СЪДЪРЖАНИЕТО В ИНТЕРНЕТ И ТОРЕНТИТЕ

Днес, на кръгла маса, организирана по проблемите на съдържанието в ИНТЕРНЕТ, Пламен Вачков – председател на ДАИТ (Държавна агенция за информационни технологии)  заяви, че е добре да се регулират авторските права, но тяхното ограничаване или високата цена за закупуването им би ощетило обществото. Не се случва, някой на такава висока позиция у нас, да изкаже подобно мнение в защита на торентите. Явно и той тегли от zamunda и arena и се „обогатява“ от там.

А иначе, съдържанието в интернет трябва да бъде регулирано, така че да бъдат защитени авторските права. Това искат от Държавната агенция за информационни технологии, Министерството на културата и от неправителствения сектор. Успехът обаче на онлайн пространството се дължи на това, че той не се регулира от държавата и съдържанието му е свободно. Противоположното мнение се свързва с историческия факт, че обществото не може да се регулира само и както са възникнали държавните устройства, така и трябва да се следи каква информация може да се показва в мрежата. Критериите са свободен достъп на всеки до информация, плурализъм на мненията, защита правата на малцинствата.

Ясно е, че с появата на новите технологии, и съдържанието в Интернет става все по-голямо и по-манипулативно, а мерките за регулация по-трудни.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 5, 2008, in МЕДИИ, ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: