MTG ОКОНЧАТЕЛНО ПРИДОБИ „НОВА“

Втората по големина медийна групировка в Европа Модърн Таймс Груп (Ем Ти Джи), обяви днес, че е получила всички необходими одобрения от българските власти за завършване на сделката по закупуване на 100 процента от Нова телевизия. Ем Ти Джи поема пълен оперативен контрол върху бизнеса на медията и ще консолидира резултатите в сметките си, считано от днес.

На 31 юли 2008 година групата обяви, че е подписала договор за придобиване на 100 процента от акциите на Нова телевизия срещу сумата от 620 милиона евро в брой от Антена България.

Нова телевизия е компания, основана през 1994 година и притежаваща 100 процента комерсиалния ТВ канал Нова, втората най-гледана телевизия в България, 100% от кабелния канал Нова +, както и 80 процента от женското списание Ева. Нова телевизия генерира 54 процентен ръст в годишните си нетни продажби на реклами за 2007-ма година до 42 милиона евро. Компанията държи една трета от 125 милионния (в евро) рекламен телевизонен пазар в България. За 2007 година българският рекламен пазар е регистрирал покачване с 35 процента (в лева) като се очаква възходящата тенденция да се запази в следващите години. По отношение на печалбата без приспаднати от нея лихви, данъци, обезценки и амортизации на активите Нова телевизия има почти двоен ръст за 2007-ма година, в сравнение с предходната. Сумата е 20 милиона и 500 хиляди евро (8,9). Печалбата преди лихви и данъци също се е увеличила почти двойно до 19 милиона евро (8,1) отново в сравнение с предходната година.

В сравнение с миналата година продажбите на Нова телевизия са се увеличили с 21 процента до 24 (20.0) милиона евро за първите шест месеца на тази година, а печалбата без приспаднати от нея лихви, данъци, обезценки и амортизации на активите е 11, 8 (9,7) милиона евро, което е скок с 22 на сто. Печалбата преди лихви и данъци за същия период е 10,1 (9,2) милиона евро или 10 процента покачване.

Нова телевизия е телевизионен канал с ориентация към градската аудитория, младите хора и жените, излъчвайки голямо разнообразие от местни и успешни чуждестранни телевизионни формати. Нова се разпространява в национален ефир, както и в кабелни и сателитни мрежи и е достъпна до 99 процента от домакинствата в България. Каналът има 18.2 процента дял от зрителската аудитория на възраст между 18 и 49 години за първата половина на 2008-ма година и 17,7 процента за третото тримесечие. Пазарният дял на Нова е нарастнал с 20.1 процента през септември благодарение на успешния старт на есенната програмна схема, която съдържа четвъртия сезон на популярния риалити формат Биг Брадър и собствената продукция Забранена любов. За първите две седмици на октомври пазарния дял е нарастнал до 22,9 процента.

Ем Ти Джи вече управлява семейството на каналите Диема в България чрез контролния си пакет от 50 % в Balkan Media Group Limited. Четирите канала имат пазарен дял на аудиторията между 18 и 49 години от 10% за първата половина на 2008-ма година и 8,1% през третото тримесечие след пиковете, регистрирани по време на мачовете от Евро2008, които бяха излъчвани ексклузивно по Диема.

Каналите Диема имат 26% ръст в продажбите до 5.8 милиона евро за 2007-ма година. Приходите от реклама са 25 % от всички приходи на каналите през 2007-ма година. Диема държи 1.1% от общия рекламен пазар в България. Каналите обявяват загуби по отношение на печалбата без приспаднати от нея лихви, данъци, обезценки и амортизации на активите 2 милиона евро и 2,4 милиона евро по отношение на печалбата преди лихви и данъци.

За първите шест месеца на 2008-ма година продажбите на Диема са се утроили в сравнение със същия период миналата година. Регистрирани са и положителни резултати по отношение на печалбата без приспаднати от нея лихви, данъци, обезценки и амортизации на активите и печалбата преди лихви и данъци, съответно 1,1 милиона евро и 0,9 милиона евро.

Ханс Холгер Албрехт, президент и изпълнителен директор на Ем Ти Джи коментира: ”България е един от най-бързо растящите рекламни пазари в Европа и сега компанията заема твърдо второто място на този пазар, обединявайки пазарните дялове на Нова телевизия и групата Диема. Това ще позволи на Ем Ти Джи да реализира оперативно взаимодействие между медиите и да се фокусира върху увеличаването на общата гледаемост и пазарен дял. Нова телевизия и каналите Диема имат ясни и различаващи се един от друг програмни профили и зрителска аудитория, което е добра основа за налагането на успешната стратегия на Ем Ти Джи, вече приложена на други пазари. Ние гледаме напред към по-нататъшно развие на общия бизнес и капитализирането върху неговия потенциал.

Тази придобивка е най-голямата за нас до момента и демонстрира нашата готовност за разрастване на дейността ни в бързо растящите пазари и разпространяване на нашия успешен мултиканален, мултинационален бизнес модел. Ние подсилихме нашият счетоводен баланс, чрез осигуряване на допълнително финансиране за завършване на настоящата сделка и запазвайки значителна финансова гъвкавост, за да продължим напред.”

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on октомври 16, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: