ЗАКОНЪТ ПОПРЕЧИ НА СЛАВИ ДА СТАНЕ ГЕРОЙ

0058574071

Компаниите за козметика и парфюмерия също нарушават закона с подобни агресивни реклами, но въпросът е: Ще се промени ли статуквото с приемането на новия медиен закон, а глобите да станат далеч по-сурови?! Докато в ЗРТ обаче, не се дефинират понятия като "порнография" и "враждебна реч", това едва ли ще се случи.

Въпреки, че общественото мнение се раздели в спора с отчаяно търсещия зрителски рейтинг Слави Трифонов,  Законът за радио и телевизия е категоричен. Именно слабостите в ЗРТ не направиха Дългия нито герой, който виждате ли е наказан заради бунтарските си думи, нито пък човек над закона.  Защо е така?

В българското, както в специализирано, така и в общото законодателство няма никаква дефиниция на понятието “език на омразата”. Имайки предвид този законов дефицит, в предавания на други медии използвайки аналогията на разпоредбите на ЗРТ в чл.10 ал.І т.т. 5 и 6  и чл.17 ал ІІ, а именно “телевизиовнните оператори се ръководят от следните принципи – недопускане на предавания внушаващи нетърпимост между гражданите и на предавания, които противоречат на добрите нрави…” и  “ТV операторите са длъжни да не допускат създаване на предавания в нарушение на принципите за радио – телевизионна дейност и на предавания внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост…

Засега ЗРТ все още се оказва сериозна спънка за налагането на санкции, които не са и в големи размери и лесно се оспорват пред ВАС. Затова с нетърпение ще чакаме гласуването на промените в медииния закон, пък да видим дали тогава все пак нещо ще се промени.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on януари 6, 2009, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: