КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ В „Ериксон България“?

Аурелио Каликия

Италианецът Аурелио Каликия емигрира заедно със семейството си още когато е на 12 години. В търсене на американската мечта родителите му изоставят плодородните земи, които притежават в покрайнините на Рим. А от илюминатора на самолета младежът тъжно се взира във вече бившата си къща, нивите и полята, по които до неотдавна е тичал. Те все повече се смаляват и отдалечават от очите му. Постепенно облаците на хоризонта се сгъстяват и сякаш най-добре описват неясното бъдеще, което очаква фермерите зад Океана.
Аурелио обаче се нагажда като морж в студени води в новата си родина. Намира си добра работа в Ню Йорк, където се установява със семейството си. „Това беше периодът, в който всички около мен искаха да станат адвокати или лекари, а аз бях само телефонист в една американска компания – разказва италианецът. На 16 години обаче постепенно започнах да се интересувам от високите технологии. И когато трябваше да избера каква специалност да изучавам в университета, изборът ми вече беше ясен – инженер.“
Каликия се дипломира в Нюйоркския технологичен институт. Още докато следва, е назначен от Американо-японската компания НЕК (NEC) като техник. Отначало свързва кабели и помага в изграждането на телефонни връзки. След това идва повратният момент –
от обикновен „жичкаджия“
Аурелио попада в отдел „Продажби“.
на компанията. „Това бяха първите ми стъпки в работата с клиенти. Постепенно обаче започнах да увеличавам дела на продажбите, които правех. Така пред мен се откри динамичният свят на пазара и търговията.
Не по-малко динамични се оказват и повратите в личния му живот. Дали да напусне печелившата компания NEK, в която си е създал доста солидни позиции? Да загърби ли Америка, след като е прекарал в страната повече от 20 години? „Или да се впусна в ново приключение като мениджър на телекомуникационната компания „Ериксон“ (Ericsson) в родната си Италия и вече със съпругата си?“, която също е със статут на италиански емигрант.
…Марко и Винсент, двете деца на семейството, порастват в Италия. Рим ги привлича с невероятна сила, но, подобно на баща си, и те ще хващат много самолети, които водят до различни точки от земното кълбо. Пътуванията не са предварително планувани, те са следствие от много обстоятелства, свързани с личния и професионалния живот на Аурелио…
С развитието на мобилните телефони конкуренцията на пазара става все по-ожесточена. Това предполага и много усилия както от страна на мениджърите, така и на персонала във вечната надпревара за пазарни позиции. Знанието и компетентността на служителите в една компания определят пряко нейния успех. „Ериксон“ също залага на тези качества и се стреми да инвестира в квалификацията на сътрудниците си. Затова директорите на Аурелио го изпращат на специални курсове, по програмата KAM Executive, в бизнес училище в Лондон.
„В този задочен курс на обучение сякаш израснах в мениджмънта. Научих се как да общувам успешно с персонала си и с клиентите и как по-бързо да продавам определен продукт,“ обяснява инженерът.
Когато в началото на новото хилядолетие директорите му предлагат позиция в „Ериксон“ като мениджър за „Tелеком Италия“ в Гърция, Каликия вижда нов шанс за реализация. Тя обаче е за сметка на брака му, който отдавна не върви.
В поредния полет Рим-Ню Йорк заедно с майка си отпътуват Марко и Винсент. И отново виждат от малките прозорчета на самолета Италия. От високо тя изглежда малка като бебешка длан. Но този път гледката сякаш носи само меланхолия и тъга за съпругата на Аурелио.
Най-емоционалните моменти
които Аурелио преживява на гръцка земя, са уроците по латино танци. В ритъма на салсата, мамбото и румбата също толкова страстно и пламенно италианецът се влюбва и в учителката си по танци. „Тя е много красива и добра дама – определя я той. – Когато я срещнах, вече бях разведен от близо три години. Сега живеем заедно в София.“
Ето защо мениджърът за България и Македония не пропуска повод да се забавлява в някое наше чалга заведение, в гръцка таверна или латино бар. Все пак мнозина биха си задали въпроса: дали не е зарязал двамата си синове в една далечна страна, провокиран от изцяло кариеристични интереси?
„Когато си на 16 години в Съединените американски щати, си доста независим, изтъква Аурелио. Пък и моите синове на по 20 (Марко) и 21 години (Винсент). По-големият отиде да учи за една година в Англия, но в момента следва в Ню Йорк. Винсент реши да се премести от Ню Йорк, където живееше с майка си и брат си, и отиде да учи в Калифорнийския университет.“
Въпреки хилядите километри Аурелио все пак прекарва лятото, Коледните празници и дългите уикенди с децата си. „Следващата седмица ще отида да ги видя в САЩ. През лятото също бяхме заедно – те посетиха София за няколко дни. След това почивахме във Варна. Направихме си и екскурзия до Гърция, където имам вила. Да, понякога ми липсват, но това е нещо нормално“, споделя родителят.
В момента той е изцяло зает с делата на компанията, което му помага да запълни празнотата от отсъствието на децата му. За 20-те години работа в сферата на телекомуникациите Каликия е натрупал изключителен опит. „Добрият мениджър напътства определени хора да правят определено нещо. Докато добрият лидер е човекът, който останалите в компанията са готови да следват, разсъждава Аурелио. – Според мен имам всички качества да се определя като управленец от втория тип.“
Тази позиция на мениджъра е сходна с разбиранията на Жан-Жак Русо. Според него хората в обществото изпълняват различни роли. Изпълнявайки своята роля, Каликия е този, който дърпа конците в „Ериксон“.
Подходът ми на ръководител
е „Отворените врати“, подчертава мениджърът. Той се изразява в свободната комуникация между мен и служителите ми. Шегуваме се, разговаряме неформално, задавам им въпроси от различно естество. Карам ги да се чувстват релаксирани на работното си място, а не пренапрегнати от задачите, които трябва да свършат до края на деня. В този случай споделянето и обсъждането на възникнал проблем до голяма степен помагат за разрешаването му. Именно затова не бива да издигаме бариери помежду си и пред възможността за диалог.“
С този лидерски подход целите пред шефа на „Ериксон“, който е у нас от 14 години, изглеждат леснопостижими: „Стремежът ни е да бъдем не само доставчик на българския пазар, но и да предоставяме на потребителите различни решения. С една дума – да станем малка част от света на клиентите си. А това дори е повече от бизнес. Необходимо е и да разширяваме влиянието на „Ериксон“. За да изпълним тази цел, един от приоритетите ни е сътрудничеството с други компании, най-вече от Западна Европа.“
Ако тази дългосрочна стратегия бъде реализирана успешно, със сигурност ще повиши стойността на акциите на транснационалната ни компания. Това несъмнено ще покачи и цената на Аурелио Каликия като желан и висококвалифициран мениджър. Все пак компаниите ще трябва да се съобразяват и с плановете на Каликия, който след мандата си в „Ериксон“ за България и Македония иска да се върне в САЩ. Но чаровната танцьорка, парите и предизвикателствата не за първи път могат да преобърнат плановете на 46-годишния италианец. А той да се окаже новият лидер на телекомуникационна компания, например, в Дубай.

ВИЗИТКА
Аурелио Каликия е регионален мениджър на „Ериксон“ за България и Македония от 1 юни 2007 г. Каликия е на 46 г., има диплома по електронно инженерство от Нюйоркския институт по технологиите. Започва кариерата си в телекомуникациите в САЩ с НЕК Америка. По-късно, през 1987 г., той решава да продължи международния си опит и започва да работи с Ericsson в Рим, Италия. Междувременно посещава важни курсове и обучения, сред които програма за KAM Executive в бизнес училището в Лондон. Преди настоящата длъжност, той е заемал различни позиции в „Ериксон“ като мениджър за „Tелеком Италия“ в Гърция и Мениджър за „Космоте груп“ (Cosmote Group) в България. На поста регионален мениджър Каликия заема мястото на Томас Сванефалк.

 

 

 

 

 

 

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 4, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: