ОФИЦИАЛНО ОТ „НОВА ТВ“

„Нова телевизия“ беше продадена на водещата международна компания в сферата на електронните медии „Модърн таймс груп“. Сделката на стойност от 620 милиона евро включва продажбата на 100 процента от активите на „Нова телевизия“, „Нова плюс” и 80 процента от списание „Ева“. Влизането в сила на сделката трябва да бъде одобрено от регулаторните органи и да бъде финализирано в рамките на три месеца от сключването й.

 

Вицепрезидентът на „Антена груп“ Теодор Кирияку заяви, че сделката по продажбата е още един пример за успешната дейност на неговата компания при инвестирането във и развитието на водещи медии. Талантливите мениджъри и служители на „Нова телевизия“ допринесоха в огромна степен за развитието на медията като един от най-бързо развиващите се телевизионни канали в тази част на Европа, подчерта Кириаку. Той добави, че успоредно с процеса на продажба на „Нова телевизия“, „Антена“ възнамерява да продължи своите инвестиции в региона.

 

Не се очакват промени в мениджмънта. Силва Зурлева остава управител на „Антена-България” и председател на борда на директорите на „Нова телевизия”. По думите й голяма част от парите по сделката ще бъдат инвестирани в България по различни проекти, както пи и изобщо на Балканите. „Подобна инвестиция е положителен знак за пазара в нашата страна. Гордея се, че заедно с моите колеги сме я направили възможната през последните 8 години”, каза Зурлева.

 

„Тази висока финансова оценка е комплимент за работата на екипа на „Нова телевизия”. Работата с „Антена груп” беше много успешна и за кратко време телевизията се разви изключително бързо. От друга страна „Модърн таймс груп“ е водеща компания в телевизионната сфера и за нас е чест да се присъединим към тяхното семейство. Като цяло това е много положителен атестат за пазара в България”, коментира Павел Станчев, изпълнителен директор

на „Нова телевизия”.

 

Консултанти на „Антена Груп” при сделката по продажбата на „Нова Телевизия” са компаниите „Морган Стенли” – като финансов консултант, и Клифърд Чанс, правен консултант.

 

                        – – –

 

Създадената през 1994 г. „Нова телевизия“ е вторият по големина телевизионен канал в България с пазарен дял от 18 процента сред потребителите на възраст 18-49 години, по данни за първите 6 месеца на 2008 г. „Нова телевизия” има приходи от 42 милиона евро за 2007 г. и EBITD margin от 49 процента

 

„Нова“ е придобита от „Антена груп” през 2000 г. Лиценз да излъчва ефирно в национален мащаб получава през 2003 г.

 

През 2007-а година „Нова“ притежава около 32-процентен дял от пазара на телевизионна реклама в България, който се оценява на 125 милиона евро за този период.

 

„Нова“ е ориентирана към зрители, живеещи в градовете, към младежите и най-вече към женската аудитория. Каналът излъчва широк спектър от програми. Сред тях успешни в международен план телевизионни предавания и филми като „Биг Брадър”, „CSI – От местопрестъплението”, „Бягство от затвора” и „Грозната Бети”. През май 2008 г. „Нова“ започна излъчването на телевизионния канал „Нова плюс”, тематично насочен към реалити програми. През май 2008 г.  „Нова“ придоби 80-процентен дял от агенция „Ева”, която е издател на едноименното водещото списание в България, насочено към жените.

 

„Антена” е водеща медийна група в Гърция. Компанията е собственот на семейство Кириаку. Антена притежава и управлява „Телевизия Антенна”, която е една от водещите телевизионни мрежи и продуцент на телевизионни програми в Гърция.

 

Групата е собственик и на радиостанцията „Антенна”, която е най-слушаното радио в района на Атина и предградията на гръцката столица. Антена притежава 98.6 процента от издателската компания „Daphne Communications”, която е издател на 8 списания в сферата на техниката и бита. Антена също така разпространява телевизионни програми за гръцко-говорящата аудитория в Кипър, останалата част от Европа, Съединените Щати, Канада и Австралия.

 

„Модърн таймс груп” (МТГ) е водеща международна компания в сферата на електронните медии с развлекателна насоченост, с втората по-големина мрежа от електронни медии в Европа, като географско присъствие.

 

МТГ притежава „Viasat Broadcasting” – най-големият телевизионен оператор в Скандинавските и балтийските страни, който излъчва ефирно (свободен достъп за потребителите) и чрез сателит (достъп по системата pay TV). МТГ притежава тв канали в Чехия, Унгаприя, Словения, на Балканския полуостров. Телевизионните канали на MTG излъчват 24 страни и имат потенциална аудитория от 100 милиона души.

 

МТГ притежава и най-голям дял от акциите на най-голямата руска независима телевизионна мрежа (CTC MediaNasdaq: CTCM) и водещата комерсиална радиостанция, която излъчва в Северната част на Европа и Балтийските страни.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 31, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: