С ВРЪЗКИ И СЕКС СЕ СТАВА МЕДИЕН ЧОВЕК

В медийния океан с пълна сила важи законът на природата. Малките рибки (стажантите) често стават храна на кръвожадните акули (медийните босове

и доайени). Има и вариант да се „изплъзнете“ от челюстите на морския звяр. Нужен ви е късмет да сте негово дете, познат, угоден или…да споделите завивките с него. Оправдава ли целта средствата? Замислете се за наградата която ви очаква – продуцент, водещ или сценарист, който печели конкурси без дори да се налага да участва в тях.Вероятно всеки от вас е чувал популярното: „Преспа ли с продуцента?“ Задколисните игри обаче, както в киното, така и в медиите остават скрити за зрителя и са много трудно доказуеми. До аудиторията, понякога като гърмящи змии изпълзяват слухове и твърдения. Нерядко се появяват спекулации които жълтата преса разгласява, но в повечето случаи те не са подкрепени от аргументи, пък и нивото на тези вестници у нас е ниско. Все пак в родните телевизии, сякаш от нищото никнат нови „звезди“. Я новоизлюпен сценарист, я продуцент с трудно за произнасяне име.

Началото, разбира се, никога не е лесно. На това мнение е и стажантка, която повече от година е в „Нова телевизия“. Тя е репортер в предаването на Крум Савов – „Спортен свят“. За нея е наложително, когато сте млади – работодателят да ви стимулира, колегите да ви оказват съдействие, да проявяват търпение и разбиране към вас. „Това са все неща, които не ми липсват в настоящата работа, споделя тя. От практиката съм научила много.“ Малка подробност е, че за направените репортажи и четенето на дикторски текст в ефир тя не е получила и пукнат лев.

Свободата на медийния ни пазар все пак дава шанс на стажанта, който не е доволен от условията да се премести. Въпрос на избор или на…дискриминационен подбор. В случая Христина иска да се занимава със спортна журналистика. Спокойно тогава, тя може да се пробва в „Евроспорт България“ за да коментира женски футбол или фигурно пързаляне. Ако я одобрят е сигурно, че ще и изплащат хонорари. Час ефир на начинаещ се оценява на 30 лв., което е с 5 лв. повече в сравнение с 2007 година. Политиката на

медията обаче не допуска „коментаторки“

Обяснението, което дават от телевизията е, че българският зрител не е свикнал да слуша жени, които да му разясняват тънкостите в спорта. Единственият „нежен“ коментар по „Евроспорт“ е по художествена гимнастика, докато грациозното фигурно пързаляне е окупирано от Витомир Саръиванов.

В останалите медии се забелязва точно обратната тенденция. Голяма част от шефовете предпочитат да назначават жени за репортери. От националната „БТВ“ са категорични, че подобни полови разделения не съществуват. За сметка на това, там

първо трябва да ви одобрят за тримесечен стаж в Новини и актуални предавания например. Избраните по документи кандидати се канят в редакцията на събеседване и правят тест за проверка на езиковите способности. Така от всички желаещи да попаднат в екипа на медията се подбират само двама или трима. Ако те се докажат по време на стажа си, подават нови документи – този път за работа с надеждата да минат и през това последно сито. Един кандидат няма право да подава два пъти документи за стаж и работа.“Бях много горд когато ме одобриха за стажантската програма по „БТВ“, казва Станислав, който е студент по „Журналистика и масмедии“ в УНСС. Ентусиазмът му обаче бързо угасва. Вместо да прави репортажи, опитните му колеги които „здраво държат кокала и недопускат други до него“ го карат да им носи кафе за да се „учи“. „Само си губех времето. Знаех го, защото почти никой от тези стажанти не беше назначаван след това на работа. Вместо нас, в телевизията се „намърдваха“ млади хора, без да са изкарали подобен стаж.“ Изглежда, че казарменото правило – старшините да дават унижаващи задачи на новобранците важи с пълна сила и в медиите.

От „БТВ“ уточниха, че успешно завършен стаж в

Новини и актуални предаванияне дава гаранция за наемане на работа, но носи предимство при набиране на кандидати за попълване на работни места в редакцията.Станислав, който в момента, е водещ на модно предаване по „ТВ 7“, е убеден кои са били тези хора, получили работа в телевизията без стаж. След като той

преспива с жена с позиции в медийния бизнес,

тя веднага му предлага да стане репортер в „Нова телевизия“. Той обаче отказва, защото има договор с „ТВ 7“ и не желае по този начин да се издига в йерархията. Може би, Станислав е щял да заеме мястото на една стажуваща репортерка, която по думите на оператор, работил в „Нова телевизия“ е била „изритана“, защото си е позволила да даде съвет на негови колеги.

Отдавна е известно, че в „БТВ“ има силна конкуренция и разделение на лагери между отделните журналисти. Когато преди няколко години назначават за изпълнителен продуцент на „Огледала“ Ники Христов, той разказва, че колегите му не го приемали добре. Въпреки, че дотогава си е бил изградил реноме на популярен манекен. Всеки ревностно си е пазил мястото, а по адрес на Христов са се носели най-различни слухове. Разбира се, той не отрича че е познавал точните хора, които да го уредят на една от най-сладките позиции в телевизията. Човек които разпределя парите, бързо започва да бъде ухажван и харесван от всички в медията.

В големия набор от родни „кабеларки“ нещата са далеч по-спокойни. Няма и как да е иначе, като се има предвид, че този род телевизии не могат да се похвалят с толкова голяма аудитория, реклама и заплащане в сравнение с националните. Пък и ако покажете качества лесно от репортер може да станете водещ на някое предаване. Въпрос на личен избор е дали ще бъдете марионетка за сексуални забавления на някой продуцент, стажант до гроб или себеуважаващ се човек.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 30, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Мара Подробната

    Мисля, че в момента медийният пазар в България се взлияе и управлява само от едно нещо т.н. „шуро бадженащина“. Този вид манталитет е наложил хегемонията си във всяка профисионална област. Естественно, има и частни случеи, но в журналистическите среди няма случайни неща и излючения. Особенно, когато говорим за работа, та дори и за стаж там. Най- лошото обаче, че точно тези хора пледират пред обществото „невинност“ и „безпристрастност“. А всъщност отвътре всичко е „порочно“ и „гнило“. Дори да имаш качествата и знанията да работиш там и да се учиш от дуарените на bg журналистиката, няма начин да попаднеш там, освен ако не си дете на четвърти клан журналисти и мама те бута, или ако не задоволяваш с френски услуги правилните хора. За съжаление това е действителността за медиите в България. Но всички Вие , които сте се запътили към това поприще знайте, че ако сте умен и напорист студент, вярвайки, че щом се дипломира навсякъде ще го посрещнат с отворени обятия, не е така. Но ако Вие сте от другата група: сексапилна, палава или мамино детенце имате реални шансове някой ден да бъдете TOP OF THE TOP.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: