НОВА ТВ – ПРОДАДЕНО

Шведската медийна група Modern Times Group (MTG) е подписала сделка за придобиването на 100% от Нова Телевизия България за 620 млн. евро (966 млн. долара) в брой, обяви в свое съобщение скандинавската компания.

В съобщението се посочва, че придобиването на собственика на Нова, вторият по големина телевизионен канал в България, ще се финансира с налични средства на шведската компания, както и с нов дълг в размер на около 3 млрд. крони (494 млн. долара).Сделката подлежи на одобрение от страна на съответните власти. От MTG казват, че очакват сделката да бъде завършена в рамките на 3 месеца.

MTG вече присъства в България чрез групата телевизионни канали Диема, която управлява чрез контролиращия си дял от 50% в Balkan Media Group Limited, се посочва в съобщението.Modern Times Group е собственик на Viasat Broadcasting, която е най-големият безплатен телевизионен оператор в скандинавските и балтийските страни, като има канали и в Чехия, Унгария, Словения и на Балканите. Компанията има телевизионни канали в общо 24 страни. MTG е и най-големият оператор на радиостанции в скандинавските и балтийските страни. Акциите на компанията се търгуват на OMX Nordic Exchange.

Само преди два дни медийната компания Central European Media Enterprises Ltd. (CME) обяви, че купува 80 % два български телевизионни канала – TV2 и спортния Ринг ТВ. В медийните среди се говори и че БТВ на News Corp. също се продава. Цената е около 1 млрд. долара.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 31, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Мариян Томов

    Шведската компания Modern Times Group (MTG) се оказва най-силният и амбициозен играч в медийното ни пространство. С трите си телевизии „Диема“, които имат висок зрителски интерес (особено около излъчването на Европейското първенство по футбол и с притежаването на правата на едни от най-силните първенства по футбол), сега и с изкупуването на акциите на „Нова ТВ“ MTG се превърна в най-крупния инвеститор у нас. Няма да е неочаквано ако „Нова ТВ“, с новите си собственици успее да закупи правата за българското първенство по футбол, като отново ги отмъкне под носа на БНТ. Предстои ни да разберем. Политиката на телевизията едва ли ще се промени много – от ефир няма да паднат повечето успешни предавания като „Господари на ефира“, сериали като „Д-р Хаус“ и редица публицистични предавания, които са гледаеми. В ръководството обаче очаквам редица размествания. Един от първите напуснали по всяка вероятност ще е програмният директор Павел Станчев. В телевизията ще навлезнат и повече реалити формати, външна продукция, неизлъчвани досега у нас.
    В БТВ и да се сменят формалните собственици (това в пълна сила важи и за ТВ2 и Ринг Тв) политиката реално ще се води от „консултантът“ на тези медии – магнатът Красимир Гергов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: