ПЕРЕ ЛИ ПАРИ PR-ЪТ?

                                                   

Британецът Даниел Бурстин твърди, че някои се раждат велики, други постигат величие, а трети си наемат PR-и. „Но именно тези специалисти са създали чудовището политическа класа и са му осигурили спокойствие от журналистите и сега то започва да се обръща срещу тях.“ Това заяви журналистът Мартин Карбовски към представителите на имиджовите агенции, които се събраха на дискусия „Пере ли пари PR-ът“ на 15 юли в „Гранд хотел София“. Повод за срещата е изказване на президента Георги Първанов от преди месец, в което той твърди, че голяма част от парите, изпрани в политиката, минават през PR-агенциите. 

Любопитно е, че 18 от поканените за спонсори и участници в дискусията агенции са отказали да присъстват. Организаторите обясниха, че те се страхуват от „проблеми с президента“. PR-специалисти, които се озоваха на събитието обаче бяха категорични, че държавният глава няма право да хвърля недоказани твърдения в публичното пространство, без те да са подкрепени с факти и доказани от компетентните органи. Президентът на „M3 Комюникейшън Груп“ Максим Бехар, се обърна към народния ни глава задочно и го увери, че този тип бизнес е един от най-откритите, прозрачни и етични в България. Аня Павлова, председател на асоциация „Имагинес“ пък призова, Първанов да излезе с конкретни факти или да си извини публично. Нейният колега Арман Бабикян, също изрази възмущението си от случилото се. „Президентът показа, че не е добре информиран за случващото се в МВР по време на скандала, след който бе отстранен вътрешния министър Румен Петков. Той не знаел и за заменките в армията, на която е върховен главнокомандващ, но се произнася за прането на пари от PR агенциите, при положение, че компетентните органи не са се произнесли“. Присъстващи на форума дори настояха Първанов да излезе и публично да обяви кой е работил за него по време на двете му президентски кампании. Те поискаха той да гарантира, че тези агенции не са направили „номера с куфарчетата, който всички ние знаем от предизборните кампании“.

Точно противоположното мнение защитаваше Карбовски по време на срещата. „Не ви обичам много, защото ми пречите да стигна до който и да е политик. Направихте селяните от провинцията публични личности, нямам предвид президента Георги Първанов, и това сега е резултатът“, каза Карбовски. Той бе контриран от Бехар, че много малка част от агенциите се занимават с политически PR и всъщност големите пари идвали от значителните корпоративни проекти. Тази реплика пък засегна журналистката Аня Павлова, която призова Бехар да не омаловажава ресорите в PR-а и да не ги дели на значими и незначими.

Въпреки всичко, състоялият се форум може и да не се окаже поредната говорилня. Журналисти и имиджмейкъри се обединиха около конкретни предложения. Максим Бехар лансира идеята да се създаде независима база данни на PR агенциите. Той уточни, че агенциите могат да представят в Българската асоциация на PR специалистите (БАПРА) отчети за техните обороти и така ще се знае кои от фирмите в бранша са прозрачни и кои не. Той предложи още и създаването на справочник с информация за агенциите. Мария Гергова от агенция „Юнайтед Партнърс“ пък лансира идеята за създаване на комисия, която да съблюдава за етиката в бранша, но тя да има по-скоро консултираща, а не санкционна функция. На срещата се чуха и мнения, че професията няма адекватно представителство пред обществото и за нея много повече говори от външни хора, отколкото от тях самите. Затова си обмисля идеята за създаване на конфедерация, която да представлява гилдията пред обществото.

 

 

 

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 16, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: