ПРАКТИЧНИЯТ МЕНИДЖЪР НА „ПРАКТИКЕР“

Райнер ВиткаРайнер Витка

Преди 12 години, един търговец е назначен от „Практикер“ за промоция, в която трябва да продава електроуреди на отделен щанд. Печалбата, която той вкарва в касата за първата година, е над 4,3 милиона марки. Днес е генерален мениджър на девет хипермаркета от същата верига в България. Името му е Райнер Витка. Роден е на 21 април 1965 г. в немския град Дармщат. Буквално преведено от немски, името „Darmstadt“ означава „град на червата“. Но това е само едно злополучно съвпадение, тъй като настоящото име на града произлиза от средновековното „darmundestat“, което в превод от немски е „Място до устието на Дармбах“, което е малко поточе, минаващо през града. Като дете в Дармщат Райнер е обичал да играе навън с приятели и да кара колело до късно вечер през летните месеци. Споделя, че не са му липсвали компютърните игри с които днес почти всяко дете расте.

Въпреки, че родният град на Витка е известен с големия си технически университет, с инженерите и учените, и че там се намира Центърът за Европейски космически операции, той предпочита да завърши „Бизнес администрация“. С тази специалност, според него, по-лесно може да си намерите работа, особено в Дармщат, където техническите експерти са в излишък. След като се дипломира, немецът специализира „Маркетинг“ и „Бизнес мениджмънт“, като успоредно с това е търговец на домашни потреби. За кратко продава бяла техника и дава коли под наем. През 1996 г. е нает от „Практикер“. Оборотът от 4,3 милиона марки който споменахме, предопределя бързото му развитие в компанията. Две години по-късно е изпратен за кратко в Австрия, за да консултира бизнеса на „Практикер“ там, после поема към Унгария, Турция, за да се озове най-накрая в България.

Благодарение на

добрите резултатите

които показва мениджърът, началниците му в Германия решават да му поставят все нови предизвикателства. „Най-важното за мен обаче е, че семейството ми е с мен тук. Това дава стимул и енергия да продължиш“, споделя емоционално мениджърът. Най-голямото удовлетворение за него е, че синът му Тим бързо е свикнал с новата среда и хората в България. Единственото му дете е на девет години и учи в немското училище „Ерих Кестнер“ в София. За разлика от баща си, говори добър български език. Двамата обичат да се забавляват през уйкендите, които прекарват в разходка из „великолепната българска природа“, а зимата карат сноуборд на Витоша. Когато мъжете се приберат вкъщи, често ги чака вкусна нашенска гозба, сготвена с много любов от грижовната майка и съпруга Сенди. След днешния работен ден, щом Витка отвори вратата на своя дом, на масата ще го чака любимата му шопска салата и чаша ракия. „Много обичам и кашкавал пане, но за жалост от него се качват кила“, казва той и с чувство за хумор се хваща за паласките си. Друг любим специалитет на мениджъра е миш-маш, който също като кашкавала пане се приготвя бързо и лесно. А това съвсем не е за пренебрегване от един чужденец, който тепърва изучава тънкостите на родната ни кухня.

Когато за пръв път посещава заведение в страната ни, Витка е изненадан колко мудно се хранят българите в сравнение с немците. „Сякаш обядът ще продължи чак до вечерта – с кафето и цигарата…“, изказва впечатленията си той. Но днес, това което мениджърът е прихванал от нашенския манталитет е задължителното събуждане с чаша топло кафе. Докато се наслаждава на всяка глътка от него, той си пуска класическа или кънтри музика. Използва всяка свободна минута, за да закачи iPod към колонките в кабинета си и също да разпусне. На работното си място държи винаги да е елегантен. Затова носи светли костюми, съчетани по цвят до съвършенство с вратовръзката и обувките му. По дрехите му всъщност няма да откриете етикет или бродерия на някоя известна и скъпа марка. Витка признава, че си има свой шивач в България на който безусловно се доверява.

Поговорката – „По дрехите посрещат, по ума изпращат“, за мениджъра е придобила сакрален смисъл. Освен това на него са му необходими гъвкавост, находчивост и дипломатичност за един от

най-големите проекти които предстоят в живота му

– през 2009 г. с екип от България планират да започнат строеж на „Практикер“ в Македония. Безспорно това е едно амбициозно начинание, но то крие и много неизвестни. Ще се появят ли спънки при изграждането на хипермаркета? Ще има ли енергия Витка да бъде мениджър и за Македония? Ще остане ли в България, където той изглежда щастлив и уверен в работата си тук? Докато всички тези условности постепенно отпаднат, Райнер Витка ще е направил стотици фотоси с професионалния си фотоапарат на Витоша, Рила, Царевец и екип му, които с умиление ще го връщат към онези времена, направили го и наполовина българин.

Засега обаче мениджърът признава, че страната ни не е достигнала останалите европейски страни. „Това се дължи на ниското ниво на обслужване. Причина са недостатъчното пари за които работят служителите“, казва откровено немецът. Според него, е сходен проблемът с намирането на квалифицирани хора и достатъчно гъвкав персонал. Това утежнява една от основните му задачи, която е да създаде дългосрочна визия за развитието на персонала. С други думи, той дава свободата на хората да се учат, но следи това да става в правилната посока. Освен всичко той гради и социален мениджмънт, който безспорно формира добро име на компанията. В „Практикер“ наема дори и хора с физически увреждания, към които другите работодатели не са особено толерантни.

Въпреки тези трудности, които за петте години на управленския стол на „Практикер“ в България няма как да не са му дошли до гуша, мениджърът притежава завидно чувство за хумор. Смее се много и говори бързо. Не се притеснява да се обръща към служителите си на малки имена. На голяма част от тях има пълно доверие. Новата реклама на компанията, която се върти по телевизията например, е изготвена под ръководството на мениджъра на рекламния отдел Евелина Кирилова. За тънкостите на продажбите пък уверено говори директорът на маркетинг отдела Васил Димитров. И двамата имат високо мнение за Витка от който без съмнение не само са научили много, но и взаимно с него постоянно обменят ценен опит.

Магазините за майстори

Историята на „Практикер“, основан през 1978 г. започва с откриването на четири магазина в Германия. Преди повече от четири години компанията взема решение за изграждане на хипермаркети и в България. През 2007 г. продажбите й достигат 3,945 милиарда евро, което е най-добрият резултат постиган от създаването си у нас. Немските мениджъри дължат този ръст на доброто управление на Райнер Витка. На него и екипа му са доверили изграждането на хипермаркет на „Практикер“ в Македония.

До момента фирмата има 425 магазина и повече от 30 хил. сътрудници в Гърция, Германия, Люксембург, Полша, Турция, Румъния, Унгария и България. На германския пазар „Практикер“ заема второ място, а на европейския – четвърто. Най-новият магазин бе открит в Стара Загора на 19 април тази година, който е девети подред в страната. Планират скоро да построят и хипермаркет в Благоевград.

ЩРИХИ

Райнер Витка е роден на 21 април 1965 г. в немския град Дармщат. Женен е, има един син. Завършил е „Бизнес мениджмънт“. Работи в „Практикер Австрия“ в отдел „Снабдяване“ от 1998 до 1999 година. След този период отива в Унгария, където е назначен за мениджър на отдел до 2002 година. За кратко е консултант в Турция (2002) и мениджър на отдел в България (2003 – 2006). През 2006 г. става генерален мениджър на „Практикер“ за страната.

Райнер Витка за себе си:

Винаги гледам на нещата… от практическа гледна точка

Честността за мен е… най-краткият път към успеха

Никога няма да забравя… прекрасната гледка на Витоша, хълмът „Царевец“ и Патриаршеският дворец

Ще трябва да мине време докато… натрупам още ценни познания за сферата управлението. Затова чета книги за бизнес процесите и мениджмънта

 

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 30, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: