„ТИКВЕНИЦИТЕ“ НА СЛАВИ РАЗБУНИХА ДУХОВЕТЕ

img_2351

Председателят на Народното събрание Георги Пирински призова Съвета за електронни медии и прокуратурата да се самосезират заради медийните атаки срещу парламента.
По думите му е недопустимо Народното събрание да бъде обект на безкрупулна, безогледна кампания на охулване, предаде БНР. Става въпрос за „Шоуто на Слави“, в което той и екипът му „лепват“ хулни определения по посока на водещите ни политици.

В отговор СЕМ е сериозно обезпокоен от зачестилите случаи на предавания, които внушават политическа, религиозна или етническа нетърпимост, с което нарушават основните принципи на радио и телевизионната дейност. Казусът с „Шоуто на Слави“ трябва да отговаря несъмнено на стандартите на политическа и етническа търпимост, да не се прибягва до езика на омразата и агресивността. С използваните от него квалификации – „тиквеници“, „прости“, „тъпи“, „глупави“ – напълно съзнателно от националния телевизионен екран се уронва престижа и авторитета на важни политически институции и публични личности.

С тези квалификации – критичната полемика се обезсмисля. Това противоречи и на „Етичния кодекс“ на журналистите в който пише: „…няма да публикуваме материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие и всякаква форма на дискриминация.“ В Кодекса се споменава още и за „добър тон и благоприличие“.
Затова СЕМ е убеден, че тези проблеми могат да се решат с общите усилия на регулаторните органи, неправителствените организации, самите радио- и телевизионни оператори. СЕМ вече е провел разговори със Съюза на българските електронни медии в усилие да реши тези проблеми. Предстоят още срещи.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 18, 2008, in BREAKING NEWS, МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Очень радуют ваши посты, пишите почаще!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: