ДРЪЗКИЯТ ИЗРАЕЛЕЦ

Аарон КедемАарон Кедем

Мениджърът винаги трябва да е много гъвкав, да притежава стратегическо мислене и същевременно да е добър психолог, за да знае от какво се нуждаят потребителите. Всички тези качества не са чужди на управителя на

Mall of Sofia – Аарон Кедем, който бърза да разкаже история от своята богата практика. „На 50 метра от един от моловете, за които работих в Полша, отвориха друг,“ подхваща Кедем. За израелеца е непосилно да се конкурира със съседния мол, защото той разполага с повече по брой магазини и ресторанти и предлага по-разнообразни услуги. Тогава мениджърът решава да преобрази коренно „своя“ търговски център. В него той провежда училищни тържества, готварски курсове, концерти на местните групи и дори уроци по латино танци. Постепенно хората го приемат като значима част от живота си, и започват все по-рядко да посещават съседния огромен мол.Чрез приятна атмосфера, която да създава лоялни клиенти, Аарон Кедем залага и в страната ни. Затова той внимателно следи техните потребности и вкусове. Твърди, че потребителите бързо свикват с по-доброто качество на обслужване и в един момент го приемат за нормално. Но за да се повиши това ниво в България, според него, персоналът му ще трябва да мине през още доста обучения и практика.

Самият Кедем е извървял много дълъг житейски път преди да дойде в София. Неговите родители са родени в Полша, но за да се спасят от нацистите през Втората световна война бягат почти на края на света – в Новосибирск. В северния руски град, на 16 септември 1945 г. се ражда Аарон. Веднага след преустановяване на военните действия, семейството за кратко се завръща в Полша. После се мести в Германия, Италия и най-накрая в Израел. Там той завършва индустриален мениджмънт в университета „Технион“ в Хайфа. Спокойно може да се каже, че

участва в изграждането на еврейската държава,

която по това време, изпитва глад за млади специалисти. Израел се оказва страната в която бързо може да се издигнете в кариерата. Така става и с Кедем, който тъкмо дипломирал се, е назначен за управител на промишлено предприятие. След повече от 20 г. в промишления сектор, му предлагат да се захване с мениджмънта на новопостроен търговски център. За него офертата идва „точно преди мирисът на машинно масло да се пропие в кожата ми“, шегува се той.

След като успешно управлява два търговски центрове в Израел, Аарон Кедем отива в Полша, за да поеме четири новопостроени мола. Той се съгласява да напусне страната, в която живее дълги години, защото обича новото начало и предизвикателствата. Споделя, че много бързо се влюбва в новата си работа в Полша, където започва буквално от нищото. Когато напуска обаче, според него, е изградил мениджмънт, който функционира на световно ниво. Плановете му сега са да направи същото и в България. Тук идва по покана на настоящите собственици на

Mall of Sofia – американската GE Real Estate и ирландската Quinlan Private.Преди да се премести в София, израелецът се колебае. Все пак в Полша има огромна организация и вече се е утвърдил като име. Но собствениците на търговския център, който се намира на булевард „Стамболийски“ 101 го „навиват“, че в родината ни ще му бъде безкрайно интересно да е управител. Освен това, те явно още оттогава са го уговаряли, че далеч няма да върти кормилото само на един мол. След изграждането Mall of Plovdiv и Мall of Ruse, се очаква мениджмънта им да бъде поет също от Кедем.

Първото му впечатление, когато идва в страната ни е, че тук спокойно може да

използва опита и уменията си които е натрупал с годините

„Но има много неща, които трябва да бъдат направени, както и много дейности, които да се развият. Все пак се чувствам щастлив, че съм част от това положително развитие,“ казва той. Дали обаче, израелецът не гледа прекалено оптимистично на нещата? Не трябва да си затваряме очите пред факта, че строежът на мащабни търговски центрове изпреварва създаването на голяма средна класа. „Някои от новите търговски центрове ще имат сериозни проблеми с привличането на наематели и клиенти“, разсъждава управителят. Но Кедем вярва, че покупателната способност на българина, постепенно ще се повиши.

Оптимист. Така най-точно можем да определим мениджъра, който обича да се смее гръмогласно и дори да се самоиронизира. Самият той се определя като мързелив и не желае неговите служители да го натоварват с техните си задължения. За тази си ленивост той има логично обяснение. Кедем кара хората си да взимат самостоятелни решения, след това за да носят отговорност за тях. Според него, тогава и добрият резултат ще ги радва много повече. Още една щриха, която можем да прибавим към образа му, е че той е откровен и прям. Затова не крие, че в България засега не се работи по този начин, а всеки гледа да прехвърли отговорностите си на някой друг. Със същия проблем се е борил и в Полша, което признава, че му е отнело много време и неимоверни усилия за да накара екипа да повярва в собствените си сили.

В момента, екипът на управителя на

Mall of Sofia е доста малък. За голяма част от дейностите като охрана, почистване и поддръжка, са наети външни фирми. Все пак Кедем подбира хората си не толкова по натрупан опит и професионални умения, а по това дали те усещат промените и са готови да попият знанията, които той може да им даде. Като пример дава успешния си финансов директор, за когото Mall of Sofia е първо работно място. Мениджърът изглежда не държи толкова и на строгите нрави и официалността. Споделя, че на самия него не му е присъщо да носи официално облекло, освен ако не е крайно наложително. Моделът на Aaрон Кедем за успеха на един търговски център

не е заложен в облеклото на мениджъра, а как той ще нагласи вътрешния дизайн на сградата. От изключително значение е разпределението на търговските площи, така че да няма „мъртви зони“ – такива, до които трябва да се отиде специално. За мениджъра най-важното в един търговски център е възможността за избор. „Ако има само един магазин за обувки, статистически е почти невъзможно да откриете там това, което търсите, но ако магазините са десет, имате избор. Ето защо трябва да има магазини за конфекция и бижута в различните ценови сегменти, трябва да има супермаркет, различни алтернативи за хранене, място за деца, техника. Никога не можете да задоволите желанията на всички, но сте длъжни да се пробвате“, казва Кедем и спокойно допълва, че същевременно с това трябва да защитавате интересите не само на собствениците на сградата, но и на нейните наематели.

Успехът на Аарон Кедем се дължи на неговата дързост и енергия, с която управлява. Не случайно той смята, че с постоянство, мъдрост и усилия, дори да стартирате от нулата, лесно може да покорите и най-високите върхове.

ЛИЧНИ ЩРИХИ

Аарон Кедем е роден на 16 септември 1945 г. в северния руски град Новосибирск. Женен е, има пет деца и осем внука. Завършил е „Индустриален мениджмънт“ в техническия университет „Технион“ в град Хайфа (Израел). След дипломирането си, повече от 20 г. е мениджър на промишлени предприятия. Продължава кариерата си като управител на два търговски центъра в Израел в периода 1992 – 1996 година. Мести се да живее със семейството си в Полша, където от 1997 до 2006 г. е генерален мениджър на дружество, което управлява четири търговски центъра в Полша. През

2006 г. получава предложение от американската GE Real Estate и ирландската Quinlan Private, да стане управител на Mall of Sofia. В момента е генерален мениджър на търговския център на булевард „Стамболийски“ 101 в столицата.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 30, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: