СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ!

Време е държавата да си влезне в ролята. Хората с увреждания умират, и най-сетне е време да обърнеме внимание на тях. Не да се преструваме, че те не съществуват. Ето какво казва Диана Инджова – директор на Център за психологически изследвания в интервюто което направих с нея:

42-17081846

Доктор Диана Инджова е ръководител на Центъра за психологически изследвания. Тя със зъби и нокти лобира за правата на хората с увреждания в страната. Но трябва да сте истински зверове в българската джунгла за да успявате да защитавате потъпканите си демократични права. Особенно когато сте в напреднала фаза на рак, а правителството отказва да ви покрие и 50 на сто от стойността на лекарствата.

„За последната година хората с увреждания загубиха почти всичко, обяснява Диана. Сега те плащат ДДС за закупуване на свойте технически помощни средства, защото никой не чака за държавни канадки, които се полагат веднъж на две години, а се чупят на шест месеца. Внасят се по-евтини инвалидни колички от Китай, а не по-скъпите от ЕС.” Парадоксалното е в това, че управляващите преди време, махнаха митото върху яхтите, хазарта и политическите подаръци.

Хората в неравностойно положение нямат право на добавка за медикаменти. Процедурата по придобиване на телк пък е тромава и унизителна. Не им се осигурява и безплатна рехабилитация. Защо ли трябва да се рехабилитират, като могат по-бързо да си отидат, без да пречат на хората от Министерските коридори и парламентарни зали!”, гневи се психоложката.

Самата Диана е човек с бъбречно увреждане. „Отношението към мен самата ме подтикна да защитавам не само мойте, но и правата на останалите хора в неравностойно положение.” Тя получава докторската си степен в САЩ, където участва в програма за лобиране в американския Конгрес и Сенат. „В тези високопоставени институции се учих от хора като Дона Стайгър, която със собствени сили, в края на 30-те години на миналия век, създава първият театър за глухонеми в САЩ. Тя ми казваше, че политическите проблеми винаги се решават с удар по масата.”

Наскоро известен български мениджър публично заяви: „Аз не желая да назначавам в компанията си на работа инвалиди. Да не искате фирмата ми да заприлича на санаториум за ментално болни?!” След този случай, Диана Инджова се опитва да лобира в Парламента за прокарването на правова регулация, наречена „акита”. „Ако един мениджър не иска да назначи човек с увреждания – няма лошо. Но той трябва да плати достатъчна сума, с която друг работодател да го назначи и да му плаща, обяснява докторката.

Психологията е наука за това как да намерим своето щастие, според Диана. „Затова възпитавам моя син как може да се чувства удовлетворен от това което прави. Той ме разбира и проявява търпимост и толерантност (две думи, криещи в себе си същността на човещината) към хората с увреждания. Всеки път когато някой има нужда от жест на състрадание, синът ми или отстъпва място в градския транспорт на възрастни хора или им помага да пресекат улицата.”

Цветан – фотографът без ръце, глухият композитор Бетховен, парализираният художник Владимир Димитров – Майстора, са малка част от тези гении, които въпреки уврежданията си, достигат онова съвършенство в изкуството, наречено могъщество на духа.

КАРЕ „ЦЕНТЪР ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”

Центърът за психологически изследвания е официална лобистка органицация в социалната сфера. Тя защитава човешките права на хора с физически, сензорни и ментални увреждания, чрез законодателни инициативи, национално значими събития, професионални обучения. Организацията е пълноправен член на Американската асоциация на хората с увреждания. Тя работи с Конгреса и Сената на САЩ и Европейската комисия и Европейския парламент.

Центърът успява да:

Извоюва връщане на добавката за диетично хранене и медикаменти

Увеличи медикаментите за ключови заболявания с по 1,5 млн.лв.

Създаде архитектурна достъпност в ключови институции

Лобира за завръщането на българите от Дубай, обвинени в източването на пари от кредитни карти
Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on ноември 10, 2008, in ОБЩЕСТВО, СЪДБИ. Bookmark the permalink. 2 коментара.

 1. Лобира, трънки. Смуче държавна субсидия и се прави, че върши нещо.

  Аз съм с увреждане, но не подкрепям исканията й. Искам работа, а не социални помощи!

 2. Мариян Томов

  За жалост когато има човек, които да ръководи нечия организация често
  се случва „да смуче“ от субсидиите. По-важното ми се струва е, че се
  вдигна шум около хората с увреждания и е добре да отстоявате законните
  си права. А те включват и работодателите да не са предубедени когато
  наемат човек със специфични възможности. Защото той може да е много
  по-мотивиран и кадърен от останалите кандидати за дадения пост.
  Ако желаете в бъдеще да изразите своята позиция на човек с увреждане,
  можете да напишете статия която да ми изпратите на блога за да я публикувам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: