ВЕЛИЗАР СТОИЛОВ УПРАВЛЯВА СЪРФ И СОФИЯ

Велизар Стоилов със съпругата си

По морето е слънчево, вятърът е от 15 до 25 възела. Това е идеалното време за „порене” на водата с уиндсърф: „Сезонът за мен вече започна!, въодушевено споделя роденият на 30 юли 1952 г. зам. кмет на столицата Велизар Стоилов. От близо 30 г. карам уиндсърф. Изживяванито е страхотно. Опасността, риска и удоволствието са тези които ме карат отново и отново да скоча върху дъската и да „яхна” вълната.”

Любителят на екстремния спорт, както и в политиката си има своите съветници които да му помагат при заплетените казуси, така и когато кара сърф не го прави сам: „С приятели освен всичко е и по-весело. Понеже морето е далече, а времето за удоволствия не е много, най-често ходя на язовира в село Долна Диканя. Там условията за уиндсърф са много добри, но водата винаги крие своите опасности. Веднъж, при бурен вятър бях навлезнал доста навътре с борда, разказва Стоилов. Тогава ми се счупи гика (мачтата) и добре, че бяха приятелите ми да ме издърпат на брега.”

Стоилов на плажа „Копа Кабана“ в Бразилия

Когато снегът покрие билата на курортите ни, кметът кара там ски със семейството си. Често играе и тенис на корт, като мери сили с кмета Бойко Борисов. „Всъщност любовта към спорта е още от ученическите ми години, когато тренирах лека атлетика”, казва Велизар. Той има призови места на републикански първенства на троен скок: „Имаше периоди когато тренировките бяха доста натоварващи. Но упоритостта и постоянството в спорта ме научиха на дисциплина и борбеност. Научих се и да губя. А това е най-важното – да умееш да бъдеш след лидерите.”

Да конструира най-различни видове банцинги или циркуляри, Велизар също умее да прави без никакви спънки. След което той може да намери пазар за продажбата им като отпуска изгодни кредити при закупуването на машините. Това е така, защото той е завършил Технология на машиностроенето и режещите машини в Техническия университет, а след това и Банков мениджмънт. „Първата специалност ми дава възможност за пространствено мислене. Математиката, геометрията, чертането развиват много мисълта, обема на знанията и възгледите в триизмерното пространство, разсъждава технократът.

В кабинета на Стоилов в Столична община сн. Мариян Томов

Той надгражда знанията си и с банковия мениджмънт, като от 1993 г. до 2003 г. заема ключови позиции в банковата сфера. Първо работи в „Биохим” (1993 – 1997 г.) като от директор на клон се издига до главен секретар. После отива в БНБ, където е назначен на същата длъжност. „За пръв път деноминацията през 1999 г. се осъществи изцяло в България. Тогава за броени месеци трябваше да произведем банкнотите като дизайн, като метод на отпечатване на копюрите от 1 лв. до 50 лв., а после и 100 – те лв. Всичко мина през моята глава. Но сега съм доволен, че съм бил част от целия този исторически процес.”

С чувство за сантимент, Велизар разказва за друго историческо събитие. „То преобрази живота и мирогледа ми.” Тогавашният лекоатлет, който често е флиртувал с девойките, споделя как е срещнал голямата си любов. „Обичта по спорта ни събра с Дима още в студентските ни години. Тя тогава играеше баскетбол в „Левски-Спартак”. На един купон у приятели успях да пленя сърцето й. Явно добре съм го направил щом и до днес сме неразделни с жена ми, чиято страст по спорта е същата като от преди 30 г. Сега тя е баскетболна треньорка.”

Заповедите „по кметски” отстъпват на спортните треньорски тактики, които прилага нежната половинка в дома на семейството. Велизар открито си признава, че нещата при тях стоят като в следния виц: „Две жени си говорят:

– Кой управлява у дома? – пита едната

– Аз управлявам, уверено казва другата. Аз пера, готвя, чистя.

– Ами мъжа ти?

– А, остави го него. Той не умее да управлява. Все се среща с разни премиери и министри, като обсъждат някакви техни си работи.”

Въпреки че, двете дъщери на семейството вече са големи и самостоятелни, и двамата родители обединяват силите си в това да им дават житейски съвети. „Голямата е кардиолог, а малката скоро се дипломира в Техническия университет. Тя искам да запише икономическа специалност, както аз постъпих навремето, споделя желанията си бащата. Защото, според мен, между техниката и икономиката е тънката линия на успеха, на доброто съчетаване между двете.

Пазарната икономика, бизнеса и високите технологии са двигателят, който движи прогреса в държавата, убеден е Велизар, който влиза в политиката с новия мандат на Стефан Софиянски. За сътресенията и оставките на лидерите в дясното пространство, зам. кметът все пак е оптимист, че нещата ще се оправят: „Празни пространства и в природата няма. Ще дойдат млади лица, можещи, които ще стабилизират десницата.”

Проблемите вдясно са сякаш отражение на трудностите, с които всекидневно се сблъсква зам. кметът на столицата. Едно от тях, наскоро беше евентуалната стачка която готвеха шофьорите от градския транспорт, точно преди изборите. За това се изказаха публични мнения, че цялата еуфория и страх, че столичани няма да могат да стигнат до работните си места, е само политически трик за печелене на гласове. „Аз съм откровен и всичко което мисля го казвам. Щом толкова хора говорят за това – винаги има истина.”, искрен е Велизар.

Трудностите след увеличението на заплатите на шофьорите обаче си остават. Един от тях е разликата от 4,5 млн. лв., които държавата не е предвидила за част от гражданите, ползващи карти с намаление за общинския транспорт. „Това са все проблеми, при които нормално е, да се случват и противоречия за решаването им между мен и кмета Борисов. Но най-важното е те да се преодоляват бързо и безболезнено.”, надява се зам. кметът.

Трудният лабиринт, като че ли без изход засега, са задръстванията, които почти ежедневно тровят живота на софиянци. А на тях единственият вариант, които им остава е да ругаят недоволни по общината. Велизар си обяснява натоварения трафик с манталитета на българина: „Между „Булбанк” и паметника „Света София” има подземни гаражи, но хората си тъпчат колите отгоре с цел да не плащат. Изобретателността на нашенеца стига до там, че когато си паркира автомобила на синя зона, от багажника си той вади скоба за нарушение и сам си я поставя. Има такива сигнали, достигнали до мен.”

От общината имат добра идея – да се плаща за престой в синята зона с sms–и. ”Това ще улесни процедурата. Но и тук има спънки. Трите мобилни оператора, през които ще минава услугата искат голям процент от изпратените sms-и. В крайна сметка, Общината е тази която трябва да печели.”, категоричен е Стоилов. Той въздиша леко и споделя: „Поне вече няма толкова паяци. Преди умишлено избягвах да вървя по възлови улици като „Пиротска” или „Витоша”, защото винаги се натъквах на грозната гледка, как паякът обикаля и с много зор вдига някоя неправилно паркирала кола, пред смаяния поглед на минувачите.”

Трите въпросителни „ще” – Ще се спазят ли поставените сроковете за откриването на новите метро станции? Ще се съборят ли застроените обекти, които спират дейностите по разширяването на „Южната дъга” на околовръстното? Ще има ли установени спирки на маршрутните таксита?, са „отворените рани” на столицата.

„Първото „ще”- сроковете за метрото, е по график до края на 2008 г. Има обаче изоставане по изпълнението от японската фирма, която работи в централната градска част. Сега успяват да наваксат., обяснява зам. кметът. До края на тази година пък трябва да е готова станцията от Интерпрет до Младост, където задачата се изпълнява от българска фирма. Но целта е да открием станциите едновременно. „Относно „Южната дъга”, от общината работим съвместно с Министерския съвет и се надяваме законно да решим проблема с „уж” временно застроените обекти там.

Велизар е на мнение, че ако има установени спирки на маршрутките, те ще се откажат да обслужват клиентите, а изходът пак ще е заплахата с някоя стачка, която да блокира София. „Това по което ние работим е ако може да забраним те да спират на зебри, след светофарите, на кръстовища.” Въпреки многото трудности на големия метрополитен, зам. кметът казва: „Зад грижите все пак стоят емоциите и гордостта, че си част от тази проблематика и можеш да допринесеш с нещо за своя град.”


Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 6, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: