ЕС ЩЕ СПРЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ МЕДИИ

Държавните медии в страните от Европейския съюз отдавна са трън в очите на частната си конкуренция заради протекциите, с които се ползват в повечето страни. По този повод, след продължителни спорове за финансирането им, частните оператори скоро може да бъдат удовлетворени, като държавната субсидия за медии бъде ограничена.

Комисията по защита на конкурентноспособността на съюза готви общ регламент за финансирането на държавните медии в общността. Досега регулацията на този сектор беше оставена изцяло на държавите. Проекторегламентът вероятно ще бъде публикуван до края на тази година и може да бъде гласуван от европейския парламент през 2009 година. Преди две седмици оглавяващата комисията Нели Крус поиска от всички държави в ЕС да споделят практиката си във финансирането на обществени медии. До 10 март тя трябва да получи отговори от страните. Българският се подготвя в момента от Министерството на финансите.

Един от въпросите, на който държавите трябва да отговорят до март, е как всяка дефинира понятието „обществен оператор“. Причината е очевидна: множеството частни медии, появили се през последните години, са не по-малко „обществени“ в програмната си политика от държавните.

Инициативата на Крус идва дни, след като френският президент Никола Саркози обяви намерението си френската държавна телевизия да спре излъчването на реклама и издръжката й да започне да се събира от по-високи рекламни такси в частните телевизии. Без реклама са и държавните телевизии във Великобритания и Германия. В повечето страни, в това число и България, се прилага „хибридно финансиране“ на държавните медии – бюджетна издръжка или абонатна такса плюс ограничено количество реклама. През 2004 г. доклад за 15 стари членки на ЕС показал, че държавните медии са третата по размер на държавните субсидии индустрия в общността с над 15 млрд. евро сумарна годишна субсидия.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 30, 2008, in МЕДИИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: