КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ ОТ „ГЛОБУЛ“ С ИГРАТА ЗА МЕРЦЕДЕСИТЕ

mtel_igra03112

От „M-Tel“ преди време също въртяха подобна подвеждаща реклама

 

Вече ни е известно, че голяма част sms игрите, които се въртят по медиите ни са подвеждащи. В тях винаги има поне едно допълнително условие, което да „прецака” играещия. Но когато това се прави от водещи компании, на които щем-нещем се доверяваме, ситуацията се усложнява.

Такава подвеждаща реклама е на играта „100 на 100” на операторът „Глобул”. Днес Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани рекламата. На търговеца е съставен и акт за нарушението. Мотивът за посочването на рекламата като заблуждаваща е, че тя създава впечатление, че записването за участие в играта става чрез изпращане на един sms на стойност 1.20 лв., което автоматично дава възможност на потребителя да спечели мерцедес в периода до 31.12.2008 година. В действителност обаче всеки желаещ да се включи трябва да изпрати минимум два sms-а в деня на регистрацията. Ако иска да продължи участието си през следващите дни, във всеки един от тях той трябва да изпрати отговори на поредица от въпроси, неясно колко на брой, като даде поне един верен отговор. Всеки от тях се изпраща отново чрез sms на същата стойност от 1.20 лв.
Информацията, че потребителят трябва да изпрати поне 2 sms-а за участие в играта и че има допълнителни условия, които са на web адреса на мобилния оператор, тече под формата на скрол в долната част на екрана. Той обаче се движи с бързина, която прави четенето невъзможно. Така на практика тази информация става неизползваема от потребителя.

 

 

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on декември 3, 2008, in МЕДИИ, РЕКЛАМИ. Bookmark the permalink. 4 Коментари.

  1. Повечето хора се подвиждат от голямата награда която предлага GLOBUL и продължават да изпращат sms с надеждата че има някъква вероятност да станат победители! Обаче те трябва да осъзнаят че единственото което могат да спечелят ако продължат да играят – е да бъдат “прецакани”! 😉

  2. И аз се бях замислил по този въпрос… добре си подбрал темата 🙂 Честно казано и аз се преебах покрай тази игра, защото се подведох, че е необходим само един SMS. Надявам се да им тръшнат такава глоба, че вече да се замислят дали да мамят хората така. Обаче кой знае защо се съмнявам…

  3. Мариян Томов

    Има защо да се съмняваш. От „Глобул“ не показват рекламата, но продължават да пращат sms-и на абонатите си да се включат.

  1. Pingback: КАЗУСЪТ “ГЛОБУЛ” « ОБЩЕСТВО И МЕДИИ [Мариян Томов]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: