, медии има за цел да се вземат мерки срещу тези негативни тенденции. Затова предстои, СЕМ да издаде Становище в което ясно и възможно най-точно да дефинира понятия като „враждебна реч“, „език на омразата“ – които отсъстват в ЗРТ. По този начин, критериите по които се определя кое изказване и поведение съдържа нетолерантно отношение по полов, религиозен, расов принцип или създава нетърпимост между гражданите ще станат по-ясни, по-точни и категорични. Но предстои още доста работа в тази насока.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on януари 17, 2009, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: