НЕ ОБИЧАМ МНОГОТО ДУМИ, А ДЕЙСТВИЯТА

Славея в офиса на ТПК „Бутилираща компания Хисар“ сн. Мариян Томов

Тънки струи светлина, надвили сивите облаци, ведро осветяват просторния офис на мениджъра на ТПК „Бутилираща компания Хисар“ от извор №7 Славея Манахилова. Слънчевите лъчи се пречупват през дузина бутилки за минерална вода, които домакинята старателно е подредила на работното си бюро. Бутилките са олекотени, с намален грамаж на опаковката. „Харесват ли ви?” – търси неутралното ни мнение мениджъра и издава, че вероятно те ще сe ползват за нови напитки на „Хисар” от извор №7.

Докато Манахилова търпеливо разказваше за процеса на бутилиране, на вратата в кабинета й се почука. През нея енергично влезе малко момче, с очи които сякаш затанцуваха, щом снопът светлина го прегърна. „Това е синът ми Жулиен, който е на единадесет години”, споделя мениджърът. Тя му подаде студен чай с екстракт от праскова и още един – лимон, които също са от портфолиото на компанията. Жулиен й благодари вежливо, като срамежливо обясни, че тези продукти, разработени от майка му са му любими.

Напитките, които Жулиен отвори за част от секундата и жадно започна да пие, са от новата партида. Преди тя да достигне до потребителите, Манахилова вече е опитала продуктите, за да е сигурна, че качеството им е също толкова високо като предходните. За да продължим разговора, дамата ни кани да отидем в ресторантски комплекс „Орфей” в град Хисар. Заведението е на пет минути пеша от бутилиращата фабрика. Тя ни води в турският кът в ресторанта, където е тихо и приятно. Диалогът ни продължава на по чаша турско кафе „Мехмет Ефенди”, (което се внася от фирмата-дистрибутор на „Хисар”от извор№7-Консул ООД ) и запалено наргиле с ябълков вкус.

След като отпива с наслада от кафето арабика, Славея Манахилова започва да разказва за себе си. Тя е родена през 1962 г. в Димитровград. Завършва магистърска степен инженер-технолог във „Висш институт по хранително-вкусова промишленост” в Пловдив, специалност „Технология на пивото и безалкохолните напитки“. Веднага след дипломирането си, започва работа като технолог в „Астика“.Там прави първите си професионални стъпки в практиката. Само година и половина по-късно приема предизвикателството да пробва малък семеен бизнес. През 1995 г. е назначена за технолог и началник цех на компания за месни продукти. Продължава да работи като мениджър в сферата на месната индустрия 8 години.

Натрупала достатъчно опит и познания в областта си, през 2003 г. приема предложението на ТПК „Бутилираща компания Хисар“. „Аз съм жена която не се страхува от промените,” заявява отговорно управителят.

Тя наистина е постигнала много за времето през което е начело на бутилиращата компания. Когато встъпва в длъжност, в „Хисар” се бутилира единствено минерална вода. Портфолиото постепенно започва да се разширява – с четири вида чай, които се правят на основата на черен и зелен чай и пет вида газирани напитки в различни разфасовки. На миналогодишния Пловдивски панаир компанията получава златен медал. „Още щом комисията вкуси газираната напитка „Лимон”, бяха категорични, че ще бъдем наградени, спомня си Манахилова. Даже похвалиха разработката ни, че надминава известния „Севън Ъп” Но си мислех, че на всички щандове на панаира експертите казват същото.”

Всъщност Манахилова е притеснителна, не обича гръмките слова, а по-скоро действията и ефективните резултати. А те са, че за 50 годишния юбилей от създаването на ТПК „Бутилираща компания Хисар“ на пазара се появи нова трапезна вода с марката „Жива вода“. Тя е планинска по произход, с изключително ниска минерализация до 50 мг на литър и с кристална микробиологична чистота. „Жива вода” е най-новата марка бутилирана трапезна вода на българския пазар и е плод на задълбочени проучвания. Методът на обратната осмоза използван в продуктите с марка „Жива вода” чрез филтрация отстранява 90 % от минералните соли. Препоръчва се за постоянна консумация без никакви възрастови ограничения. Машината за обратна осмоза е последен модел, произведен в Германия. В момента са в процес на разработка нови напитки като по всяка вероятност част от тях ще са на пазара до края на годината.

Според мениджъра, въпреки голямото разнообразие от минерални и трапезни води и натурални сокове на пазара, няма опасност той да се пренасити: „Надявам се пазарът сам да отсее добрите напитки.“ За целта Манахилова разкрива една малка тайна от производството. „Не произвежда напитки с аспартам, за който се твърди че има нездравословни качества, както правят повечето компании от бранша, обяснява тя.

С настоящото и бъдещото портфолио, Манахилова се надява изцяло българската фирма „Хисар”, която е и най-големият работодател в града, да стъпи на чуждестранни пазари. За да изпълни тази си амбиция, тя разчита много на екипа си от около 100 човека. „Знам на всеки един колко са му способностите, до колко мога да го натоваря и за какво да разчитам на него. Обичам точните хора, които умеят да спазват правилата. А те са прости – всеки да си изпълнява задълженията така, сякаш фабриката е негова. В противен случай не съм настроена да правя каквито и да е било компромиси” разсъждава мениджърът.

Тя споделя, че през първите години в компанията често е уволнявала служители. Но днес явно много старателно подбира персонала си. Това обяснява факта, че не е гонила служител вече повече от година. „Изпитваме затруднение с кадрите, подхваща Славея Манахилова, защото Хисар е малък град. Персоналът трудно се задържа и е необходимо да има добра грижа, разбиране и човешко отношение към него.” Затова мениджмънтът й е насочен към отделния работник, към това да е добре мотивиран. “ Персоналното разбиране и изисквания към всеки човек са зъдължителни, както и безкомпросната хигиена в предприятие, като нашето, което произвежда напитки!”

Както в работата си, вкъщи дамата също се старае, да изпълнява ролята си на съпруга и майка. „Неизбежно е да менажирам и двамата,” шегува се тя. Контролът спрямо мъжа й, който е част от направление „Логистика” в компанията, разбираемо е по-голям. Но това явно помага, защото с него са почти от 20 години. Към Жулиен, майката признава, че избягва да налага забрани. С него правят дълги разходки из парка, играят компютърни игри, слушат класическа музика и рап. Ако пък на Манахилова й е останала работа за вкъщи, тя сяда пред компютъра да я свърши, едва след като синът й е заспал.

През лятото, не е изключение да работи да късно. Това е най-напрегнатият сезон в ТПК „Бутилираща компания Хисар“. Често мениджъра не усеща кога е изминала кратката нощ и отново трябва да се облече делово. Този интензивен цикъл на работа, ще се прекъсне едва към края на лятото, когато със семейството си ще отидат в някой от курортите по българското черноморие.

Междувременно, в компанията текат и трескави приготволения за едно специално събитие. За 50-тата годишнина на „Хисар” се прави грандиозно турне на виртуозите на България. На сцената са събрани най-известните звезди на родния фолклор като Иво Папазов – Ибряма, Теодоси Спасов, Петър Ралчев, Георги Янев, Атанас Стоев и оркестрите „Орфей“, „Тракия“ и „Канарите“. „Досега се състояха концерти в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Бургас. На 24 октомври зала 1 на НДК ще посрещне виртуозите. Така, надявам се да успеем да съчетаем добрия вкус с хубавата музика,” казва уверено Славея Манахилова.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on август 4, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: