ОБРЕЧЕН ЛИ Е „БИГ БРАДЪР 4“ НА ПРОВАЛ?

Баналният живот стана център на вниманието. С ръка на сърцето заявявам, че върхът на скуката е „Биг брадър“. Това всъщност е воайорство. Гледате телевизия и виждате живота на някой, хванат случайно, който няма какво смислено да ви предложи. Вечер го гледате, а сутрин си го преразказвате. Просто така, за да си запълвате времето с фалшиви ценности. Това определение за шоуто, даде популярният сръбски актьор Любиша Самарджич преди време пред „БАНКЕРЪ“.

Изчерпилият се, според мнозина откъм идеи „Голям брат“ у нас, ще стартира новия си четвърти сезон през септември. Изданието ще бъде създадено чрез партньорство на Нова телевизия и продуцентската компания „СИА адвертайзинг“, с която наскоро се раздели продуцентът Никола Тупарев. Компанията е създадена през 1991 г. от трима съдружници – Димитър Гочев, Росен Цанков и Димитър Митовски. „Няколко години по-късно към нас се присъедини и Тупарев, когото приехме като пълноправен съдружник. Тази година – след 15-годишно сътрудничество – Нико реши да се оттегли и ние приехме неговото решение“, казва  Димитър Митовски, съдружник в „СИА“ и изпълнителен продуцент на „Биг Брадър 4“.

Досегашният водещ на шоуто Ники Кънчев пък най-вероятно ще бъде сменен от Милен Цветков. Най-големите размествания в телевизията на магната Минос Кириаку обаче тепърва предстоят. Според запознати, след очаквания неуспех на „Биг брадър“, изпълнителният директор на медията Павел Станчев ще бъде отстранен. И сега спекулациите около него и Силва Зурлева, шеф на борда на директорите не са никак малко. Напрежението помежду им се засили след провала на „Острова на изкушението“ и слабия зрителски интерес на „Пей с мен“.

Ако оставим настрана вътрешните боричкания и взаимни нападки, социалните измерения на това предаване също са много. Организаторите му строят къща върху обща площ от 3000 квадратни метра, специално за новия сезон на шоуто. Тя се намира в района на село Нови хан и включва помещения за съквартирантите, за екипа зад кадър който наброява над 100 човека и студиото за живите предавания. От телевизията не пожелаха да посочат колко пари ще похарчат за нея.

Всеки от вас навярно помни, как уж в името на шоуто, преди време лично бившите съквартиранти разрушиха къщата от първия и втори сезон на „Големия брат“. Това все още поражда логичния въпрос – не трябваше ли този дом да се превърне в приют на социално слаби, като този на отец Йоан от същото село? Разликата разбира се е там, че отецът събира помощи и строи подслон за деца без родители години наред, докато в другия случай не е така. Необходимо е и да споменем, че тогава останаха основателни съмнения, дали Нова телевизия е имала законно разрешително за строеж.

От медията съобщиха, че всички документи и разрешителни за строеж за новият дом на съквартирантите са изрядни. И така да е, за пореден път, много материални облаги ще бъдат дадени на хора без ясно самосъзнание, без да притежават каквито и да било морални ценности или мярка за норма. Те са онези скучни хора, както ги определя Самарджич, които няма как да впечатлят средно-интелигентния зрител. Кастингът за подбирането им вече тече с пълна сила в големите градове. Екип от специалисти, в това число и психолози, подбира кандидатите. Засега организаторите разкриват само, че те няма да са по-малко от досегашните сезони. „Сигурен съм, че шоуто ще бъде много добро. Българските зрители отдавна очакват новия сезон на реалитито и смятам, че те ще бъдат суперщастливи от това, което ще видят“, каза Димитър Митовски.

Както обикновено, за да се види добре даден проблем, той трябва да бъде огледан най-малко от две страни. Право на лична преценка е всеки сам да реши харесва или не „Биг брадър“. Разбираемо и напълно нормално е времето, прекарани пред телевизора в часа на шоуто, да се стори на някой ненужна среща с хора без морал, със сбъркана ценностна система и без задръжки. Още по-критични зрители сигурно биха се обявили против появата на екран на хора, които не са в състояние да измислят и произнесат дори една смислена фраза. Всички те сигурно ще намерят основания да се чувстват обидени, че някой се опитва да ги вкара в яслата на шоуто и социалната бъркотия, която и без това властва в страната.

Друг основен проблем на шоуто, център на вниманието със сигурност ще бъдат скритата реклама на минерална вода, марка куфари, облекло и в него ще има употреба на нецензурни думи преди 22 часа. С интерес ще наблюдаваме реакцията на Съветът за електронни медии (СЕМ), които още от сега заявиха, че ще следят за три основни нарушения – за скрита реклама, за застрашаване на личната неприкосновеност и за неспазване на добрите нрави. Не е пресилено да се твърди, че всичко това звучи крайно несериозно. Добрите нрави се застрашават къде ли не из ефира (помислете какво се случва отвреме навреме в „Сблъсък“). Скритата реклама пък е една от негласно узаконените способи на телевизиите да печелят рекламодатели и това е известен на всички факт. За нетърпимост пък изобщо и не си струва да се отваря дума – достатъчно е да се включи телевизора по време на който и да е по-разгорещен диспут на политици. Членовете на СЕМ, за пореден сезон, в който ще се излъчи реалити шоуто ще настояват на участниците да бъдат дадени два часа в денонощието, през които камерите да бъдат изключени. 

 

 

 

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юли 2, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: