Емил Коен: „Няма идиот, който да инвестира в спорта у нас!”

Интервю с Емил Коен което направих за вестник „БАНКЕРЪ“ – две седмици преди смъртта на бизнесмена

Собственикът на баскетболния ЦСКА, Емил Коен е новият Абрамович за българския спорт. Дори притежателят на лондонския „Челси” би завидял за постиженията на женската формация на „червените” – осмина финал в престижния турнир на „Фиба Европа” и класиране сред финалната четворка в Адриатическата лига. Коен съгради баскетболните отбори почти от нулата. За кратко време, той успя да запази мястото на мъжкия отбор на клуба в елитната група и се зае със създаването на женския тим.

„За да измъкна от дъното женския националния отбор по баскетбол на България – поех и неговия мениджмънт”, решен е Коен. „Направим ли добра подготовка още отсега и ако няма контузии в състава, мисля че ще успеем да останем в първа дивизия. Трябва и желание у всяко момиче което играе за родината си. Видя ли, че я няма мотивацията в дадена състезателка, тя веднага ще загуби мястото си в състава!” Категорично заявява новият управител на националките ни, който е непримирим оптимист за квалификациите през август. „Друга предпоставка за евентуален успех е, че треньор на тима ще е опитният Георги Божков, който постигна фантастични победи с женската формация на ЦСКА. Той има зад гърба си и пет шампионски титли с девойките на „Славия”. Ето защо се надявам доверието което имам в него да се оправдае напълно.”

Зловещата катастрофа, при която загинаха Емил Коен и Владимир Федяев

Солидни изглеждат плановете на Коен за спонсорирането и на хандбалните отбори на ЦСКА. Пред вестник „Банкер” той призна, че това ще стане още от следващия полусезон. „Първо обаче трябва да има стабилитет в БФХ, за да си направим добре плановете”, подчерта той. Грандиозната му амбиция е да се създаде един обединен спортен клуб, в който да участват всички спортни формации на ЦСКА: „Идеята на този спортен клуб е да защитава интересите на „червените”. Приоритет на клуба е да се направи една правилна икономическа рамка за развитието на всички спортове – вътре в ЦСКА.” Коен спомена, че вече е разговарял с ръководството на футболния и волейболния състав, които са одобрили находчивата му идея.

Невероятната атмосфера в залата се помни дълго след нейното напускане. Страстта от нахъсаната игра на „червените”, отборният дух и орловият устрем за победа обладават сърцата дори и на по-умерените фенове – все заслуги на собственика на червения клуб. Очарованието идва и от екстравагантната денсформацията, която е част от баскетболния ЦСКА. „Прекрасните момичета са неделима част от шоуто в залата. Със своята гъвкавост и разчупена хореография те възхищават и допринасят за настроението на всеки зрител. Танцьорките имат професионални договори в клуба. Заедно с добрата игра и на мъжкия, и на женския тим на ЦСКА, те успяха да върнат публиката в залата. Стремежът ни е да дадем един качествен шоупродукт на нашите фенове, на приятелите на баскетбола се осъществява.” – радостен е Коен, който с удоволствие разказва за дванайсетте талисманки на отбора.

„Част от шоуто са и скандалите в професионалния спорт.” За Емил Коен политиката на клуба се състой в откритостта пред медиите, феновете и инвеститорите от „Коен груп”, за ставащото в ЦСКА. „Като отворен клуб за широката публика няма да крия за станалия скандал около Адриан Пледжър. Той, а и останалите играчи в състава трябва да са наясно, че ако правят гафове те ще станат публично достояние. Пледжър направи няколко тежки „нарушения”. Но аз му простих, защото той е един от най-добрите ни баскетболисти”, разкрива собственикът на червените и допълва необходимостта от мъжка игра и себераздаване на игрището във всеки мач. „Това което изисквам от скъпоплатените играчи в ЦСКА е винаги да се доказват. Да играят на предела на възможностите си. Ако не го правят – нямат място в тима.”

След скандалното напускане на Брад Трейна от баскетболния отбор на ЦСКА, (уж поради семейни причини), и многократното засичане на мъжете от тима в елитни столични дискотеки, Коен въведе „казармен” режим. Малките часове на нощта стават вече тема табу за червените баскетболисти. „Те ще имат свободно време до девет часа вечерта, след което ще се прибират в лагера.”- обяснява за строгата дисциплина собственикът, влезнал в ролята на строг генерал. „Все пак аз оправдавам своите играчи с младостта и желанието им да се възползват пълноценно от нея. Те могат да имат най-красивите жени, най-луксозните коли, но трябва да се отдадат изцяло на каузата – ЦСКА.” Коен дори обяви парична награда, ако някой засече играч на отбора след обявения от самия него час.

Друг проблем пред клуба и ръководството е построяването на спортна зала. „Строежът на такова съоражение трябва да е приоритет на всеки град. Спекулации по този въпрос не трябва да има защото виждам желанието и на кмета Бойко Борисов, и на Весела Лечева за да се намери най-доброто място за строеж на спортна зала. В момента има три парцела които са подчинени на ДАМС. Надявам се, че в скоро време проблемът с терена ще бъде решен. Най-доброто място за този спортен комлекс ще е на Цариградско шосе (до Четвърти километър)”, признава своите амбиции находчивият предприемач Коен. „Дотогава баскетболните ни отбори ще продължат да играят в зала „Универсиада”.

„Аз искам да подбера най-качествените играчи, най-добрите професионалисти и да си ги купя. Затова нямам желание да правя школа при мъжете, откровен е Емил Коен. И без това има много такива – „Лукойл Академик”, „Левски”, „Буба баскет”. Това са едни от най-добрите учебни спортни центрове за деца и юноши у нас. Ние искаме да сме консуматори. Ако от ръководството набележим наистина добър и перспективен баскетболист от тези школи, веднага ще се опитаме да го привлечем в клуба. При жените обаче още от сега правим школа. В женския баскетбол липсват такива и затова с „пълна пара” се стремим бързо да я развиваме. Там влагаме много средства и хвърляме непосилен труд, защото това ще са бъдещите основи на женския ЦСКА.”

С нежното название „Червените ангели” се слави женският отбор. Коен с жизнерадостна усмивка, издаваща вътрешното си задоволство от съграденото в ЦСКА, обяснява откъде всъщност идва нарицателното на тима: „Всяко момиче, което идваше за сформирането на отбора за мен беше едно небесно ангелче. В един момент всеки – от ръководсвото до феновете започна да нарича отбора по този начин. Аз смятам, че това е най-ефирното определение, което напълно подхожда на нашите момичета.” Ако има нещо за което да съжалява собственикът на „Червените ангели” това е болезненото им отпадане” от „Ондарибия” в Испания. Освен неопитността за такъв голям мач, Коен възмутено се върна към фаталния двубой: „Съдиите във всеки наш мач свиреха повече от тенденциозно срещу нас. Тогава не издържаха нито мойте, нито нервите на момичетата. Изключително тъжен момент е това за нас. Трябва да се утвърждаваме като голямо име в Европа, за да спечелим и уважението на реферите. Все пак голямата награда за нас в Испания беше, че след мача публиката оцени нашата играта и ни изпрати с аплодисменти. За в бъдеще наградата за нас ще е да направим пробив с женската формация на ЦСКА в Евротурнирите. При мъжете се надявам да играем два финала тази година за вътрешното първенство на страната.” Според Коен мъжкият състав има потенциала да го направи, но подчерта още, че при евентуален провал главата на старши треньора Крешимир Башич може да бъде „отрязана”.

„Финансирането на отбора идва изцяло от „фирмата майка” („Коен Груп”). Тя успя да изплати всичките дългове на баскетболните отбори на ЦСКА от последните девет години. Нашата компания тепърва започва да се развива, сочи Коен. Към юни месец ще започнем да строим нашия първи проект. Той е на летище „София” с площ около 200 хил.м. Ще представлява грандиозен световен офис център и хотелски комплекс, клас „А”. С този уникален проект, американската компания за недвижими имоти ще стъпи стабилно на българския пазар. Тя има широко географско покритие в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка. Генералният й мениджър за България Емил Коен изтъкна, че целта на „Коен Груп” е да служи на международната делова общност чрез предоставяне на решения в сферата на недвижимата собственост.

Коен е в страната ни от първи януари миналата година по мандат от САЩ, където допреди това е работил. Преди да работи за „Коен груп”, той е бил в друга компания, но признава: „Напуснах предходното дружество защото там нямаше спортни идеи. Тя беше чисто инвестиционна.” Именно това не могат да разберат инвеститорите в България. Няма идиот, който да инвестира в българския спорт. Влагането на средства в тази насока, за мен, е начина за най-добрата реклама. Едно е да „опукаш” 5 млн. долара в реклама, а друго е с 5 млн. долара да направиш европейски шампион. Тогава твоето име ще е навсякъде.” Разсъжденията на Коен са в напълно вярната насока. Така че, – инвеститори, влагайте в българския спорт, а не в тъпи реклами, които май никой вече не гледа!

„Повечето отбори с които играхме досега в Европейските турнири са с четири – пет пъти по-високи бюджети от нашия. Това е така, защото те имат средно по тринадесет спонсора на отбор. У нас не е така. Затова работим в тази насока. В момента преговаряме с една застрахователна компания, която допълнително да влее пари в баскетболните отбори на ЦСКА. Ще търсим и финансова подкрепа от някои банки.” Коен признава, че ефирното време по БНТ в евробитките на ЦСКА не е донесло никакви приходи на отбора: „Съгласих се БНТ да излъчва мачовете само за удоволствие на феновете и да се популяризира този спорт в България.”

Въпреки че е роден в Тел Авив, Емил Коен владее перфектен български език. „Аз съм български еврейн – майка ми и половината ми семейство също са български евреи. „Затова и чувствам България толкова близко до сърцето си!” Коен пази личния си живот в тайна, не обича да навлизат в интимното му пространство. Пред вестник „Банкер” разкри, че има годеница, с която се е запознал в България. „Тя е изключително чаровна и любяща,” споделя той. „Много малко време ми остава след работа, но ако намеря такова веднага се втурвам да плувам. Водата ме успокоява и освобождава от напрежението на деня.”

За да е винаги в крак с последните тенденции на модата Коен често пазарува от магазините на „Hugo Boss”, но не се има за привърженик на определена линия костюми. Разказва, че последния път дори си е взел турски, който го е грабнал веднага.

„Почнахме да пишем книга за мъжкия и женския баскетболен отбор на ЦСКА. В нея ще има много любопитни факти за историята на клуба, както и различни мнения на бившите и настоящи играчи.” За амбициозният предприемач в България Емил Коен, историята се гради не от вчера, а започва от днес.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on септември 6, 2008, in ОБЩЕСТВО. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: