ДА СТАНЕШ ГОТВАЧ И МИЛИОНЕР ПО НЕВОЛЯ

Италианският майстор готвач Бепе Сарди (вдясно) в ресторант „Феста Барцело“ в София

сн. Мариян Томов

Попадали ли сте някога в кухнята на скъп и огромен ресторант? Атмосферата там е като в операционна зала, в която готвачите оперират с часове над своите ястия. „Подай назъбения нож и разфасовай месото по-внимателно”, чуват се наставления в близост до дъската за рязане. На нея удобно се е настанила важна особа – клиентка пуйка, тръпнеща в очакване да се превърне в специалитет от менюто за вечерта.

„За да си готвач трябва да прекарваш часове наред на крак, на жегата в кухнята, да привикваш с физическата умора от постоянното рязане и бъркане на ястията”, споделя 53 годишният майстор готвач Бепе Сарди. Той е роден в малкото селце Бене Кетатанеро, (област Пиемонте) в Италия и произхожда от бедно занаятчийско семейство. Учил за сервитьор, Сарди по неволя става готвач и пак като по неволя забогатява дотолкова, че си купува средновековен ресторант, мести се да живее в голяма спретната къщурка във формата на замък, кара два мерцедеса и „паркира” яхтата си в собствения си двор, простиращ се до брега на средиземноморието.

„След като завърших училището в Пиемонте за подготовка на персонал за хотели и ресторанти, на 21 години постъпих войник в армията, обяснява италианеца. Още с посрещането, старшините ми казаха, да отида в кухнята за да готвя. Аз търпеливо им обясних, че не съм готвач, а сервитьор. „Не, ти си готвач!”, настояваха военните. Слез час прекаран в разправии, дойде генералът, доста ядосан и ме попита: „Момче, последно, ти сервитьор ли си или си готвач?!” „Добре де, готвач съм”, отвърнал Бепе.

специалитетите на Сарди

сн. Мариян Томов

В казармата, самоукият готвач се научава да готви не само вкусно „манджаре”, но и за цял батальон, освирепял от глад. Самият той казва: „Броят на хората никога не трябва да плаши. На едно събитие успях да приготвя „оризото” (традиционен италиански ориз) за 3200 човека.”, хвали се, като се шегува, че ако имал паркинсон, щял да се справи с бъркането на ориза доста по-бързо.

Ако намерим още стотина такива готвачи, (изключваме тези от Китай), способни да сварят тонове ориз на ден, който да отива до бедните райони, досега да сме преодоляли световния глад!

След като Бепе сваля войнишката униформа, наема малък бар и заработва добри пари с които отива в Англия. „На острова, в заведенията в които работех, готвех наживо пред клиентите. Правех и шоу с храната – въртях пици, премятах спагети, подпалвах спиртните напитки.” Италианецът напуска топлата си родина не само защото хладните англичани дават много пари за да се правиш на шут. „Тогава бягах от едно досадно гадже”, откровен е плейбоят, свикнал да го преследват „дългокраки” и млади момичета.

Когато се връща в Италия, вече успял да се „откопчи” от своята ревностна обожателка, Бепе Сарди купува ресторанта „Ил Граполо” (IL Grapollo), който побира 120 гости и е подреден уютно в антична сграда,. датираща още от 17 век. В него се предлагат пиамонтски специалитети и традиционна италианска кухня, олекотена от мазнините. Богатото меню, което там се сменя изцяло на всеки три седмици подържа максимата на италианеца – „да се яде, и то по много.”

„Когато станах собственик на стилното заведение, в него работеше един от най-изкусните готвачи на Пиамонтската кухня навремето, разказва новият му притежател. Аз се обърнах към него с думите: „Калдо, предай ми от опита си, научи ме на всеки детайл от кулинарията. С него сме прекарвали дни и нощи в кухнята. Случвало се е и да спим над печката.” За Бепе Калдо е като роден баща, който осъвършенства уменията му в кухнята.

Стъпил здраво на върха на зелената пирамида, на 33 години – заможен и ерген, Бепе най-сетне решава да „скъса” с бурния живот и се жени за 15 години по-млада от него. Бракът им трае 10 години, при който им се раждат две дъщери ( Елиза 18 г. и Мара на 16 г.). „Беше ми омръзнало все да ми се „лепят” омъжени жени и да се крия от ревниви съпрузи, готови да ми избодат очите. Затова и реших да създам собствено семейство”, обяснява за щрихите от живота си.

През 1994 година италианският гигант RAI излъчва ужасяващи кадри. Най-голямото наводнение в историята на област Пиемонте оставя без покрив хиляди души. Във фокуса на медиите попадат и руйните на ресторанта на Бепе и преливащата вода от последните етажи на вилата му. „За една нощ загубих всичко, претърпях несъразмерим финансов срив. Това се превърна в най-кошмарния миг от живота ми”, описва случката готвачът.

За негово нещастие, трудностите които преживява не си отиват с оттеглилата се вода. След нея остават кал и фекалии. „Трябваше да започна всичко отначало, но това не се понрави на съпругата ми, която ме напусна. Животът ми тотално се обърка. Трябваше ми доста време за да се отърся от болката и гнева които бях насъбрал дълбоко в себе си.”, споделя Бепе. Все пак с много усилия, той успява да възроди античния ресторант от прага на фалита.

Авантюрите за ексцентрика с гореща кръв, който се заплита в тях като в лепкава мрежа не приключват дотук. Преди няколко години той се влюбва силно в чаровно момиче, този път 20 години по-младо от него. „Аз харесвам не по-младите жени, а тях явно ги привлича зрелият мъж, обяснява италианецът. „Но вече предупреждавам момичетата, че можем да бъдем заедно единствено за забавления, но не и да очакват от мен нещо сериозно, особенно след разочарованието което преживях.”

Бепе Сарди не иска ново обвързване. Той и без това има стотици булки – кухните по света. Освен това е сключил договор с туристическия титан „Коста Кросиере” („Costa Crociere”) за провеждането на кулинарни курсове на борда на корабите на агенцията, по време на круизите в Средиземно море и Карибския басейн. Сътрудничи и с някои от най-престижните телевизионни мрежи, специализирани в кулинарния сектор – Gambero Rosso, Raisat, Rai, Sky TV. От 2002 г. провежда редовни курсове – италианска кухня за чужденци.

Днес някои от неговите чуждестранни възпитаници са добили световна слава. „Пет години работих с японския ми ученик Кацуйоши Мурой, дава го за пример Бепе. Когато се върна в Япония стана президент на готвачите в родината си, написа много готварски книги. Той се превърна в единствения „непридворен” готвач, който е допуснат да готви на императора в Двореца му. Самият той ми сподели, че императорското семейство си е „облизало пръстите” от сготвения от него фазан, по домашна италианска рецепта.

Първият и най-ценен урок, който дава на учениците си Сарди е да бъдат хора. „Това е единственият начин да се приготви едно ястие със сърцето”, казва той. Затова не крие свойте рецепти като повечето готвачи, а ги споделя с широко скроеното си сърце.

„Наследих рецепта за приготвянето на бадемова торта от един от най-добрите готвачи в ресторанта ми, който приживе не я споделяше на никой. Веднъж Витани, най-популярният готвач в Италия ме видя как записвам на бял лист тази рецепта на друг колега, обърна се зачудено към мен и каза: „Абе, ти луд ли си, защо даваш рецептата точно както е?!” Давам я, защото когато притежавам нещо мое искам да го споделя и с другите, обяснил му Бепе. Иначе рискувам да заровя тайната в гроба,” допълнил той.

В кухнята човек се учи докато е жив. „Ако някой готвач каже, че може да сготви всичко – значи е лъжец., твърди Бепе. Аз едва вчера се научих как с нож се реже прошуто крудо (финно свинско месо за филе). Трябва ножът да се насочва към тялото, а не извън него, както се реже по принцип.”

Кулинарните изкушения на готвача са публикувани в авторски сборник с рецепти и книги на които той е съавтор. „Скоро ще издам собствена книга, която ще се разпространява и в България. Рецептите ми ще предават духа и настроението на родното ми селце Бене Кетатанеро.”

Някои от ВИП гостите в ресторанта опитващи гозбите на Бепе Сарди

С охота италианецът разказва за своя край, който е родината на червеното вино. „В малкото селце живеят 1500 души, но в него има цели 6 изби. Тук се произвеждат вината „Барбера” и „Сасикая”, които освен, че са скъпи, за да си ги купиш, трябва да направиш поръчка и да чакаш поне година за доставката. От Бене Кетатанеро са най-заможните износители на вино – Джакомо Брайда и Маркези Джиза. Това е и родният дом на популярния кон Рибо, с безброй медали и отличия, който не галопираше, а летеше.”, спомня си 53 годишният готвач.

За хората от Бене Кетатанеро се твърди, че са малко луди, което според тях се дължи на течението на реката, минаваща през селото. Бепе Сарди е един от тези луди, който и на преклонна възраст няма да се откаже от младите, дългокраки хубавици, доброто вино и от ударите на ножа по готварската дъска.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 6, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: